Τα χαρτιά του Ερντογάν για εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Αιγύπτου: Σε επιφυλακή το υπουργείο Εξωτερικών
NewsroomΕξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο φαίνεται να επιθυμεί διακαώς ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει ακόμα και το «χαρτί» του Ισλάμ. Πάντως, η εξομάλυνση φαίνεται ότι θα είναι κάτι δύσκολο και χρονοβόρο καθώς το «μεγάλο αγκάθι» -δηλαδή η Λιβύη- παραμένει.
Την ίδια στιγμή, οΑιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σούκρι μάλιστα ζήτησε από τον ΟΗΕ να απομακρυνθούν όλες οι ξένες δυνάμεις (δηλαδή οι τούρκικες) από τη Λιβύη, και να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για εκλογές εκεί. Την ίδια ώρα το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επιφυλακή παρακολουθώντας τις κινήσεις επαναπροσέγγισης της Τουρκίας.
Ψηλά στην τουρκική ατζέντα
Όπως μεταδίδει η Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τη Δευτέρα δήλωσε γενικά και αόριστα ότι μέσα στους επόμενους μήνες ενδέχεται να διοριστεί πρέσβης στο Κάιρο και αντίστοιχα στην Άγκυρα. Πρώτα όμως θα γίνει συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών και μετά υπουργών. Έτσι φαίνεται ότι η εξομάλυνση αυτή φαίνεται ότι θα αργήσει κάτι που δήλωσε έμμεσα και ο Ερντογάν λέγοντας ότι «μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα αλλάξουν τα πράγματα».
Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία και ο τουρκικός Τύπος φροντίζουν να το κρατούν το θέμα «Αίγυπτος» ψηλά στην ατζέντα και ζεστό, να διατηρείται δηλαδή μία ατμόσφαιρα θερμή με την Αίγυπτο, να γίνεται συζήτηση και να δηλώνεται κάθε τόσο η καλή πρόθεση της Άγκυρας, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα των μεταξύ τους σχέσεων.
Τα «χαρτιά» του Ερντογάν
Μάλιστα, η Άγκυρα φαίνεται να χρησιμοποιεί το συναισθηματικό χαρτί για να προσεγγίσει το Κάιρο.
Οι πολιτικοί αναλυτές γράφουν και λένε ότι η συμφωνία του Καΐρου με την Αθήνα αφαιρεί από την Αίγυπτο τουλάχιστον 20 χιλιάδες τ. χλμ. θάλασσας, ενώ η Άγκυρα προσφέρει στην Αίγυπτο μια ευκαιρία να αντιστρέψει τις απώλειες της. Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του παίζει επίσης πολύ το χαρτί της θρησκείας και των κοινών πολιτισμικών δεσμών.
«Ρωσικό μοντέλο»
Όσο αφορά το αγκάθι «Λιβύη» η Τουρκία σκέφτεται ότι θα μπορούσε να εφαρμόσει και εδώ το «ρωσικό μοντέλο». Καθώς και με τη Ρωσία ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα και στη Λιβύη και στη Συρία κάτι που δεν εμπόδισε πουθενά την πολύ-επίπεδη συνεργασία τους, ενδεχομένως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει και με την Αίγυπτο.
- Κιβωτός του Κόσμου: Οικονομικά αδικήματα, καταθέσεις για το «κλουβί» και νέες μαρτυρίες σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον πατέρα Αντώνιο
- Κολωνός: Μάχη στη ΜΕΘ δίνει ο 5χρονος - Συγκλονίζουν το ηχητικό από την κλήση στο ΕΚΑΒ και όσα λέει η μητέρα
- Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Πώς έγινε το ατύχημα στη σκηνή - «Θα υπάρξουν κυρώσεις» λέει ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ στο ethnos.gr
- Μειώνονται τα δάνεια, μικτή εικόνα στις καταθέσεις - Βαθαίνει το χάσμα τραπεζών κυβέρνησης
- Πες αντίο στη «λειτουργία πτήσης» γιατί έρχεται το 5G στα αεροπλάνα! Από πότε θα μπορούμε να μιλάμε στο κινητό;
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του