Πολιτική|02.02.2023 14:19

Το συμβάν στο Φαρμακονήσι νέα αφορμή για ελληνοτουρκική αντιπαράθεση - Πάνω από 50 παρόμοια περιστατικά το τελευταίο τρίμηνο

Newsroom

Μία νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες, μετά το περιστατικό στο Φαρμακονήσι μεταξύ των λιμενικών σωμάτων των δύο χωρών. Μάλιστα, φαίνεται πως δεκάδες είναι τα παρόμοια συμβάντα που έχουν γίνει το τελευταίο τρίμηνο.

Το συμβάν στο Φαρμακονήσι και η ανακοίνωση της Τουρκίας

Σε βίντεο που έχει έρθει στη δημοσιότητα, φαίνονται κινήσεις που δείχνουν πρόθεση εμβολισμού του ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό.

Η Τουρκία, με ανακοίνωσή της, φαίνεται πως επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα, αναφέροντας πως η ελληνική ακτοφυλακή μπήκε στα τουρκικά ύδατα: «Πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής απομακρύνθηκε από την περιοχή από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και οι αλιευτικές δραστηριότητες των τουρκικών αλιευτικών σκαφών εξασφαλίστηκαν. Την 1η Φεβρουαρίου 2023, ορισμένοι ελληνικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινοποίησαν εικόνες του ελληνικού σκάφους σαν να επρόκειτο για ένα νέο περιστατικό, όπου φαίνεται άνδρες να πυροβολούν στον αέρα, ενώ διαφεύγει κατόπιν καταδίωξης του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής».

Το βίντεο - ντοκουμέντο από το Φαρμακονήσι και τα δεκάδες παρόμοια περιστατικά

Το τελευταίο τρίμηνο έχουν γίνει πάνω από 50 περιστατικά -ειδικά στο ανατολικό Αιγαίο- αντίστοιχα αυτού στο Φαρμακονήσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μίλτου Σακελλάρη για το OPEN.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, αποδεικνύει την καθημερινή πραγματικότητα των τουρκικών ακραίων προκλήσεων. Πρόκειται για προκλήσεις που επαναλαμβάνονται και φτάνουν σε επικίνδυνη κλιμάκωση. Επίσης, στο βίντεο φαίνεται και η αποφασιστικότητα και ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν τα στελέχη του Λιμενικού.

Απάντησαν στον εμβολισμό βάζοντας το τουρκικό σκάφος στα απόνερά του, προκειμένου να το σταματήσουν από το να πλησιάσει κι άλλο το ελληνικό σκάφος.

Η Αθήνα απαντά με συμμαχίες

Η Αθήνα, από πλευράς της, απαντά με συμμαχίες καθώς ξεκάθαρα είναι η ικανοποίηση που υπάρχει από την απόλυτη στήριξη του Ισραήλ στις ελληνικές θέσεις, στον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη για το OPEN.

Παράλληλα, η Αθήνα βρίσκεται και σε ανοιχτή γραμμή με το Κάιρο, ενώ ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ στη Λιβύη -καθώς η προσοχή είναι στραμμένη και εκεί, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ιταλία, συμφωνία που η Ελλάδα «δεν είδε με καλό μάτι».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαελληνοτουρκικάελληνοτουρκικές σχέσειςΦαρμακονήσιειδήσεις τώρα