Προεκλογικό «μασάζ» στους αναποφάσιστους από την κυβέρνηση: Οι ψηφοφόροι που… ψάχνονται
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΤο κοινό του «δεν ξέρω» των δημοσκοπήσεων θέλει να προσεγγίσει η κυβέρνηση, καθώς οι αναποφάσιστοι μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις -που αποτελούν τη… φωτογραφία της στιγμής- σχεδόν ο ένας στους 10 πολίτες δεν έχει ακόμα καταλήξει τι θα ψηφίσει ή δεν απαντά.
Βέβαια, όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα επικρατεί κλίμα πόλωσης και θα περιορίζεται το ποσοστό των πολιτών που ταλαντεύονται για το τι ακριβώς θα ψηφίσουν. Ωστόσο, στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως πρόκειται για ένα κοινό που έχει ιδιαίτερο πολιτικό «ενδιαφέρον» και αναζητούν τρόπους για να το προσεγγίσουν.
Το πρώτο ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να… πείσουν τους αναποφάσιστους να προσέλθουν τελικά στις κάλπες και να μην επιλέξουν να μείνουν σπίτι τους την ημέρα της κάλπης. Από εκεί και πέρα το μήνυμα που εκπέμπεται όλο και συχνότερα από την κυβέρνηση είναι πως στις επόμενες εκλογές δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο ή θολά μηνύματα και βάζουν εμφατικά τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης.
Το βασικό αφήγημα με το οποίο θέλουν από την κυβέρνηση να φτάσουν στις κάλπες είναι αυτό της σταθερότητας και με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να προσεγγίσουν ένα πιο «συντηρητικό» ακροατήριο, που δεν θέλει περιπέτειες. Στο πλαίσιο αυτό υιοθετείται μια ρητορική πως σε μια εποχή εξωγενών κρίσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα, καθώς είναι πολλαπλά τα ανοιχτά μέτωπα (ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός κ.α.).
Μία δεύτερη στρατηγική που υιοθετείται από την Πειραιώς περιλαμβάνει της σύγκριση με το ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι τυχαίο πως το δίλημμα που μπαίνει είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Στόχος είναι να προσεγγίσουν ένα κομμάτι των ψηφοφόρων με αντι-ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που στις εκλογές του 2019 είχε επιλέξει να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία αλλά δεν διατηρεί «παραδοσιακές» σχέσεις με το κόμμα.
Στο πλαίσιο αυτό βαρύτητα δίνεται σε μια ατζέντα οικονομίας αλλά και στα εθνικά θέματα. Στο διακύβευμα των εκλογών έχει αναφερθεί προσφάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι τα μεγάλα στοιχήματα, είναι «αν θα συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία που έχουμε χαράξει, με χαμηλότερους φόρους, χαμηλότερες εισφορές, περισσότερες δουλειές…».
Προς το παρόν πάντως όλο το βάρος πέφτει στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων, θέμα με το οποίο ασχολούνται εντατικά ο Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος Μαριδάκης και Θανάσης Νέζης. Παράλληλα με τους εν ενέργεια βουλευτές που ετοιμάζονται πλην ελαχίστων εξαιρέσεων να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα θα υπάρξουν και αλλά 250 πρόσωπα που θα κυνηγήσουν τον σταυρό (εκ των οποίων τα μισά περίπου θα είναι νέα).
Πού… κοιτάνε οι αναποφάσιστοι
Η πορεία των τιμών φαίνεται πως σε σημαντικό βαθμό θα καθορίσει την ψήφο των αναποφάσιστων. Ειδικότερα σύμφωνα με την ΜRB οι αναποφάσιστοι σε ποσοστό 86,2% θα ψηφίσουν με κριτήριο την ακρίβεια, σε ποσοστό 81,8% με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε ποσοστό 74,3% με κριτήριο την εγκληματικότητα, σε ποσοστό 68,3% με κριτήριο τα ελληνοτουρκικά και σε ποσοστό 48,3% τις υποκλοπές.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση σχεδόν επτά στους 10 αναποφάσιστους εκτιμούν πως για την αντιμετώπιση της ακρίβειας η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από όσα επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας. Στον αντίποδα μόλις το 5,1% θεωρεί πως η κυβέρνηση ήταν… περισσότερο γενναιόδωρη απ όσο έπρεπε.
Τα εκλογικά σενάρια για την επόμενη ημέρα
Ασκήσεις επί χάρτου για το μετεκλογικό τοπίο κάνουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, που εξετάζουν όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα. Βασικός στόχος είναι μια καλή επίδοση στις κάλπες της απλής αναλογικής , ώστε να σταλεί μήνυμα πως είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας. Αυτό προϋποθέτει πως το κυβερνών κόμμα θα πιάσει τουλάχιστον ένα ποσοστό της τάξης του 33%, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα είναι δύσκολο το κυνήγι των 151 βουλευτών στην δεύτερη αναμέτρηση.
Ένα ερώτημα που μπαίνει για τους γαλάζιους είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που βγαίνουν οι έδρες για να προκύψει μια κυβέρνηση ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στις εκλογές της απλής αναλογικής. Δεν αποτελεί μυστικό πως στην Πειραιώς καλοβλέπουν μια δεύτερη αναμέτρηση είτε για να διεκδικήσουν την αυτοδυναμία είτε για να αυξήσουν σημαντικά τη δύναμη τους (και επομένως να συζητήσουν από καλύτερη θέση). Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση το ερώτημα είναι ποιο κόμμα θα αναλάβει την ευθύνη για μια δεύτερη αναμέτρηση και πιθανότατα θα εξελιχθεί ένα παιχνίδι του... μουτζούρη.
Στο δρόμο πάντως προς τις κάλπες η Νέα Δημοκρατία θα τονίζει διαρκώς την ανάγκη για «αυτοδύναμη Ελλάδα» και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένας νέος κύκλος περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αύξηση της συσπείρωσης. Άλλωστε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση απορρίπτεται, ενώ η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει ρίξει βαριά σκιά στις σχέσεις με την Χαριλάου Τρικούπη.
- Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
- Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
- Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
- Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της