Πολιτική|18.01.2023 06:55

Εκλογές 2023: Η στρατηγική της ΝΔ για την πρώτη και τη δεύτερη κάλπη – Οι 8 εβδομάδες που κρίνουν την επόμενη ημέρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Διπλές κάλπες βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου που εκτιμούν πως από τις εκλογές της απλής αναλογικής δεν θα προκύψει κυβέρνηση και θα απαιτηθεί μια ακόμα αναμέτρηση. Επομένως, χαράσσεται μια στρατηγική τουλάχιστον οκτώ εβδομάδων, καθώς αυτός είναι ο μίνιμουμ χρόνος που απαιτείται από την ώρα που θα προκηρυχθούν οι πρώτες εκλογές μέχρι και τις δεύτερες κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει πως «δεν θα με ακούσετε να αναφέρομαι σε διπλές εκλογές, παρά μόνο σε εθνικές εκλογές που πρώτα θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη δύσκολη ημέρα και στη συνέχεια θα ισχυροποιήσει και θα κάνει πιο λειτουργική την επιλογή των Ελλήνων». Αυτό που  τονίζεται εμφατικά είναι πως στην πρώτη κάλπη πρέπει να υπάρχει ένα αποτέλεσμα τόσο ισχυρό που να μην αμφισβητείται η δυνατότητα της αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη

Στην Πειραιώς έχει σημάνει εκλογικός … συναγερμός και ήδη έχουν κλειδώσει τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά στο δρόμο προς τις κάλπες. Μάλιστα χθες ανακοινώθηκε και η σύνθεση της επιτροπής εκλογικού αγώνα με τον Γιάννη Μπρατάκο (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και γενικός διευθυντής της ΝΔ) να αναλαμβάνει πρόεδρος.

Δεδομένο είναι πως κεντρικός στόχος της Πειραιώς είναι η συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος και στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι περιοδείες του Κ. Μητσοτάκη, υπουργών και κομματικών στελεχών. Ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση θα δοθεί στη Βόρεια Ελλάδα και σε περιοχές που θεωρούνται παραδοσιακά γαλάζια κάστρα.

«Όχι» στη χαλαρή ψήφο είναι το βασικό μήνυμα που θα εκπέμπει η Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις πρώτες κάλπες, επισημαίνοντας πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν υπάρχουν περιθώρια για θολά μηνύματα. Από εκεί και πέρα στο κυβερνών κόμμα χαράσσουν ήδη και την στρατηγική που θα ακολουθήσουν στις δεύτερες εκλογές, καθώς εκτιμούν πως δεν θα προκύψει κυβέρνηση με την απλή αναλογική.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από την πρώτη μέχρι την δεύτερη αναμέτρηση το δίλημμα που θα βάζει η Νέα Δημοκρατία στους ψηφοφόρους είναι το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Πρόκειται ουσιαστικά για τη μητέρα των μαχών για τους δύο μονομάχους, με την Πειραιώς  να προτάσσει ένα αφήγημα αυτοδυναμίας. Βέβαια, αυτό θα κριθεί και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής και επομένως είναι δύσκολο να γίνουν με ασφάλεια προβλέψεις.

Υπενθυμίζεται πως οι δεύτερες κάλπες θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και επομένως πιθανότατα θα απαιτηθεί ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% για την αυτοδυναμία. Για παράδειγμα, αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι στο 11% για την αυτοδυναμία απαιτείται ένα ποσοστό της τάξης του 37.3%. Ωστόσο, αν το ποσοστό της εκτός Βουλής κομμάτων είναι 9% τότε για τις 151 έδρες απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.8 %.

Με αυτά τα δεδομένα είναι εμφανές πως η Νέα Δημοκρατία στο διάστημα που θα μεσολαβήσει απο την πρώτη μέχρι την δεύτερη αναμέτρηση - εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση-  θα κοιτάξει προς τους πολίτες που δεν ψήφισαν στις πρώτες εκλογές. Στόχος είναι να τους πείσει να προσέλθουν  στις δεύτερες κάλπες, προτάσσοντας το ερώτημα «σταθερότητα ή περιπέτειες» και χτυπώντας το καμπανάκι για τις επιπτώσεις (πρωτίστως στην οικονομία) που θα είχε μια παρατεταμένη περίοδος ακυβερνησίας και μια προσφυγή σε τρίτη κάλπη 

Οι «σκόπελοι» που καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση

Στο δρόμο προς τις εκλογές το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων. Το νούμερο ένα πρόβλημα στην κυβερνητική ατζέντα δεν είναι άλλο από την ακρίβεια και ήδη νέα μέτρα γράφονται και σβήνονται, καθώς υπάρχει ένα ποσό - κάβα που μπορεί να αξιοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. 

Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως είναι η οικονομία αυτή που θα κρίνει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα  και είναι ενδεικτικό πως μια σειρά δημοσκοπήσεων δείχνουν πως η πορεία των τιμών αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών. Για παράδειγμα, σύμφωνα  με την Alco στο ερώτημα με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν οι πολίτες στην πρώτη θέση των απαντήσεων είναι η οικονομία (με 28%) και ακολουθεί η στήριξη της κοινωνίας (με 24%).

Στο φλέγον θέμα των παρακολουθήσεων η κυβέρνηση ξέρει πως έχει απέναντι της σύσσωμη την αντιπολίτευση και βλέπει τα δημοσιεύματα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Ωστόσο, από το γαλάζιο στρατόπεδο επιδιώκουν να μην κυριαρχήσει μια τέτοια ατζέντα  στην προεκλογική περίοδο και  αυτό που τονίζεται  είναι πως το θέμα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα φαίνεται πως  μια διπλή στρατηγική θα ακολουθηθεί απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. 

Από τη μία πλευρά επιλέγεται η μετωπική σύγκρουση με την Κουμουνδούρου, σε μια προσπάθεια να συσπειρωθούν οι γαλάζιοι ψηφοφόροι και να συντηρηθεί το λεγόμενο αντι ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Από την άλλη πλευρά χαμηλότεροι τόνοι επιχειρείται να κρατηθούν απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει  και στην τελευταία του συνέντευξη πως ήταν ξεκάθαρο λάθος το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν  πως δεν πρέπει να υπάρξει μετωπική ρήξη με  το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής και δεν πρέπει να κλείσει οριστικά το παράθυρο συνεργασίας για πολλούς λόγους. Ωστόσο, η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι δεδομένο πως έχει ρίξει βαριά σκιά στις σχέσεις των δύο κομμάτων και είναι  εξαιρετικά δύσκολο να πέσουν οι τόνοι κατά την προεκλογική περίοδο. 

Πάντως, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με μια σειρά πρωτοβουλιών - όπως για παράδειγμα η προωθούμενη ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη - να βρει σημεία επικοινωνίας με κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Με τον τρόπο  θα καταφέρει να δείξει πως υπάρχει ευρύτερη συναίνεση σε θέματα πρώτης γραμμής και παράλληλα θα στείλει  μήνυμα  πως δεν πορεύεται κατά μόνας απέναντι σε σύσσωμη την αντιπολίτευση. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα Δημοκρατίαεκλογέςειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023