Πολιτική|22.12.2022 09:35

Εύα Καϊλή: Από τι θα εξαρτηθεί η απόφαση για προφυλάκιση ή μη - Αποφασίζει το Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών

Newsroom

Βέλγος δικαστής θα αποφασίσει σήμερα αν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή ή αν μπορεί να αφεθεί ελεύθερη εν αναμονή της δίκης της για το σκάνδαλο Qatar Gate. Ο δικηγόρος της κα Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος πέταξε στις Βρυξέλλες για να είναι παρών στην ακροαματική διαδικασία στο Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη.

Ειδικότερα, μιλώντας μετά από συνάντηση με την Εύα Καϊλή στη φυλακή, για τέσσερις ώρες, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί, αλλά υπάρχουν πολλά νομικά επιχειρήματα που «επιτρέπουν» να αφεθεί ελεύθερη.

«Δεν είναι ούτε ύποπτη φυγής ούτε μπορεί να αλλοιώσει τα στοιχεία της έρευνας», είπε συγκεκριμένα.

Η αμυντική γραμμή της Εύας Καϊλή

Παράλληλα, ο κ. Δημητρακόπουλος έδωσε μία «γεύση» από την άμυνα της Εύας Καϊλή: Όπως δήλωσε, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών είναι αθώα και «αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της», Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

«Τον εμπιστεύτηκε και εκείνος την πρόδωσε». Ο Τζιόρτζι συνελήφθη μαζί με την Καϊλή και άλλους δύο -με την... τετράδα πλέον να κρατείται με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι Αρχές υποψιάζονται ότι οι κατηγορούμενοι έλαβαν μετρητά ή δώρα με αντάλλαγμα την προώθηση των συμφερόντων ξένων χωρών, όπως το Κατάρ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προηγουμένως, ο κ. Δημητρακόπουλος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η Καϊλή δεν γνώριζε πως ο Τζιόρτζι κρατούσε τα μετρητά. Όταν το έμαθε, προσπάθησε να στείλει τα χρήματα πίσω εκεί που ανήκαν, είπε ο δικηγόρος της.

Επίσης, υποστήριξε ότι κάποια στιγμή, η κα Καϊλή είπε στον πατέρα της να πάρει τα χρήματα -ο άνδρας αργότερα βρέθηκε από την αστυνομία να μεταφέρει μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά καθώς έβγαινε από ένα ξενοδοχείο.

Η στάση που θα κρατήσει

Η ευρωβουλευτής αναμένεται να επικαλεστεί ότι είναι μητέρα ενός μωρού 22 μηνών, που αυτή τη στιγμή είναι μόνο του με τους δύο γονείς του στη φυλακή. Θα υποστηρίξει ότι οι ενέργειές της αναφορικά με το Κατάρ είχαν θεσμικό υπόβαθρο, που απορρέει από τη θέση που κατείχε ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και θα διαχωρίσει πλήρως τη θέση της από τις δραστηριότητες των Τζιόρτζι και Παντσέρι. Πάντως, σύμφωνα με το βελγικό δίκαιο, οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί, μπορεί να προσβληθεί μέσα σε 24 ώρες από τον Ομοσπονδιακό εισαγγελέα.

Ελεύθερη ή όχι; Τι θα κρίνει την απόφαση

Το αν η ευρωβουλευτής θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή αν θα παραμείνει στη φυλακή θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με τα όσα έχει μεταδώσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Μαρία Αρώνη από τις Βρυξέλλες, από το εάν βγαίνοντας η ίδια από τη φυλακή, θα μπορέσει να παρεμποδίσει ή όχι τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων.

Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, υπάρχουν αρκετά, ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη, ωστόσο, υπάρχουν δύο σενάρια.

Το ένα λέει ότι τα στοιχεία εις βάρος της Εύας Καϊλή είναι αρκετά οπότε ίσως να μην μπορέσει να βγει από τη φυλακή.

Το άλλο σενάριο είναι ότι, σύμφωνα με κάποιους νομικούς κύκλους των Βρυξελλών, οι πιθανότητές της να αφεθεί ελεύθερη είναι αρκετές, για δύο λόγους: 

  • γιατί και ο σύντροφός της την έχει στηρίξει στην κατάθεσή του, στην οποία αναφέρει ότι η ίδια δε γνώριζε τίποτα και, μάλιστα, συνεργάζεται με τις Αρχές υπό τον όρο ότι η σύντροφός του θα βγει από τη φυλακή και θα γυρίσει στο σπίτι με το παιδί τους
  • σημαντικό ρόλο επίσης θα παίξει και το γεγονός ότι η Εύα Καϊλή είναι μητέρα ενός δίχρονου παιδιού που, αυτή τη στιγμή, έχει και τους δύο του γονείς στη φυλακή

La Repubblica: H βελγική Δικαιοσύνη ζήτησε «πάγωμα» λογαριασμών του Παντσέρι

Η βελγική Δικαιοσύνη ζήτησε από τους Iταλούς δικαστικούς να «παγώσουν» δύο τραπεζικούς λογαριασμούς του Αντόνιο Παντσέρι και της κόρης του, της Σίλβια Παντσέρι, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica. Στους συγκεκριμένους λογαριασμούς είναι πιθανό να κατατέθηκαν χρήματα που καταβλήθηκαν για δωροδοκίες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια ιταλική εισαγγελία πρόκειται να αναλάβει την όλη πρωτοβουλία, αλλά πιθανόν να είναι δικαστικοί της Λομβαρδίας, που έχει πρωτεύουσα το Μιλάνο.

Υπενθυμίζεται πως στην Ιταλία διεξάγονται ήδη έρευνες σε επτά «ύποπτους» λογαριασμούς του Παντσέρι, της κόρης του, του Φραντσέσκο Τζόρτζι και του συνδικαλιστή Λούκα Βιζεντίνι.

Τι απέγιναν τα χρήματα από το Κατάρ και το Μαρόκο

Σε σημερινό δημοσίευμά της η Corriere della Sera γράφει: «Ευγενής σκοπός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ήταν μια υποκριτική κάλυψη πίσω από την οποία ο Αντόνιο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι έκαναν την πραγματική τους δουλειά με τη ΜΚΟ Fight Impunity -δηλαδή την επιρροή της πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τον οποίο είχαν στρατολογηθεί από τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες και από προσωπικότητες του Κατάρ που τους έδιναν χρήματα.

Οι Βελγικές υπηρεσίες, οι οποίες ξεκίνησαν την έρευνα, είναι πεπεισμένες πως «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» έφυγαν από το Μαρόκο και το Κατάρ για να αποφευχθούν πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εικόνα των χωρών αυτών, οι οποίες δεν βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τι απέγιναν αυτά τα χρήματα; Η απάντηση έρχεται από μια έκθεση των 007 που επί μήνες είχαν υπό επιτήρηση τους Παντσέρι και Τζιόρτζι, οι οποίοι συνεργάζονταν με τον ευρωβουλευτή Ανδρέα Κοτσολίνο (σ.σ. ο οποίος ανεστάλη από το Δημοκρατικό Κόμμα). Ο Τζιόρτζι θα ήθελε να επενδύσει σε ένα ακίνητο, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα και μεταδίδει η ΕΡΤ. Ο Παντσέρι χρησιμοποιεί τα χρήματα με δύο τρόπους: για να διατηρήσει ένα βιοτικό επίπεδο υψηλότερο από το εισόδημά του και για να πληρώνει ανθρώπους «στην κορυφή του ευρωπαϊκού θεσμικού κόσμου». Ποιοι είναι και πόσα πήραν, πάντως, δεν είναι σαφές.

Οι δικαστές υποψιάζονται ότι κάτι έχει πάει και στον Νικολό Φίγκα - Ταλαμάνκα, γραμματέα της ΜΚΟ No peace without justice, ο οποίος συνελήφθη και αγόρασε για 230.000 ευρώ ένα διαμέρισμα στην Cervinia, το οποίο κατασχέθηκε κατόπιν αιτήματος του δικαστή Michel Claise, παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του έχουν δείξει πώς είχε πάρει υποθήκη 200.000 ευρώ και τα υπόλοιπα προήλθαν από την οικογένειά του.

Οι έρευνες μιλούν για «ένα δίκτυο» που δωροδοκούσε λαμβάνοντας οδηγίες από τον Μαροκινό πράκτορα Μοχάμεντ Μπελχαράτσε μέσω του πρεσβευτή του Ραμπάτ στη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, του ίδιου που πλήρωσε το «έργο» στους Παντσέρι και Τζιόρτζι. Ανακρινόμενος επί μακρόν, ο Τζιόρτζι αποκαλύπτει ότι για τις παραγγελίες και τα χρήματα από το Κατάρ υπήρχε «ο Αλγερινός», ο οποίος τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία, ο οποίος τα μετέφερε σε ένα άτομο στο Βέλγιο. Πόσα χρήματα ήταν όμως; «Το σύνολο ήταν μεταβλητό, είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσισαν». Όταν βρισκόταν σε δράση, ο Τζιόρτζι φρόντιζε να μην αφήνει πίσω του ίχνη.

Το ίδιο σύστημα φαίνεται να ακολουθούσαν και με το Μαρόκο μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, ενός προσώπου που θεωρείται ότι συνδέεται με τις υπηρεσίες του Ραμπάτ, ο οποίος «έφερνε χρήματα από καιρό σε καιρό, αλλά όχι σε τακτική βάση. Ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ», λέει, προσθέτοντας ότι «θα ερχόταν στις Βρυξέλλες ή θα πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ενδυμασίες (κουστούμια)».

Τέλος, προκύπτει μια παρόμοια δραστηριότητα υπέρ της Μαυριτανίας, για την οποία ο Τζιόρτζι θα πληρωνόταν με ένα ενοίκιο, προφανώς πλασματικό, για το διαμέρισμά του ύψους 1.500 ευρώ μηνιαίως συν 300 έξοδα, ενώ ο Παντσέρι θα εισέπραττε «25.000 ευρώ μετρητά».

«Βαθιά αναμεμειγμένη η Καϊλή στο σκάνδαλο διαφθοράς»

Την ίδια ώρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και τον Μίλτο Σακελλάρη, μίλησε ο ανταποκριτής του Spiegel στις Βρυξέλλες, Μάρκους Μπέκερ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να απαντηθεί το σε τι βαθμό είναι αναμεμειγμένη η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής στο σκάνδαλο. «Όπως γνωρίζετε σίγουρα θα υπάρχει ακρόαση στο δικαστήριο αύριο. Εκεί η κ. Καϊλή θα εμφανιστεί μπροστά από τον δικαστή για πρώτη φορά. Ελπίζω αυτό να ξεκαθαρίσει κάποιες από τις πληροφορίες μας για το πόσο εμπλέκεται. Οι πληροφορίες προς το παρόν είναι δύσκολο να αξιολογηθούν. Προφανώς, πολλοί στη Βουλή αλλά και στην Εισαγγελία είναι πεπεισμένοι ότι εμπλέκεται βαθιά στην υπόθεση. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι ακόμη στη φυλακή», σημειώνει. 

Ο Μάρκους Μπέκερ, όσον αφορά τους ισχυρισμούς ισπανικής οργάνωσης ότι η Εύα Καϊλή έχει λογαριασμό στον Παναμά, στον οποίο, μάλιστα, κατατέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά από το Κατάρ, υπογραμμίζει ότι, «προφανώς οι βελγικές αρχές πρέπει να είναι αυτές που θα συλλέξουν αποδείξεις για την κ. Καϊλή. Ο δικηγόρος της λέει πως τα έγγραφα έχουν εμφανώς και με κακό τρόπο πλαστογραφηθεί. Αυτή η δήλωση θα μπορούσε να εξακριβωθεί από ειδικούς.  Υπάρχει ακόμη ένα ερώτημα που εγείρεται για τους ισχυρισμούς για τον Παναμά: αν η κ. Καϊλή ή οποιοσδήποτε είχε εμπλοκή ήταν ικανοί να στήσουν κατασκευές και να κρύψουν ροές χρημάτων και να το κάνουν αυτό  στον Παναμά, τότε γιατί να δέχονταν μεγάλα ποσά σε αρχικό στάδιο;».

Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στην κατάθεση του Αντόνιο Παντσέρι στις Αρχές, τονίζοντας ότι, ο πρώην ευρωβουλευτής, «έχει εμπλέξει στην υπόθεση άλλα μέλη του κοινοβουλίου. Υπάρχουν πολλές φήμες στο Ευρωκοινοβούλιο για πιθανή εμπλοκή άλλων μελών από άλλες ομάδες. Ένα κομμάτι πληροφοριών που το κάνει αυτό πιο πιθανό είναι το γεγονός ότι οι άλλες ομάδες είναι αρκετά απρόθυμες να κατηγορούν τους σοσιαλδημοκράτες για όλο αυτό. Όλοι φοβούνται ότι αύριο κάποιος από την ομάδα τους μπορεί να έχει εμπλοκή σε όλο αυτό».

Οι αντιφάσεις στους ισχυρισμούς Καϊλή - Τζιόρτζι

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η ίδια αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της, Φραντζέσκο Τζιόρτζι, και τα όσα αυτός κατέθεσε στις Αρχές. «Δε γνώριζα και δε συμμετείχα στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός μου», φαίνεται ότι θα είναι η υπερασπιστική της γραμμή.

Ωστόσο, στην κατάθεσή του ο Τζιόρτζι, έχει ήδη ισχυριστεί ότι η Ελληνίδα σύντροφός του, γνώριζε για τα χρήματα. «Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα και την προέλευση, αλλά δεν είναι μέλος του δικτύου. Μου είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσω αφού την έβαζα σε κίνδυνο. Συνειδητοποίησα ότι η επιχείρηση μεγάλωνε σε σημασία, ότι γινόταν μη διαχειρίσιμη, ότι το σύστημα ήταν ανθυγιεινό», φέρεται να υποστήριξε ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου.

«Τον Δεκέμβριο ο Atmoun (σ.σ Μαροκινός διπλωμάτης)  ήθελε να δώσει σε εμένα, τον Παντσέρι και τις αντίστοιχες οικογένειες ένα ταξίδι στο Μαρακές. Δίστασα λίγο στην αρχή, μετά είπα ναι. Είχαμε μιλήσει και για την αδερφή και τον κουνιάδο της Εύας, στο τέλος δεν δέχτηκαν», είπε για τα ταξίδια που έταζαν οι αξιωματούχοι του Κατάρ στους λομπίστες της ΕΕ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΗΣΕΙΣ

σκάνδαλοαπολογίαΒρυξέλλεςειδήσεις τώραΕύα ΚαϊλήδίκηQatar Gate