Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Μόνο στα εισπνεόμενα το πρόβλημα - «Φαίνεται η ομαλοποίηση στα φαρμακεία»
NewsroomΣτις ελλείψεις στα φάρμακα, τις ιώσεις και τον κορονοϊό, τις ΜΕΘ Παίδων αλλά και την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ αναφέρθηκε, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Θάνος Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας μίλησε για τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Κράκεν του κορονοϊού που εμφανίστηκαν στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι, συνολικά στην επιστημονική κοινότητα αλλά και το υπουργείο δεν υπάρχει ανησυχία. Ο Πλεύρης τόνισε ότι, πριν από έναν χρόνο ακριβώς και με κάποια περιοριστικά μέτρα σε ισχύ, το ΕΣΥ είχε 640 διασωληνωμένους ασθενείς από τον ιό, ενώ σήμερα έχει 130 διασωληνωμένους.
«Δε μας τρομάζει η όποια παραλλαγή. Έχουμε κόσμο που έχει εμβολιαστεί, έχουμε κόσμο που έχει νοσήσει, έχουμε αντιικά φάρμακα και καλούμε τον κόσμο που πρέπει, μέσω του γιατρού του να τα πάρει», σημείωσε ο ίδιος στον ΑΝΤ1.
Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε και στις ελλείψεις φαρμάκων υπογραμμίζοντας ότι, «οι εξαγωγές φαρμάκων είναι σε δύο επίπεδα. Απαγορεύονται οι εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες. Τα εργοστάσια στην Ελλάδα δεν είναι μόνο για την εγχώρια ζήτηση και μπορούν να κάνουν εξαγωγές». Όπως είπε ο υπουργός υγείας, «φαίνεται η ομαλοποίηση στα φαρμακεία. Μπήκαν στην αγορά 90.000 εισπνεόμενα. Βγάλαμε λίστα πχ. με γενόσημο παρακεταμόλης που και παιδικό φάρμακο, το οποίο παράγεται στην Ελλάδα και δε θα λείψει από κανέναν. Σε αντιβιώσεις, αντιβηχικά και αντιπυρετικά η κατάσταση δεν ομαλοποιείται απλώς, αλλά το πρόβλημα έχει λυθεί. Από σήμερα και πέρα δεν έχουμε πρόβλημα. Μπορεί να μην βρει κάποιος το συγκεκριμένο φάρμακο της μάρκας που θέλει, αλλά θα βρει γενόσημο του. Στα νοσοκομεία μας εδώ και χρόνια, από την οικονομική κρίση, όλα τα φάρμακα είναι γενόσημα».
«Βάζουμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα φάρμακα που έτσι κι αλλιώς συνταγογραφούνταν, για να μην έχουμε έγχαρτες συνταγές, για να έχουμε πλήρη παρακολούθηση στα φάρμακα που είναι σε έλλειψη», ισχυρίστηκε ο Θάνος Πλεύρης και παραδέχτηκε ότι, «θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόβλημα στα εισπνεόμενα, γιατί είναι εισαγωγής και έχουν μηχανισμό και γι’ αυτό υπάρχει το πρόβλημα». Ωστόσο, σημείωσε πως «μιλάω με ομολόγους μου σε μεγάλες χώρες που δεν έχουν φαρμακοβιομηχανίες και το πρόβλημα μεταφέρεται στα νοσοκομεία, δεν το λέω για να ωραιοποιήσω την κατάσταση στην Ελλάδα. Στην Γαλλία έδωσαν δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να φτιάχνουν φάρμακα».
Ο υπουργός υγείας αναφέρθηκε και στις ΜΕΘ Παίδων, υπογραμμίζοντας ότι, «στις ΜΕΘ Παίδων έχουμε πληρότητα 50%, δεν υπάρχει πρόβλημα πληρότητας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να αναπτύξουμε εύκολα άλλες ΜΕΘ Παίδων, διότι είναι πιο δύσκολο σε σχέση με τις ΜΕΘ ενηλίκων, μπορεί να αναπτυχθούν μόνο σε παιδιατρικό νοσοκομείο» και προσέθεσε ότι «στη Θεσσαλονίκη γίνεται το Νοσοκομείο Παίδων με δεκάδες κλίνες ΜΕΘ Παίδων. Στην Θεσσαλία παραδίδουμε το καλοκαίρι ΜΕΘ Παίδων».
Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε και για την περίπτωση του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά, που έχασε τη ζωή του αφότου χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε αναζήτηση ΜΕΘ. «Το παιδί δεν χάθηκε λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Διασωληνώθηκε στα Γρεβενά και ήδη η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη. Δεν σηκώθηκε εναέριο μέσο γιατί ο χρόνος που δινόταν για την διακομιδή ήταν 2,5 ώρες. Οι ίδιοι οι γιατροί επέλεξαν την διακομιδή με ασθενοφόρο. Πράγματι υπέστη βλάβη, σε ένα όχημα του 2017, πλήρως συντηρημένο. Δόθηκε μάχη στην Πάτρα, αλλά…», ισχυρίστηκε και, στη συνέχεια, αρνήθηκε ότι σημειώνεται αύξηση αιφνίδιων θανάτων παιδιών και νέων. «Όλα τα περιστατικά ελέγχονται και παρακολουθούνται. Δεν υπάρχει στο αιφνίδιο κομμάτι κάποια αύξηση, όπως αναφέρεται», είπε. Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε και ότι, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουν ξεκινούν άλλα τρία προγράμματα για προληπτικές εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα και δύο τύπους καρκίνου, σε συνέχεια του προγράμματος για προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά.
«Ιδιωτικά ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει»
Τέλος, ο υπουργός υγείας αναφέρθηκε στον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, υπογραμμίζοντας ότι, ο έκπτωτος βασιλιάς ήταν μένος μίας «δυναστείας που βασίλεψε στην Ελλάδα από το 1863, υπηρέτησε στα ΟΥΚ, ήταν Ολυμπιονίκης και νόμιμος αρχηγός του Ελληνικού Κράτους. Το πολιτειακό έληξε και δεν υπάρχει λόγος να το επαναφέρουμε. Ήταν έκπτωτος, δεν τίθεται θέμα. Η διυπουργική επιτροπή εκτίμησε αυτά τα δεδομένα και αποφάσισε όπως αποφάσισε, με βάση το πρωτόκολλο».
«Άπαξ και η διυπουργιική έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, έτσι αποφάσισε έναν τρόπο ταφής και οι συζητήσεις έγιναν σε ένα πολύ καλό κλίμα με την οικογένεια του πρώην βασιλιά», είπε ο Θάνος Πλεύρης σχετικά με το αν θα έπρεπε η κηδεία του να γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, ενώ κλήθηκε να απαντήσεις και στο εάν ο ίδιος θα παραστεί στην κηδεία. ότι «Η Κυβέρνηση εκπροσωπείται πολιτικά. Ιδιωτικά ο καθένας θα κάνει ότι θέλει και θα το δούμε την Δευτέρα. Για την Κυβέρνηση και για το κόμμα της ΝΔ το θέμα της κηδείας δεν είναι πολιτικό θέμα», απάντησε.
«Ξέρετε τι είναι πολιτικό θέμα; Πολιτικό θέμα είναι η κατάθεση χθες στο Ειδικό Δικαστήριο της γραμματέως του κ. Καλογρίτσα. Δεν θα τολμήσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα πράγμα: να μηνύσει τον κ. Καλογρίτσα που λέει ότι του πήγαινε λεφτά, άρα μιλάμε για το απόγειο της διαφθοράς», κατέληξε.
- Τελικά πόσο βοηθάει το «Καλάθι του Νοικοκυριού» στην ακρίβεια; - Τι λέει ο Γ.Γ. Εμπορίου για τις αυξήσεις «φωτιά» στα τρόφιμα
- Μενδώνη: Έτοιμη να δεχθεί κόσμο η εκκλησία στο Τατόι - Το κοιμητήριο ανήκει στο ελληνικό κράτος
- Με αγγελίες για τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ γέμισε το Μarketplace του Facebook - Από εικόνες, αφίσες, μπρελόκ μέχρι και πιάτα
- €1,20 ο καφές, €100 για 5άστερο ξενοδοχείο: Τρεις πανέμορφες ευρωπαϊκές πόλεις για τις πιο low budget εξορμήσεις
- Κατώτατος μισθός: Εως 10 Μαρτίου κλειδώνει η νέα αύξηση - Στη Βουλή η ρύθμιση με το χρονοδιάγραμμα
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ