Πολιτική|21.12.2022 22:10

Qatar Gate: Ώρα - μηδέν για την προφυλάκιση ή μη της Καϊλή - Τα σενάρια για το μέλλον της μετά το δικαστικό συμβούλιο

Newsroom

Στις 10 το πρωί της Πέμπτης (22/12) αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών η Εύα Καϊλή, όπου και θα αποφασιστεί η προφυλάκισή της ή μη για το Qatar Gate. 

Η ευρωβουλευτής αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες χρηματισμού και διακίνησης «βρώμικου» χρήματος από αξιωματούχους του Κατάρ και το ερώτημα όλων είναι εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Την ίδια ώρα, ο Μάρκους Μπέκερ του περιοδικού Spiegel σημειώνει στο OPEN ότι, η ευρωβουλευτής, είναι βαθιά αναμεμειγμένη στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Το αν η ευρωβουλευτής θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή αν θα παραμείνει στη φυλακή θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε στο  κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Μαρία Αρώνη από τις Βρυξέλλες, από το εάν βγαίνοντας η ίδια από τη φυλακή,  θα μπορέσει να παρεμποδίσει ή όχι τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων.

Όπως είπε ο δικηγόρος της υπάρχουν αρκετά, ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη, ωστόσο υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα λέει ότι τα στοιχεία εις βάρος της Εύας Καϊλή είναι αρκετά οπότε ίσως να μην μπορέσει αύριο να βγει από τη φυλακή. Το άλλο σενάριο είναι ότι, σύμφωνα με κάποιους νομικούς κύκλους των Βρυξελλών, οι πιθανότητές της να αφεθεί ελεύθερη είναι αρκετές, για δύο λόγους: πρώτον γιατί και ο σύντροφός της την έχει στηρίξει στην κατάθεσή του, στην οποία αναφέρει ότι η ίδια δε γνώριζε τίποτα και, μάλιστα, συνεργάζεται με τις Αρχές υπό τον όρο ότι η σύντροφός του θα βγει από τη φυλακή και θα γυρίσει στο σπίτι με το παιδί τους. Σημαντικό ρόλο επίσης θα παίξει και το γεγονός ότι η Εύα Καϊλή είναι μητέρα ενός δίχρονου παιδιού που, αυτή τη στιγμή, έχει και τους δύο του γονείς στη φυλακή.

«Βαθιά αναμεμειγμένη η Καϊλή στο σκάνδαλο διαφθοράς»

Την ίδια ώρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και τον Μίλτο Σακελλάρη, μίλησε ο ανταποκριτής του Spiegel στις Βρυξέλλες, Μάρκους Μπέκερ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να απαντηθεί το σε τί βαθμό είναι αναμεμειγμένη η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής στο σκάνδαλο. «Όπως γνωρίζετε σίγουρα θα υπάρχει ακρόαση στο δικαστήριο αύριο. Εκεί η κ. Καϊλή θα εμφανιστεί μπροστά από τον δικαστή για πρώτη φορά. Ελπίζω αυτό να ξεκαθαρίσει κάποιες από τις πληροφορίες μας για το πόσο εμπλέκεται. Οι πληροφορίες προς το παρόν είναι δύσκολο να αξιολογηθούν. Προφανώς πολλοί στη Βουλή αλλά και στην Εισαγγελία είναι πεπεισμένοι ότι εμπλέκεται βαθιά στην υπόθεση. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι ακόμη στη φυλακή», σημειώνει. 

Ο Μάρκους Μπέκερ, όσον αφορά τους ισχυρισμούς ισπανικής οργάνωσης ότι η Εύα Καϊλή έχει λογαριασμό στον Παναμά, στον οποίο, μάλιστα, κατατέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά από το Κατάρ, υπογραμμίζει ότι, «προφανώς οι βελγικές αρχές πρέπει να είναι αυτές που θα συλλέξουν αποδείξεις για την κ. Καϊλή. Ο δικηγόρος της λέει πως τα έγγραφα έχουν εμφανώς και με κακό τρόπο πλαστογραφηθεί. Αυτή η δήλωση θα μπορούσε να εξακριβωθεί από ειδικούς.  Υπάρχει ακόμη ένα ερώτημα που εγείρεται για τους ισχυρισμούς για τον Παναμά: αν η κ. Καϊλή ή οποιοσδήποτε είχε εμπλοκή ήταν ικανοί να στήσουν κατασκευές και να κρύψουν ροές χρημάτων και να το κάνουν αυτό  στον Παναμά, τότε γιατί να δέχονταν μεγάλα ποσά σε αρχικό στάδιο;». 

Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στην κατάθεση του Αντόνιο Παντσέρι στις Αρχές, τονίζοντας ότι, ο πρώην ευρωβουλευτής, «έχει εμπλέξει στην υπόθεση άλλα μέλη του κοινοβουλίου. Υπάρχουν πολλές φήμες στο Ευρωκοινοβούλιο για πιθανή εμπλοκή άλλων μελών από άλλες ομάδες. Ένα κομμάτι πληροφοριών που το κάνει αυτό πιο πιθανό είναι το γεγονός ότι οι άλλες ομάδες είναι αρκετά απρόθυμες να κατηγορούν τους σοσιαλδημοκράτες για όλο αυτό. Όλοι φοβούνται ότι αύριο κάποιος από την ομάδα τους μπορεί να έχει εμπλοκή σε όλο αυτό».

Αντιφάσεις στους ισχυρισμούς Καϊλή – Τζιόρτζι

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η ίδια αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της, Φραντζέσκο Τζιόρτζι, και τα όσα αυτός κατέθεσε στις Αρχές. «Δε γνώριζα και δε συμμετείχα στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός μου», φαίνεται ότι θα είναι η υπερασπιστική της γραμμή.

Ωστόσο, στην κατάθεσή του ο Τζιόρτζι, έχει ήδη ισχυριστεί ότι η Ελληνίδα σύντροφός του, γνώριζε για τα χρήματα. «Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα και την προέλευση, αλλά δεν είναι μέλος του δικτύου. Μου είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσω αφού την έβαζα σε κίνδυνο. Συνειδητοποίησα ότι η επιχείρηση μεγάλωνε σε σημασία, ότι γινόταν μη διαχειρίσιμη, ότι το σύστημα ήταν ανθυγιεινό», φέρεται να υποστήριξε ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου.

«Τον Δεκέμβριο ο Atmoun (σ.σ Μαροκινός διπλωμάτης)  ήθελε να δώσει σε εμένα, τον Παντσέρι και τις αντίστοιχες οικογένειες ένα ταξίδι στο Μαρακές. Δίστασα λίγο στην αρχή, μετά είπα ναι. Είχαμε μιλήσει και για την αδερφή και τον κουνιάδο της Εύας, στο τέλος δεν δέχτηκαν», είπε για τα ταξίδια που έταζαν οι αξιωματούχοι του Κατάρ στους λομπίστες της ΕΕ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒρυξέλλεςΕύα ΚαϊλήQatar Gateδιαφθοράειδήσεις τώραΚατάρσκάνδαλο