Πολιτική|17.01.2023 18:43

Εκλογές 2023: Το νομοθετικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη προκαλεί νέα κόντρα – Η κυβερνητική τροπολογία και η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση σχετικά με την νομοθετική ρύθμιση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία θα προβλέπει «μπλόκο» στην κάθοδο στις εκλογές 2023 του κόμματος του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.

Ως γνωστό, , μετά τη σχετική προαναγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η κυβέρνηση διέρρευσε πως η ρύθμιση θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ έχει ήδη σταλεί στα κόμματα προκειμένου να τη μελετήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια πρώτη τοποθέτηση, απάντησε πως θα καταθέσει τη δική του πρόταση για τον αποκλεισμό του εν λόγω κόμματος από τις προσεχείς εκλογές, ενώ το ΚΚΕ εμφανίστηκε κάθετα αντίθετο, σημειώνοντας πως η κυβερνητική ρύθμιση αφήνει «χώρο για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων».

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβερνητικές πηγές, σημείωναν πως ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να επιδιώκει συνεννόηση «με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου», αφήνοντας αιχμές παράλληλα, για την αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πολιτικό σύστημα, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο επεδίωξε εδώ κι εβδομάδες ευρύτερη πολιτική συνεννόηση με βάση συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση», σημείωναν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές και σημείωναν:

«Αυτή τη συνεννόηση θα συνεχίσει να επιδιώκει με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου. Δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν. Είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει εξαντλώντας κάθε δυνατότητα».

Λίγη ώρα νωρίτερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωνε πως πράγματι «υπάρχει απόπειρα συνεννόησης με την αντιπολίτευση, στην οποία ελπίζουμε όλοι να πρυτανεύσει η λογική και η ευθύνη. Τα απολύτως αυτονόητα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής ή πολιτικής αντιπαράθεσης».

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και το «όχι» του ΚΚΕ

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαμήνυσε νωρίτερα πως θα καταθέσει τη δική του νομοθετική διάταξη για τον αποκλεισμό του Ηλία Κασιδιάρη. Από την Κουμουνδούρου σημείωναν πως η πάγια γραμμή του κόμματος είναι πως « η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στο δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο, αναφέρουν πηγές του κόμματος».

Από την Κουμουνδούρου εξηγούσαν πως η ρύθμιση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βασίζεται σε 2 βασικούς πυλώνες:

  • Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκώμενο.
  • Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα είναι τεράστιες και απαράγραπτες. Ωστόσο, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπάρχει η δυνατότητα συγκλίσεων πάνω στο δικαίωμα της Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της», σημείωναν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ εμφανίστηκε κάθετα αντίθετο στην κυβερνητική πρόταση, υπογραμμίζοντας πως «για ακόμη μια ακόμα φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το ζήτημα θέσπισης νέων περιορισμών στη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές, στο όνομα της παρεμπόδισης των παραφυάδων της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής».

«Το ΚΚΕ έχει διαρκές μέτωπο στην πράξη απέναντι στις εγκληματικές ναζιστικές οργανώσεις, πρωτοστατεί ώστε να απομονωθούν και να ξεριζωθούν από κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά και σχολείο. Έχει αποδειχθεί ότι μόνο το εργατικό – λαϊκό κίνημα με τη δράση του μπορεί να τις τσακίσει, σημαδεύοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό ένοχο, στον “κόρφο” του οποίου βρίσκει συστηματικά καταφύγιο το ναζιστικό φίδι: Το σύστημα της εκμετάλλευσης», επεσήμανε ο Περισσός και συνέχισε:

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές. Αυτοί οι επικίνδυνοι δρόμοι ανοίγονται με την επίσημη πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που αξιοποιείται ήδη για να απαγορευτούν σε μια σειρά χώρες κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες, κομμουνιστικά σύμβολα κλπ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρυσή Αυγήκυβέρνησηειδήσεις τώραΗλίας ΚασιδιάρηςεκλογέςΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023ΚΚΕ