Πολιτική|15.12.2022 07:36

Σύνοδος Κορυφής: Υπό τη σκιά του Qatar Gate η συνεδρίαση των 27 – Η ατζέντα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το Qatar Gate έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» στην Ευρώπη, με διαδοχικές αποκαλύψεις να φιλοξενούνται τις τελευταίες ημέρες στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο παράλληλα τα ευρωπαϊκά θέματα που ζητούν λύση είναι πολλά και σήμερα στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. με φορτωμένη ατζέντα.

Τα βασικότερα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι η στήριξη προς την Ουκρανία και η ενέργεια και θα γίνει αξιολόγηση της προόδου μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.  Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές: 

  • Στο κρίσιμο θέμα της ενέργειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή κατέθεσε προτάσεις για λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου και την προστασία των καταναλωτών όσο και σε σχέση με τις ενεργειακές προμήθειες και την ασφάλεια εφοδιασμού.
  • H Ελλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των τιμών ενέργειας και του πλαφόν, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί και να οριστικοποιηθεί στο επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως με αφορμή τη συζήτηση για την ένατη δέσμη κυρώσεων έναντι της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει και θα επαναλάβει την ανάγκη μη καταταστρατήγησης ή παράκαμψης των κυρώσεων από τρίτες χώρες. Να σημειωθεί επίσης πως στην ατζέντα των 27 θα βρεθεί και η στρατηγική συζήτηση για την ασφάλεια κα την άμυνα – σε συνέχεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βερσαλλιών του περασμένου Μαρτίου, καθώς και το Μεταναστευτικό.

Τέλος  στρατηγική συζήτηση μεταξύ των 27 αναμένεται να γίνει για τις διατλαντικές σχέσεις με αιχμή τον αμερικανικό Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act) και τις ανησυχίες για πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης - σύμφωνα με πληροφορίες - αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί συντεταγμένα και επί της ουσίας, όχι απλώς χαλαρώνοντας τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά βάζοντας χρήματα στο τραπέζι. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοΣύνοδος ΚορυφήςΒρυξέλλεςΕυρώπηΚατάρειδήσεις τώραQatar Gate