Πολιτική|30.11.2022 07:00

Πώς απαντά η κυβέρνηση στην πίεση για τις παρακολουθήσεις: Η «μάχη» της Βουλής και το φλερτ στους κεντρώους

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με το θέμα των παρακολουθήσεων να διατηρείται ψηλά στην πολιτική ατζέντα η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τις επόμενες κοινοβουλευτικές μάχες. Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ κατατέθηκε χθες στη Βουλή και εισάγεται αύριο στην αρμόδια επιτροπή, όπου θα υπάρξουν οι πρώτες… μονομαχίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου το λόγο θα πάρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο και στην επόμενη ημέρα. Θα επαναλάβει βέβαια πως παρότι νόμιμη η επισύνδεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί εξ ου και παραιτήθηκαν στελέχη της κυβέρνησης.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην διάκριση ανάμεσα στις νόμιμες επισυνδέσεις και την λειτουργία των κακόβουλων και παράνομων λογισμικών και είπε ότι με το νομοσχέδιο που εισάγει η κυβέρνηση προστίθενται φίλτρα όπως η έγκριση από τον πρόεδρο της Βουλής. Να σημειωθεί εδώ πως το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες με έξι τροποποιήσεις, ωστόσο οι κεντρικές διατάξεις παραμένουν αμετάβλητες παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Το βασικό επιχείρημα που θα προβάλλει η κυβέρνηση στη μάχη της Βουλής είναι πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει την χρήση και εμπορία παράνομων λογισμικών. Παράλληλα θα επιχειρηθεί να μπει στο «κάδρο» και ο ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα πως παράνομα λογισμικά λειτουργούσαν και στο παρελθόν, ενώ θα τονιστεί πως το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς ελληνικό αλλά έχει απασχολήσει και σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

Μια σειρά βέβαια ερωτημάτων - όπως για ποιο λόγο αποφασίστηκε η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη - παραμένουν αναπάντητα. Ωστόσο, από την κυβερνητική πλευρά αυτό που τονίζεται είναι πως υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική έρευνα και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Παράλληλα μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων στα οποία γίνεται αναφορά και σε παρακολουθήσεις άλλων προσώπων από την κυβερνητική πλευρά γίνεται λόγος για ανυπόστατους ισχυρισμούς. Και σε ανάλογο κλίμα θα κινούνται και οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση ρίχνει γέφυρες στους κεντρώους.

Η εκτίμηση στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι πως η ακρίβεια είναι αυτή που απασχολεί τους πολίτες και στο πεδίο αυτό θα δοθεί η μάχη στο δρόμο προς τις κάλπες. Ωστόσο αναγνωρίζεται πως τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας επηρεάζουν ένα κεντρώο κοινό, το οποίο στις προηγούμενες εκλογές είχε ψηφίσει Νέα Δημοκρατία αλλά δεν διατηρεί στενές σχέσεις με το κόμμα.

Σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο η επαναπροσέγγιση αυτού του κοινού κρίνεται αναγκαία και εκεί θα είναι εστιασμένη η προσοχή του κυβερνώντος κόμματος το επόμενο διάστημα. Στην Πειραιώς αναγνωρίζουν άλλωστε πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει δυσκολέψει τα περιθώρια μετεκλογικών συνεργασιών και επομένως η αύξηση των γαλάζιων ποσοστών αποτελεί μονόδρομο.

Για την προσέγγιση των κεντρώων στη Νέα Δημοκρατία επιστρατεύεται το «χαρτί» της σταθερότητας. Αυτό που τονίζεται διαρκώς στο δρόμο προς τις εκλογές είναι πως σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα. Παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει να καλλιεργεί μια θετική εικόνα για την επόμενη ημέρα της οικονομίας και εκτιμά πως με μια ρητορική περί επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων μπορεί να μετριάσει τις ρωγμές στο προφίλ της από το θέμα των παρακολουθήσεων.

εκλογέςΒουλήΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςπαρακολουθήσειςειδήσεις τώραεκλογές 2023