Qatar Gate: Αντίστροφη μέτρηση για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή - Τα σενάρια για το μέλλον της
NewsroomΣε λίγες ώρες, και συγκεκριμένα στις 10 το πρωί αναμένεται η κρίσιμη ακρόαση της Εύας Καϊλή στο Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών. Στο πλευρό της ο πατέρας της, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από τις βελγικές αρχές, μετά τον εντοπισμό των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βαλίτσα που είχε στην κατοχή του. Οι απαντήσεις που θα δώσει η ευρωβουλευτής σε κρίσιμα ερωτήματα των δικαστικών αρχών για το Qatar Gate θα κρίνουν και αν θα επεκταθεί η προφυλάκισή της ή θα βγει από τις φυλακές.
Η ευρωβουλευτής αναμένεται να επικαλεστεί ότι είναι μητέρα ενός μωρού 22 μηνών, που αυτή τη στιγμή είναι μόνο του με τους δύο γονείς του στη φυλακή. Θα υποστηρίξει ότι οι ενέργειές της αναφορικά με το Κατάρ είχαν θεσμικό υπόβαθρο, που απορρέει από τη θέση που κατείχε ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και θα διαχωρίσει πλήρως τη θέση της από τις δραστηριότητες των Τζιόρτζι και Παντσέρι. Πάντως, σύμφωνα με το βελγικό δίκαιο, οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, μπορεί να προσβληθεί μέσα σε 24 ώρες από τον Ομοσπονδιακό εισαγγελέα.
Το αν η ευρωβουλευτής θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή αν θα παραμείνει στη φυλακή θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Μαρία Αρώνη από τις Βρυξέλλες, από το εάν βγαίνοντας η ίδια από τη φυλακή, θα μπορέσει να παρεμποδίσει ή όχι τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων.
Όπως είπε ο δικηγόρος της υπάρχουν αρκετά, ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη, ωστόσο υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα λέει ότι τα στοιχεία εις βάρος της Εύας Καϊλή είναι αρκετά οπότε ίσως να μην μπορέσει αύριο να βγει από τη φυλακή. Το άλλο σενάριο είναι ότι, σύμφωνα με κάποιους νομικούς κύκλους των Βρυξελλών, οι πιθανότητές της να αφεθεί ελεύθερη είναι αρκετές, για δύο λόγους: πρώτον γιατί και ο σύντροφός της την έχει στηρίξει στην κατάθεσή του, στην οποία αναφέρει ότι η ίδια δε γνώριζε τίποτα και, μάλιστα, συνεργάζεται με τις Αρχές υπό τον όρο ότι η σύντροφός του θα βγει από τη φυλακή και θα γυρίσει στο σπίτι με το παιδί τους. Σημαντικό ρόλο επίσης θα παίξει και το γεγονός ότι η Εύα Καϊλή είναι μητέρα ενός δίχρονου παιδιού που, αυτή τη στιγμή, έχει και τους δύο του γονείς στη φυλακή.
Οι κωδικοποιημένες εκφράσεις και η διαδρομή των χρημάτων
Μετρητά που έφταναν σε βαλίτσες από το Κατάρ και το Μαρόκο, με μεθόδους που παραπέμπουν σε διακίνηση ναρκωτικών, κωδικοποιημένες εκφράσεις για την ροή του χρήματος και ένα νέο «συμβόλαιο» του κυκλώματος, αυτή τη φορά με τη Μαυριτανία. Το παζλ του σκανδάλου διαφθοράς που τραντάζει την Ευρώπη εμπλουτίζεται, μετά τις νέες αποκαλύψεις που προβάλλει ο ιταλικός Τύπος.
Σύμφωνα με την «Il Fatto Quotidiano », ο Τζιόρτζι έχει παραδεχθεί στοιχεία, που κατέγραψαν οι «κοριοί» των βελγικών αρχών, με την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση του Παντσέρι να λειτουργεί ως πρακτορείο πληρωμής Ευρωβουλευτών, που λάμβαναν θέσεις υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου. Όπως εξήγησε η πρώην ευρωβουλευτής, Άννα Γκόμεζ, στην ΕΡΤ, «Δεν εκπλήσσομαι διότι όλα αυτά τα χρόνια, τρεις θητείες κατά τις οποίες υπηρέτησα στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με τον Παντσέρι, στον ίδιο πολιτικό φορέα, όλη την ώρα προσπαθούσε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Μαρόκου».
Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, πάντως, φέρεται να έχει ομολογήσει ότι για τις πληρωμές από το Κατάρ ακολουθείτο μία πολυδαίδαλη διαδρομή, που παραπέμπει σε ταινίες κατασκοπικού χαρακτήρα. «είναι κάποιος που εργάζεται για την κυβέρνηση του Κατάρ και το όνομά του είναι Μπουντζελάλ. Με έφερε σε επαφή με ένα άτομο στην Τουρκία, πιστεύω παλαιστινιακής καταγωγής. Εκείνος μου έδωσε έναν αριθμό τηλεφώνου στο Βέλγιο, έπρεπε να τηλεφωνήσω για να πάρω τα χρήματα», φέρεται να είπε ο Φραντζέσκο Τζιόρτζι, σύμφωνα με την Il Fatto Quotidiano.
Σύμφωνα με τους Ιταλούς, ο αξιωματούχος, που στις συνομιλίες των μελών του κυκλώματος αναφερόταν με τον κωδικό «Αλγερινός», είναι ο Μπεταχάρ Μπουτζελάλ, ειδικός επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κυβέρνησης του Κατάρ. Αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε δύο ή τρεις φορές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τον Τζιόρτζι να ισχυρίζεται ότι κάθε φορά τον παρέπεμπαν σε διαφορετικό άνθρωπο, ενώ τα ποσά που λάμβανε μεταβάλλονταν και δεν αποφασίζονταν από τον ίδιο.
Στις συναλλαγές με το Μαρόκο, σύμφωνα πάντα με τα ιταλικά δημοσιεύματα, ενδιάμεσος ήταν ο Μαροκινός Πρέσβης στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο οποίος φέρεται να έχει καταβάλλει στο κύκλωμα συνολικά 50.000 ευρώ. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, όμως, φέρεται να μίλησε και για συμφωνία με τη Μαυριτανία, τη χώρα της Βορειοδυτικής Αφρικής, η οποία ήθελε να βελτιώσει την εικόνα της στο εξωτερικό, καθώς κατατάσσεται στη «μαύρη λίστα» των χωρών εκείνων, όπου εφαρμόζονται πρακτικές σύγχρονης δουλείας.
«Βαθιά αναμεμειγμένη η Καϊλή στο σκάνδαλο διαφθοράς»
Την ίδια ώρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και τον Μίλτο Σακελλάρη, μίλησε ο ανταποκριτής του Spiegel στις Βρυξέλλες, Μάρκους Μπέκερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να απαντηθεί το σε τί βαθμό είναι αναμεμειγμένη η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής στο σκάνδαλο. «Όπως γνωρίζετε σίγουρα θα υπάρχει ακρόαση στο δικαστήριο αύριο. Εκεί η κ. Καϊλή θα εμφανιστεί μπροστά από τον δικαστή για πρώτη φορά. Ελπίζω αυτό να ξεκαθαρίσει κάποιες από τις πληροφορίες μας για το πόσο εμπλέκεται. Οι πληροφορίες προς το παρόν είναι δύσκολο να αξιολογηθούν. Προφανώς πολλοί στη Βουλή αλλά και στην Εισαγγελία είναι πεπεισμένοι ότι εμπλέκεται βαθιά στην υπόθεση. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι ακόμη στη φυλακή», σημειώνει.
Ο Μάρκους Μπέκερ, όσον αφορά τους ισχυρισμούς ισπανικής οργάνωσης ότι η Εύα Καϊλή έχει λογαριασμό στον Παναμά, στον οποίο, μάλιστα, κατατέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά από το Κατάρ, υπογραμμίζει ότι, «προφανώς οι βελγικές αρχές πρέπει να είναι αυτές που θα συλλέξουν αποδείξεις για την κ. Καϊλή. Ο δικηγόρος της λέει πως τα έγγραφα έχουν εμφανώς και με κακό τρόπο πλαστογραφηθεί. Αυτή η δήλωση θα μπορούσε να εξακριβωθεί από ειδικούς. Υπάρχει ακόμη ένα ερώτημα που εγείρεται για τους ισχυρισμούς για τον Παναμά: αν η κ. Καϊλή ή οποιοσδήποτε είχε εμπλοκή ήταν ικανοί να στήσουν κατασκευές και να κρύψουν ροές χρημάτων και να το κάνουν αυτό στον Παναμά, τότε γιατί να δέχονταν μεγάλα ποσά σε αρχικό στάδιο;».
Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στην κατάθεση του Αντόνιο Παντσέρι στις Αρχές, τονίζοντας ότι, ο πρώην ευρωβουλευτής, «έχει εμπλέξει στην υπόθεση άλλα μέλη του κοινοβουλίου. Υπάρχουν πολλές φήμες στο Ευρωκοινοβούλιο για πιθανή εμπλοκή άλλων μελών από άλλες ομάδες. Ένα κομμάτι πληροφοριών που το κάνει αυτό πιο πιθανό είναι το γεγονός ότι οι άλλες ομάδες είναι αρκετά απρόθυμες να κατηγορούν τους σοσιαλδημοκράτες για όλο αυτό. Όλοι φοβούνται ότι αύριο κάποιος από την ομάδα τους μπορεί να έχει εμπλοκή σε όλο αυτό».
Αντιφάσεις στους ισχυρισμούς Καϊλή – Τζιόρτζι
Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η ίδια αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της, Φραντζέσκο Τζιόρτζι, και τα όσα αυτός κατέθεσε στις Αρχές. «Δε γνώριζα και δε συμμετείχα στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός μου», φαίνεται ότι θα είναι η υπερασπιστική της γραμμή.
Ωστόσο, στην κατάθεσή του ο Τζιόρτζι, έχει ήδη ισχυριστεί ότι η Ελληνίδα σύντροφός του, γνώριζε για τα χρήματα. «Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα και την προέλευση, αλλά δεν είναι μέλος του δικτύου. Μου είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσω αφού την έβαζα σε κίνδυνο. Συνειδητοποίησα ότι η επιχείρηση μεγάλωνε σε σημασία, ότι γινόταν μη διαχειρίσιμη, ότι το σύστημα ήταν ανθυγιεινό», φέρεται να υποστήριξε ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου.
«Τον Δεκέμβριο ο Atmoun (σ.σ Μαροκινός διπλωμάτης) ήθελε να δώσει σε εμένα, τον Παντσέρι και τις αντίστοιχες οικογένειες ένα ταξίδι στο Μαρακές. Δίστασα λίγο στην αρχή, μετά είπα ναι. Είχαμε μιλήσει και για την αδερφή και τον κουνιάδο της Εύας, στο τέλος δεν δέχτηκαν», είπε για τα ταξίδια που έταζαν οι αξιωματούχοι του Κατάρ στους λομπίστες της ΕΕ.
Προδομένη από τον Τζιόρτζι
Πολύωρη συνάντηση είχε την Τετάρτη (21/12) η Ευά Καϊλή με τους συνηγόρους Μιχάλη Δημητρακόπουλο και Αντρέ Ριζόπουλο, ενόψει της αυριανής ημέρας, που κρίνεται η προφυλάκιση της.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση ο κ Δημητρακόπουλος δήλωσε πως η κ. Καϊλή αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της, ενώ σημείωσε πως είναι δύσκολα τα πράγματα, αν και όπως είπε «έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη».
«Είμαστε πάρα πολλές ώρες. Ήταν και οι δύο συνεργάτες μου. Σίγουρα είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία. Δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό. Είναι πάρα πολύ προβληματισμένη. Αυτή τη στιγμή είμαι υποχρεωμένος γιατί το έχουμε συμφωνήσει, δεν θα κριθεί αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά αν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ή να κρατηθεί προσωρινά» είπε ο συνήγορος της Ευάς Καϊλή.
«Ο κ. Ριζόπουλος έχει πολύ καλύτερη εικόνα για τους δικαστές εδώ στις Βρυξέλλες μου είπε ότι καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής. Είναι δύσκολα τα πράγματα, έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη» πρόσθεσε.
«Όταν έχεις ένα παιδί ορφανό ουσιαστικά είσαι περισσότερο δυστυχισμένος. Η Καϊλή δεν είναι ύποπτη φυγής ούτε μπορεί να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία. Με καθαρά νομικά κριτήρια έχω αισιοδοξία» κατέληξε.
Ο Παντσέρι δίνει ονόματα
Σε νέες αποκαλύψεις προχώρησαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το Qatar Gate. Η εφημερίδα La Repubblica αναφέρει σήμερα σε δημοσίευμά της ότι, ο συλληφθείς πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ήδη συνεργάζεται με τις βελγικές Αρχές και δίνει και άλλα ονόματα εμπλεκομένων με το σκάνδαλο χρηματισμού μελών του ευρωκοινοβουλίου και λομπιστών της ΕΕ από το Κατάρ.
Ο Παντσέρι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έδωσε τα ονόματα και άλλων ευρωβουλευτών καθώς και πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο. Μεταξύ αυτών που κατονόμασε ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Κοτσολίνο, του οποίου συνεργάτης είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζιόρτζι. Και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, που ανήκει στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, αναφέρεται ότι «πήγε στο Κατάρ». Ο Παντσέρι «έδωσε» και τη σοσιαλδημοκράτισσα Μαρία Αρένα, σημειώνοντας ότι «ξέρω ότι επισκέφθηκε μία φορά το Κατάρ και έλαβε ένα δώρο».
Ο Παντσέρι φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να ισχυρίζεται ότι, τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του, «δεν ήταν διαθέσιμα σε άλλους». Η La Rerubblica εκτιμά ότι ο πρώην Ευρωβουλευτής ακολουθεί μία αμυντική στρατηγική, με απώτερο σκοπό να πείσει την εισαγγελία ότι, κατά την περίοδο της θητείας του στο ευρωκοινοβούλιο (πριν το 2019) δεν είχε λάβει χρήματα.
Επείγουσα έρευνα της Κομισιόν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο
Το Politico μετέδωσε νωρίτερα ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για τους δεσμούς αξιωματούχων της ΕΕ με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος υπήρξε έμμισθο στέλεχος της ΜΚΟ, που ίδρυσε ο Παντσέρι.
Η Επιτροπή ζητά, επίσης, από τον ίδιο τον Αβραμόπουλο να εξηγήσει πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες lobbying.
Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το POLITICO και το οποίο προφανώς εστάλη νωρίτερα την Τετάρτη στα «σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία» σε κάθε γραφείο των Επιτρόπων, ένας αξιωματούχος της ΕΕ ρωτούσε αν μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή υπάλληλοι του Κολλεγίου των Επιτρόπων είχαν αλληλεπιδράσει με τον Αβραμόπουλο ή τη Fight Impunity (το οποίο αναφέρεται ως AITJ, με βάση την πλήρη ονομασία Association Against Impunity and for Transitional Justice) πέρυσι. Στους παραλήπτες δόθηκε προθεσμία μόνο μέχρι το πρωί για να απαντήσουν.
«Είχε το μέλος ή το υπουργικό σας συμβούλιο οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο κατά την περίοδο 3 Φεβρουαρίου 2021 και 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της AITJ[;]», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η Jivka Petkova, διευθύντρια συντονισμού και διοίκησης στην κορυφαία ομάδα της φον ντερ Λάιεν, ζήτησε να υποβληθούν οι απαντήσεις μέχρι τις 10:30 π.μ. σήμερα.
Η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ Ντάνα Σπινάντ δήλωσε: «Στέλνουμε σήμερα [στον Αβραμόπουλο μια επιστολή για να τον ρωτήσουμε σχετικά με το πώς πληρούσε τις προϋποθέσεις για την άδεια που του δώσαμε για αυτή τη μεταμνημονιακή δραστηριότητα [στο Fight Impunity]».
«Έχουμε πει από την αρχή ότι εξετάζουμε τις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του πρώην Επιτρόπου Αβραμόπουλου και μελών του Σώματος», πρόσθεσε ο Σπινάντ, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει τα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Τι γνωρίζουμε για τον δράστη – Η επιστολή στο AfD, ο θαυμασμός στον Μασκ και τα πυρά στη Μέρκελ
- Εξάρχεια: Πώς εντόπισαν τον δράστη με το λοστάρι - Είχε συλληφθεί ξανά για επίθεση, αλλά κυκλοφορούσε ελεύθερος
- Η σκοτεινή και χιονισμένη Λαπωνία και το τετ α τετ του Μητσοτάκη με τον Άη Βασίλη
- Κιμ Καρντάσιαν: Ποζάρει με κόκκινο δερμάτινο φόρεμα και βαθύ ντεκολτέ