Πολιτική|12.12.2022 08:11

Εύα Καϊλή: Σε αυτή τη φυλακή των Βρυξελλών κρατείται η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Newsroom

Προφυλακισμένη είναι η Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες, μετά την έρευνα των Αρχών για την υπόθεση απάτης και διαφθοράς υπέρ του Κατάρ, κατά την οποία βρέθηκαν στο σπίτι της σακούλες με μεγάλο ποσό μετρητών.

Η βελγική δικαιοσύνη έχει απαγγείλει κατηγορίες κατά της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ η οποία, με τους τρεις συγκατηγορούμενούς της έχει οδηγηθεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις φυλακές Σεν Ζιλ. Οι φυλακές έχουν τον ρόλο κέντρου κράτησης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες και αναμένεται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, ενώ εκεί είχε οδηγηθεί μετά τη σύλληψή του και ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός. Η στάση των βελγικών δικαστικών Αρχών σύμφωνα με το Mega, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, καθώς επιδεικνύουν μηδενική ανοχή σε θέματα οικονομικών απατών. Η δίκη για το σκάνδαλο θα γίνει στις Βρυξέλλες.

Η φυλακή Σεν Ζιλ

Η φυλακή Σεν Ζιλ τέθηκε σε λειτουργία το 1884 για να αντικαταστήσει τη φυλακή Petits-Carmes στο κέντρο των Βρυξελλών και είναι χτισμένη σύμφωνα με το μοντέλο Ducpetiaux. Το 1910, προέκυψε πρόβλημα συνωστισμού στη Σεν Ζιλ, που είχε σαν αποτέλεσμα να ανοίξει η φυλακή του Δάσους. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, στη Σεν Ζιν έμεναν μόνο κατάδικοι.

Η φυλακή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έπεσε στα χέρια των Γερμανών κατακτητών ενώ, μεταξύ 1945 και 1950, ο ημερήσιος πληθυσμός της ανερχόταν σε 2.100 κρατούμενους, καθώς εκεί κρατούνταν οι καταδικασμένοι συνεργάτες των ναζί.

Στη Σεν Ζιλ, που σήμερα, είναι κέντρο κράτησης, λειτουργεί και το πρόγραμμα «Primaries», με στόχο η περίοδος σωφρονισμού των κρατουμένων να γίνεται με τον πιο εποικοδομητικό δυνατό τρόπο, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές που μπορεί να συνδέονται με την κράτηση. Οι κρατούμενοι που υπάγονται στο πρόγραμμα μαθαίνουν να συμμετέχουν με γνώμονα το μέλλον και εξοικειώνονται με την ανάληψη ευθυνών για τις πράξεις τους.

Κάθε δύο μέρες, εκτός των παραδοσιακών δραστηριοτήτων τους (αθλητισμός, διδασκαλία, κοινές δραστηριότητες κ.λπ.), οι κρατούμενοι έχουν την ευκαιρία να περνούν το βράδυ όλοι μαζί στις κοινόχρηστες αίθουσες ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, τούς επιτρέπεται μία επιπλέον βόλτα. Σε άλλη πτέρυγα της Σεν Ζιλ μένουν κρατούμενοι που συμμετέχουν τα εργαστήρια. Οι πόρτες των κελιών τους  είναι ανοιχτές, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και έχουν τη δυνατότητα να γευματίζουν μαζί.

Από το 2016 η εμπλοκή της ευρωβουλευτή, σύμφωνα με δημοσιεύματα

«Φως» στην απίστευτη υπόθεση διαφθοράς που ταράζει το Ευρωκοινοβούλιο, τις Βρυξέλλες αλλά και τη χώρα μας, καθώς εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, η οποία και συνελήφθη, προσπαθούν να ρίξουν δημοσιογράφοι αλλά και οι Αρχές στον κόσμο. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του συστήματος διαφθοράς που αποκαλύπτεται από έρευνα της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή. Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στους Ιταλούς δικαστικούς την πλήρη δικογραφία που τους αφορά.

Σε ό,τι αφορά την οικογένεια του Παντσέρι, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.

Και το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, τέλος, γράφει ότι, βάσει των εγγράφων της έρευνας, «ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».

La Repubblica: Από το 2016 οι επαφές της Καϊλή με το Κατάρ

Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή- «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018».

Το χρονικό της σύλληψης της Εύας Καϊλή

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για την Εύα Καϊλή, ενώ ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της, αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, η οποία μεταδίδει συνεχώς τις εξελίξεις σχετικά με το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο που εδώ και 2 περίπου 24ωρα συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, ύποπτη για εμπλοκή σε κύκλωμα διαφθοράς που περιλαμβάνει νυν και πρώην ευρωβουλευτές, βοηθούς και άλλα δημόσια πρόσωπα από το ευρωπαϊκό περιβάλλον στις Βρυξέλλες, είχε προσαχθεί την Παρασκευή, αναφέρει η εφημερίδα Le Soir, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια οδηγήθηκε σε ακρόαση. Ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός, είχε επίσης παραπεμφθεί σε ακρόαση.

Στο τέλος αυτής της κράτησης, η περίοδος της οποίας δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις 48 ώρες, η κ. Καϊλή συνελήφθη, κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τη Le Soir και το περιοδικό Knack. Ο σύντροφός της έχει επίσης κατηγορηθεί και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και σε βάρος του, όπως και για τον πρώην ευρωβουλευτή του S&D Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επισημαίνει η εφημερίδα συμπληρώνοντας ότι ο Φ., ένας λομπίστας των Βρυξελλών που είχε προσαχθεί την Παρασκευή, παραμένει επίσης στη φυλακή

Όσον αφορά στον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη Le Soir.

Παράλληλα, έρευνα πραγματοποιήθηκε εχθές (Σάββατο) το βράδυ στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα και το περιοδικό Knack. Σημειώνουν ότι κατασχέθηκαν το κινητό του τηλέφωνο και ο υπολογιστής του, η όλη διαδικασία έγινε παρουσία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Ερωτηθείς για το λόγο που ήταν παρούσα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της Ρ. Μετσόλα, Γιούρι Λάας απάντησε το εξής:

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ' οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ' οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Μετσόλα στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης».

Politico: Το πιο σοβαρό σκάνδαλο διαφθοράς στις Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα, για το  «πιο σοβαρό, πιο συγκλονιστικό, πιο εξωφρενικό» σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια, κάνει λόγο το Politico αναφερόμενο στην υπόθεση χρηματισμού ευρωβουλευτών από το Κατάρ.

Το Politico σειμειώνει για την υπόθεση ότι η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία σε 16 εφόδους που πραγματοποίησε κατάφερε να πιάσει πέντε άτομα που, όπως είπε, είχαν διαπράξει «φερόμενα αδικήματα εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αρχικά οι ένοχοι δεν ήταν μεγάλα ονόματα για τα δεδομένα των Βρυξελλών και αναφέρεται σε ένα πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μερικούς κοινοβουλευτικούς βοηθούς και έναν επικεφαλής συνδικαλιστικής οργάνωσης. Όλοι τους φέρονται να έπαιρναν λεφτά για το Κατάρ που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Μέχρι το βράδυ, ωστόσο, ήταν σαφές ότι δεν επρόκειτο απλώς για μια ιστορία κάποιων που έχουν και θέλουν να γεμίσουν τις τσέπες τους. Η Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ένθερμη υπερασπίστρια της Ντόχα, έπεσε στα χέρια των αρχών, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου. Η υπόθεση επικεντρώνεται επίσης γύρω από μια ΜΚΟ που, μέχρι πρόσφατα, μετρούσε μεταξύ των μελών του διοικητικού της συμβουλίου μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της αριστερής πολιτικής». Αυτό σημειώνει το Politico για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βέλγιοσκάνδαλοευρωβουλευτήςειδήσεις τώραΕύα ΚαϊλήφυλακέςΓιάννης ΛαγόςQatar GateΠΑΣΟΚ