Πολιτική|12.01.2023 00:06

Σκληρό πολιτικό ροκ μετά τη γνωμοδότηση Ντογιάκου: Αντιδρούν καθηγητές και νομικοί - Μιλούν για εκτροπή και καλούν σε επανεξέταση

Newsroom

Σκληρές «μονομαχίες» στο πολιτικό «ρινγκ» έχει προκαλέσει η γνωμοδότηση του εισαγγελέως του Αρείου ΠάγουΙσίδωρου Ντογιάκου σύμφωνα με την οποία η ΑΔΑΕ, μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου, δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για παρακολουθήσεις και για αυτό το σκοπό να διεξάγει ελέγχους στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Η συγκεκριμένη ενέργεια έχει προκαλέσει την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ενώ σφοδρά πυρά εξαπέλυσε κατά του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής, Χρήστος Ράμμος.

Αντιδράσεις από καθηγητές

Εκτός των προαναφερθέντων, υπάρχουν αντιδράσεις και από καθηγητές και νομικούς που καλούν μεταξύ άλλων τον κ. Ντογιάκο να επανεξετάσει την απόφασή του. Ανάμεσα σε αυτά τα ονόματά βρίσκονται οι: Ευάγγελος Βενιζέλος, Προκόπης Παυλόπουλος, Γιώργος Σωτηρέλης, Ακρίτας Καϊδατζής και Ξενοφών Κοντιάδης.

Ο Βενιζέλος αποδομεί τη γνωμοδότηση

Ο ρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, με μια μακροσκελή του τοποθέτηση, Ο κ. Βενιζέλος, στην τοποθέτησή του καλεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επανεξετάσει τη γνωμοδότησή του, και τονίζει ανάμεσα σε άλλα πως ο κ. Ντογιάκος πως πρόκειται για δικονομικά καφκικό συλλογισμό.

Κατά τα άλλα σημειώνει πως «πάγια επίσης θέση του Εισαγγελέα του ΑΠ ως θεσμού είναι ότι δεν γνωμοδοτεί επί ερωτημάτων που θέτουν ιδιώτες ( όπως ο ΟΤΕ - Όμιλος εταιρειών ) και μάλιστα διάδικοι ή εν δυνάμει διάδικοι ή με οποιονδήποτε τρόπο εμπλεκόμενοι σε συναφή δικαστική διαδικασία στο  πεδίο όλων των δικαιοδοτικών κλάδων για εκκρεμή ποινική υπόθεση. Ο Εισαγγελέας γνωμοδοτεί, όπως δείχνει η πάγια πρακτική, απαντώντας σε ερωτήματα κατώτερων εισαγγελέων, υπουργών, κρατικών αρχών και υπηρεσιών, της ΕΛΑΣ κ.ο.κ. Πάντως όχι εταιριών υπαγομένων στον έλεγχο Ανεξάρτητων Αρχών».

Ο κ. Βενιζέλος τονίζει πως η εν λόγω γνωμοδότηση, «διατυπώνεται επί θέματος που συνιστά αντικείμενο εκκρεμών ποινικών προκαταρκτικών εξετάσεων και κυρίως εν δυνάμει αντικείμενο διοικητικής δίκης που ενδέχεται να ανοίξει εφόσον η ΑΔΑΕ έχει επιληφθεί του ελέγχου επί των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μεταξύ των οποίων και ο αποδέκτης της γνωμοδότησης. Ένας ελεγχόμενος πάροχος όμως εφόσον προβάλλει νομικές αντιρρήσεις κατά της νομιμότητας των σχετικών (διοικητικών ως προς τη φύση τους) πράξεων της ΑΔΑΕ με τις οποίες παραγγέλλεται και διενεργείται έλεγχος σεβασμού του απορρήτου των επικοινωνιών, έχει τη δικονομική ευχέρεια να ασκήσει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας ενώπιον των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων και εντέλει ενώπιον του ΣτΕ».

Παρέμβαση Σωτηρέλη

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, μιλά για «διπλή εκτροπή, που συνιστά αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και οι μεθοδεύσεις συγκάλυψης του όλου σκανδάλου».

«Από την μία εκτροπή με αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων είτε απευθείας από την ΕΥΠ είτε με παροχή υπηρεσιών από παράνομα λογισμικά και από την άλλη μια δεύτερη εκτροπή, οι πολύμηνες μεθοδεύσεις συγκάλυψης του όλου σκανδάλου. Φτάσαμε χθες και στο ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την γνωμοδότηση του να λειτουργεί ως προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και το ρόλο της ΑΔΑΕ, με βάση νόμους που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση και όχι να ερμηνεύει τους νόμους ακόμη και αυτούς με βάση το Σύνταγμα και τις προβλέψεις για τον ελεγκτικό ρόλο μίας Ανεξάρτητης Αρχής, όπως η ΑΔΑΕ» επισήμανε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του ο κ. Σωτηρέλης στο «Ράδιο 98.4».

«Ο δικαστικός έλεγχος, όπως και η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου, δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε οιασδήποτε μορφής άμεση ή έμμεση παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της και, ακόμη περισσότερο, στην άμεση ή έμμεση υποκατάστασή της εν προκειμένω από τα ελέγχοντα δικαιοδοτικώς την δράση της, όργανα της Δικαστικής Εξουσίας. Σε όσους προσπαθούν να «δικαιολογήσουν», με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ανάλογες δικαστικές «υπερβάσεις» δήθεν στο όνομα της συνταγματικώς κατοχυρωμένης λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστικών οργάνων κατά την άσκηση της δικαιοδοσίας τους, η απάντηση είναι αρκούντως απλή: Εκείνοι που «επιχειρηματολογούν» με αυτή την λογική μάλλον αγνοούν – ή θέλουν να αγνοούν, για τους δικούς τους λόγους – ότι ανάλογη, έστω και όχι εντελώς όμοια θεσμικώς, ανεξαρτησία αναγνωρίζει το Σύνταγμα και στα στελέχη της ΑΔΑΕ, ως Ανεξάρτητης Αρχής, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της», συμπλήρωσε ο κ. Σωτηρέλης.

Τσίπρας: Όσοι δεν καταλαβαίνουν ας διαβάσουν 5 παρεμβάσεις καθηγητών

«Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι στις μέρες μας απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών, ας διαβάσουν με προσοχή τις σημερινές παρεμβάσεις των καθηγητών Βενιζέλου, Παυλόπουλου, Σωτηρέλη, Καϊδατζή, Κοντιάδη» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Οικονόμου: Δεν τοποθετούμαστε για αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε σε συνέντευξή του πως «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη».

«Το Σύνταγμα ορίζει τους κανόνες και τις ενέργειες κάθε Αρχής και παραπέμπει στους νόμους για την εφαρμογή των ενεργειών αυτών. Ο νόμος ορίζει πως θα λειτουργήσει. Το Σύνταγμα λέει με σαφήνεια ‘’όπως νόμος ορίζει’’. Η Δημοκρατία έχει κανόνες και οι κανόνες αυτοί οι νόμοι. Δεν έχει σημασία τι θέλει ο καθένας, αλλά είναι και ο τρόπος», αναφέρει ο κ. Οικονόμου στον ΑΝΤ1 και σημειώνει:

«Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη και δεν τοποθετείται απέναντι στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανάλογα εάν αυτές εξυπηρετούν τις αποφάσεις ή τους στόχους της. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν είναι αλά καρτ. Κάποιοι άλλοι επιδιώκουν να αποκτήσουν ταυτότητα. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που υιοθετούμε διαδόσεις ρυπαρών δικτύων, δεν είμαστε εκείνοι που υποστηρίζουμε την Δικαιοσύνη μόνο όταν εξυπηρετεί τους στόχους μας και όταν δεν το κάνουν αυτό να την καταγγέλλουμε».

Συμπλήρωσε ότι: «Για τις υποκλοπές, οποιαδήποτε διάσταση πρέπει να αποσαφηνιστεί. Κανείς δεν απαγορεύει στην ανεξάρτητη αρχή να κάνει την δουλειά της. Η ερμηνεία της Δικαιοσύνης είναι βάσει των νόμων. Κανείς δεν εμποδίζει μια ανεξάρτητη αρχή να κάνει την δουλειά της».

Επιτιθέμενος στον Αλέξη Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι «η παρότρυνση σε ανυπακοή στους νόμους, οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη, οι θεατρινισμοί και οι μεγαλοστομίες, στρώνουν το χαλί για άλλες συμπεριφορές, σαν αυτές που βλέπουμε σε άλλες χώρες. Αυτό είναι “τραμπισμός αλά γκρέκα”. Οφείλουμε μεγαλύτερη συνείδηση και ενσυναίσθηση για το πόσο σημαντικό πράγμα είναι η Δημοκρατία».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΔΑΕειδήσεις τώραυποκλοπέςΙσίδωρος Ντογιάκοςπαρακολουθήσεις