«Φρένο» στην ανάπτυξη και «γκάζι» στο ενεργειακό κόστος: Γράφει - σβήνει νέα μέτρα η κυβέρνηση
Κατερίνα Κοκκαλιάρη«Καμπανάκια» χτυπάνε στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να τα βγάλουν πέρα αυτόν τον δύσκολο από οικονομική σκοπιά χειμώνα. Το «φρένο» στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του έτους - δηλαδή στην καρδιά της τουριστικής περιόδου - προκαλεί έντονο προβληματισμό για την επόμενη ημέρα.
Η προσγείωση του ΑΕΠ στο 2,8% δημιουργεί ερωτηματικά και πολλά θα κριθούν από τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Να σημειωθεί εδώ πως το 2023 είναι μια χρονιά κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να επιστρέφει σε πρωτογενή πλεονάσματα (της τάξης του 1.7%) και ενώ το «φάντασμα» της ύφεσης απειλεί την Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή περαιτέρω ανησυχία προκαλεί η νέα άνοδος στις τιμές της ενέργειας λόγω της έλευσης του χειμώνα, καθώς απαιτούνται πρόσθετα μέτρα στήριξης και .. ροκανίζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανά μεγαβατώρα «φλερτάρουν» με τα 350 ευρώ, ενώ χθες την ανηφόρα πήραν και οι τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά του Άμστερνταμ. Και όλα αυτά ενώ οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας δίνουν την άλλη εβδομάδα ραντεβού, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρουν κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Στην κυβέρνηση έχουν εστιάσει σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία στο δρόμο προς τις κάλπες και έντονη είναι η ανησυχία στο γαλάζιο στρατόπεδο για τον πολιτικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα νέο ράλι ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά. Άλλωστε η πορεία των τιμών είναι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το κεντρικό πρόβλημα των νοικοκυριών και το κυβερνών κόμμα δέχεται σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση που μιλά για «ακρίβεια Μητσοτάκη».
Η μητέρα των μαχών το επόμενο διάστημα θα δοθεί για την συγκράτηση των τιμών και μετά και τα τελευταία δεδομένα απομακρύνεται ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες μέσα στο χειμώνα. Μεσούσης της ενεργειακής κρίσης - και ενώ οι φουσκωμένοι λογαριασμοί θα φτάνουν στα νοικοκυριά - δεν είναι εύκολο να προκηρυχθούν εκλογές, καθώς στην Πειραιώς ανησυχούν για μια ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά στην κάλπη της απλής αναλογικής.
Από πολιτική σκοπιά η κυβέρνηση θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να μιλά για «εξωγενή κρίση», επισημαίνοντας πως μέσα σε αυτό το ρευστό διεθνές σκηνικό το δίλημμα της κάλπης θα είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες». Από εκεί και πέρα το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν, ωστόσο σημειώνεται πως δεν θα υπάρξει μια ακατάσχετη παροχολογία που θα ανασύρει αναμνήσεις από την μνημονιακή περίοδο.
Ξαναγράφονται τα μέτρα στήριξης
Ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση, προκειμένου να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκαλεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς το κύμα των αυξήσεων. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στις 17 του μήνα, οπότε και θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.
Υπολογίζεται πως υπάρχει ένα κονδύλι κοντά στα 500 εκατομμύρια ευρώ, που μπορεί να αξιοποιηθεί για την περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών ενώ αναζητούνται και κάποια μέτρα με «αποτύπωμα» στη μεσαία τάξη. Να σημειωθεί εδώ πως τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ για τους ενστόλους της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση 2.3 εκατομμυρίων πολιτών (χαμηλοσυνταξιούχοι, ευάλωτα νοικοκυριά) που στις 20 του μήνα είναι προγραμματισμένο να πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ, ενώ πρόσθετα μέτρα εξετάζονται στο ενεργειακό πεδίο.
Παράλληλα η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο «καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο διευρύνεται ενόψει Χριστουγέννων, ενώ έρχεται και «καλάθι του Άγιου Βασίλη» με παιχνίδια. Στο μεταξύ σε ισχύ θα μπαίνουν σταδιακά μια σειρά μέτρων στήριξης, όπως η κατάργηση από τον Ιανουάριο της εισφοράς αλληλεγγύης, το ξεπάγωμα των συντάξεων το 2023, η υλοποίηση ενός στεγαστικού προγράμματος για νέους το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, η αύξηση του κατώτατου μισθού από την Άνοιξη κ.α.
Στο οικονομικό επιτελείο εστιάζουν στα αυξημένα φορολογικά έσοδα αλλά και στην φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Από εκεί και πέρα πολλά θα κριθούν από την πορεία των τιμών στην ενέργεια, καθώς το τοπίο παραμένει αχαρτογράφητο.
- Προσωπικός γιατρός και με παθολόγους από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ - Τι αλλάζει ο Πλεύρης με τροπολογία
- «Φρένο» στην ανάπτυξη και «γκάζι» στο ενεργειακό κόστος: Γράφει - σβήνει νέα μέτρα η κυβέρνηση
- Χριστούγεννα: Φυσικό ή πλαστικό δέντρο; Η καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον
- Σε χορό αύξησης επιτοκίων στις καταθέσεις μπαίνουν οι τράπεζες - Εως το 1% οι προθεσμιακές
- O Ryan Reynolds μιλάει για την Blake και τα παιδιά τους κι εμείς λιώνουμε!
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό