Η κυβέρνηση έχει… γκρίνιες από τα δεξιά - Ερωτηματικό ποιοι γαλάζιοι θα πάνε στην κηδεία
Κατερίνα Κοκκαλιάρη«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας το τελετουργικό της κηδείας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο πόσοι… γαλάζιοι θα πάνε την Δευτέρα στη Μητρόπολη. Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα έδειξαν «άνοιγμα» στο κεντρώο ακροατήριο, ωστόσο παράπονα και γκρίνιες υπάρχουν εκ δεξιών και μένει να φανεί τι θα γίνει στην πράξη. Είναι πάντως δεδομένο πως η πολιτική διαχείριση της υπόθεσης αποτελεί μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας για την κυβέρνηση, που δεν επιθυμεί να ανοίξει νέα μέτωπα.
Επίσημη «γραμμή» δεν έχει δοθεί στους βουλευτές να μην παραστούν στην κηδεία, ωστόσο σίγουρα έχει σημασία ο αριθμός αυτών που τελικά θα επιλέξουν να πάνε. Και κυρίως θα έχει ενδιαφέρον το κατά πόσο θα υπάρξουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου στην Μητρόπολη (και αν ναι ποια θα είναι αυτά). Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής εικόνα, καθώς φαίνεται πως κάποιοι γαλάζιοι …ζυγίζουν τα δεδομένα και αναμένουν να δουν τι θα πράξουν άλλοι υπουργοί και βουλευτές πριν τελικά αποφασίσουν.
Υπενθυμίζεται πως σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίστηκε ότι ο τέως βασιλιάς θα ταφεί στο Τατόι ως ιδιώτης (δηλαδή χωρίς τιμές αρχηγού κράτους). Γαλάζιες πηγές σημείωναν χθες πως το τελετουργικό έχει προκύψει μετά από συζητήσεις και συνεννόηση που έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με την οικογένεια του τέως Βασιλιά, σε ένα κλίμα όπου υπήρχε απόλυτη κατανόηση στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς.
Στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να σταλούν λάθος μηνύματα στην παρούσα συγκυρία και να πυροδοτήσουν την ένταση με την αντιπολίτευση. Άλλωστε μια διαφορετική άποψη μπορεί σε αυτή τη συγκυρία να ικανοποιούσε ένα δεξιό ακροατήριο, όμως είναι δεδομένο πως η Νέα Δημοκρατία «κοιτά» προς τους κεντρώους ψηφοφόρους.
Το θέμα βέβαια είναι αν αυτό το μήνυμα θα φτάσει τελικά στους κεντρώους .. παραλήπτες, και πολλά θα κριθούν από το πως θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες. Τα γαλάζια παράπονα έχουν πάντως αυξηθεί και κυρίως βουλευτές που έχουν ταυτιστεί με ένα πιο δεξιό ακροατήριο είναι προβληματισμένοι (καθώς ακούνε γκρίνια από τους ψηφοφόρους τους).
Μένει βέβαια να φανεί πόσοι εξ αυτών θα επιλέξουν να πάνε στην κηδεία. Μέχρι τώρα ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης έχει πει πως θα βρεθεί στη Μητρόπολη. Επίσης στην κηδεία θα είναι η ευρωβουλευτής του κόμματος Άννα Μισελ Ασημακοπούλου που την είχε βαφτίσει ο τέως βασιλιάς. Πληροφορίες ανέφεραν πως στην κηδεία πρόκειται να πάει και ένας ακόμα βουλευτής από τη Μεσσηνία ο Περικλής Μαντάς.
Ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος να σημειωθεί πως χθες έκανε μια δήλωση που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως λόγω των αποστάσεων που πήρε. Όπως είπε «οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας -ήδη από το 1974», προσέθεσε όμως παράλληλα πως «οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες… Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός δίνουμε εξετάσεις».
Οι .. ρωγμές στη δεξιά πολυκατοικία
Να περιορίσει τις «ρωγμές» στη δεξιά πολυκατοικία θέλει η κυβέρνηση, καθώς το άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο μπορεί να απομακρύνει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος. Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί εντόνως την Πειραιώς, καθώς η απλή αναλογική μπορεί να «ενθαρρύνει» σκέψεις για μια πιο χαλαρή ψήφο. Και στα δεξιά του κόμματος υπάρχουν υποψήφιοι μνηστήρες που …φλερτάρουν εντόνως το συγκεκριμένο κοινό στο δρόμο προς τις κάλπες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν από την αρχή πως όποια απόφαση και αν έπαιρναν θα είχε πολιτικό κόστος και δεν υπήρχε εύκολη λύση. Ωστόσο, φαίνεται πως επικράτησε η άποψη πως δεν πρέπει να κοπούν οριστικά οι γέφυρες με το κεντρώο κοινό, ιδιαίτερα μία «ανάσα» πριν τις κάλπες.
Άλλωστε η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει ρίξει σκιές στις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με ένα κομμάτι του κέντρου και δεν υπάρχουν περιθώρια για επιδείνωση των σχέσεων. «Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο» έχει επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκεί θα ρίξει η Νέα Δημοκρατία το βάρος το επόμενο διάστημα.
Γαλάζιες πηγές σημείωναν χθες πως η Ελληνική Δημοκρατία είναι μια ώριμη Δημοκρατία και αυτό δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζονται χωρίς κομπλεξισμούς και δυσκολίες, ζητήματα που άπτονται της Ιστορίας. Προσέθεταν πως το Πολιτειακό στη χώρα μας έχει λυθεί οριστικά και σημείωναν πως θα ήταν εξαιρετικά αρνητικός σε πολλά επίπεδα, ένας νέος διχασμός σε αυτή τη συγκυρία.
Αυτό που επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Ωστόσο φαίνεται πως έχουν υπάρξει σκέψεις για την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της κυβέρνησης (είτε να παρευρεθεί ένα ακόμα μέλος του υπουργικού συμβουλίου είτε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος).
- «Ποδαρικό» στον Λευκό Οίκο με μηνύσεις: Γιατί προσφεύγουν κατά Τραμπ 22 Πολιτείες
- Προβληματισμός στην Ευρώπη μετά την εκλογή Τραμπ: Κρίσιμη συνάντηση Σολτς – Μακρόν για τη μελλοντική θέση της ΕΕ
- Εντατικές διαπραγματεύσεις με φαρμακοποιούς για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων στις γειτονιές: Μέτρα Άδωνι μετά το φιάσκο της Λ. Αλεξάνδρας
- Σήμερα το μεσημέρι η κηδεία της Καίτης Γκρέυ - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της