Δύο συν μία ομάδες στόχοι της κυβέρνησης: Σε ποια ειδικά κοινά εστιάζει προεκλογικά το Μαξίμου
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΣε εκλογικούς ρυθμούς κινούνται στο κυβερνών κόμμα και το μόνο πλέον που μένει να διευκρινιστεί είναι το ακριβές momentum της επόμενης αναμέτρησης. Το βασικά σενάριο προβλέπει κάλπες τον Απρίλιο - με πιθανότερη ημερομηνία την 9η του μήνα - και στο πλαίσιο αυτό ξεδιπλώνεται σταδιακά η γαλάζια στρατηγική.
Στη Νέα Δημοκρατία μιλούν για διπλές κάλπες και προτάσσουν το στόχο για αυτοδυναμία, καθώς κλείνουν οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία με την Ελληνική Λύση και αναγνωρίζουν πως δεν είναι εύκολη η προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις. Βέβαια πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς στις δεύτερες κάλπες απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% για να επιτευχθεί ο στόχος των 151 εδρών.
Με αυτά τα δεδομένα από το Μαξίμου στρέφουν το ενδιαφέρον σε συγκεκριμένες ομάδες στόχους, που μπορεί να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την έκβαση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος. Η πρώτη ομάδα είναι οι συνταξιούχοι, ένα κοινό με το οποίο όπως έχει φανεί σε προηγούμενες αναμετρήσεις η Νέα Δημοκρατία διατηρεί στενούς δεσμούς. Η δεύτερη ομάδα είναι οι εργαζόμενοι, με τους οποίους η Πειραιώς θέλει να επανασυνδεθεί προτάσσοντας ένα αφήγημα αυξήσεων στους μισθούς. Η τρίτη ομάδα - που είναι και η δυσκολότερη - είναι οι νέοι, που είναι μία κατηγορία ψηφοφόρων στην οποία διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία είχε πρόβλημα πολιτικής διείσδυσης.
Για την προσέγγιση αυτών των ομάδων από την κυβερνητική πλευρά ξεδιπλώνεται μια στρατηγική, με έμφαση στην οικονομία. Ειδικότερα το ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από μια 12ετία αποτελεί ένα από τα θέματα που προτάσσει ιδιαιτέρως η Νέα Δημοκρατία. Επίσης στην προσπάθεια προσέγγισης των συνταξιούχων δίνεται βαρύτητα και σε άλλα μέτρα που έχουν μπει σε εφαρμογή, όπως η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) και η έκτακτη ενίσχυση που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους πριν από τα Χριστούγεννα (και θεωρείται πιθανόν να επαναληφθεί πριν από το Πάσχα).
Σκληρή είναι η μάχη προσέγγισης των μισθωτών, καθώς είναι δεδομένο πως το κύμα των ανατιμήσεων έχει επηρεάσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η κυβέρνηση εστιάζει στην επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, ενώ έχει μιλήσει για νέο μισθολόγιο στο δημόσιο το 2024. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως αν το στοίχημα της πρώτης τετραετίας ήταν οι χαμηλότεροι φόροι το στοίχημα της επόμενης τετραετίας θα είναι οι καλύτεροι μισθοί.
Αβέβαιης έκβασης το… φλερτ στους 20ρηδες
Το πιο κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η προσέγγιση των 20ρηδων, καθώς είναι ένα κοινό στο οποίο έχει ρίξει δίκτυα ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σε ποιο βαθμό θα φτάσουν οι νέοι μέχρι τις κάλπες - καθώς συνήθως έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αποχής - ειναι κάτι που μένει να φανεί.
Από το Μεγάρου Μαξίμου εστιάζουν ιδιαίτερα στο νέο στεγαστικό πρόγραμμα, που απευθύνεται στους νέους και το οποίο τρέχει σταδιακά. Επίσης βαρύτητα δίνεται και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς εκτιμάται πως είναι ένα μέτρο που σε μεγάλο βαθμό αφορά στους 20ρηδες.
Παράλληλα επιχειρείται η προβολή των κυβερνητικών πεπραγμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκεί θα ενταθεί η προσπάθεια το επόμενο διάστημα. Βέβαια το κατά πόσο με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθούν τα γαλάζια ποσοστά στο νεανικό κοινό είναι κάτι που θα φανεί στις κάλπες.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες