Πολιτική|15.12.2022 07:18

Γιατί η κυβέρνηση επιλέγει την ευθεία σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ: Η υπόθεση Καϊλή και οι παρακολουθήσεις

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε μία σφοδρή σύγκρουση που θυμίζει περασμένες … δεκαετίες έχουν επιδοθεί η Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ με την ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις να χτυπά κόκκινο. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να «πιάσουν» το λεγόμενο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και κατηγορούν την Χαριλάου Τρικούπη πως κοιτά προς την Κουμουνδούρου.

Η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη πως σε πολλές περιπτώσεις η Εύα Καϊλή λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος της Νέας Δημοκρατίας άναψε φωτιές στην πολιτική σκηνή. Ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων είχαν επιδεινωθεί από το καλοκαίρι όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. 

Η «γαλάζια» ενόχληση είναι έντονη μετά την αναφορά που έκανε ο κ. Ανδρουλάκης ότι στόχος είναι «ένα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα. Που θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και να δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή». Με την κυβερνητική πλευρά να θυμίζει  πως ανάλογη ρητορική περι «προοδευτικής διακυβέρνησης» έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε  πως «άκουγα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει με απόλυτη σαφήνεια ότι θέλει να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση για να οικοδομηθεί η προοδευτική διακυβέρνηση. Νομίζω ότι το είπε πολύ καθαρά. Ο άνθρωπος θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ».  Σημείωσε μάλιστα πως «οι επιλογές λοιπόν έχουν γίνει και αν ο κ. Ανδρουλάκης επιλέγει να είναι παρακολούθημα του κ. Τσίπρα, ας βγει στο κάτω-κάτω να το πει με ειλικρίνεια και με απόλυτη σαφήνεια, αντί να μας το λέει με μισόλογα».

Στο δρόμο προς τις κάλπες στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιλέγουν μια στρατηγική έξι σημείων:

  1. Εκπέμπεται το μήνυμα πως οι δύο εκλογές ουσιαστικά συνιστούν «μία εκλογική αναμέτρηση σε δύο γύρους». Στη Νέα Δημοκρατία ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας  χαλαρής ψήφου στις κάλπες της απλής αναλογικής και θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά συσπείρωσης. Γνωρίζουν άλλωστε πως χρειάζεται  ένα καλό ποσοστό στον πρώτο γύρο για να πορευθούν με «ούριο άνεμο» στις δεύτερες εκλογές (καθώς εκτιμούν πως δεν θα  σχηματιστεί κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή).
  2. Καλλιεργείται συστηματικά το αφήγημα της αυτοδυναμίας. «Ο στόχος της αυτοδυναμίας, όμως, θα επιτευχθεί με βεβαιότητα στη δεύτερη κάλπη. Και θα επιτευχθεί όχι ως μία ένδειξη κομματικής αλαζονείας αλλά ως μία συνθήκη συνέχειας και σταθερότητας για τη χώρα» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  3. Επιχειρείται πολιτικό άνοιγμα, ακόμα και  σε ψηφοφόρους που δεν διατηρούν δεσμούς με το κόμμα. «Να ενώσουμε στην κομματική κοίτη της Νέας Δημοκρατίας πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη μόνο από τον δικό μας χώρο αλλά οι οποίες πιστεύουν σε έναν υγιή πατριωτισμό και σε έναν ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της χώρας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε ένα γαλάζιο ακροατήριο.
  4. Αναζητούνται πρόσωπα  εκτός των κομματικών τειχών. Αυτό που έχει επανειλλημένα αναφερθεί είναι πως «αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη μονοκομματική Νέα Δημοκρατία».
  5. Καλλιεργείται ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα της οικονομίας και προτάσσεται μια φιλοεπενδυτική και μεταρρυθμιστική ατζέντα. Από το Μέγαρο Μαξίμου  ετοιμάζονται να ανακοινώσουν πρόσθετα μέτρα στήριξης, ωστόσο διαβεβαιώνουν πως δεν θα  τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία.
  6. Επιλέγεται μια στρατηγική  συγκρίσεων με το ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την συσπείρωση όσων είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία το 2019. Τονίζεται δε πως σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων το δίλημμα θα είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες» και στο πλαίσιο αυτό γίνονται αναφορές στην περίοδο του 2015 με στόχο την  συσπείρωση των αντιΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων.
κυβέρνησηεκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΕύα ΚαϊλήΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογέςειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπρας