Πολιτική|01.03.2019 23:22

Τσίπρας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η Συμφωνία των Πρεσπών ορόσημο για τα Βαλκάνια

Newsroom

Στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες αλλά και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το Κυπριακό, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας ότι «η Ελλάδα έπειτα από οκτώ δύσκολα χρόνια άλλαξε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά», σημειώνοντας ότι «το ζητούμενο για την Ελλάδα πλέον είναι να μπορέσει να πορευτεί στο μέλλον, δίχως κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού».

Αυτό είναι άλλωστε όπως είπε και ο στόχος που έχει βάλει «τους πρώτους έξι μήνες της μεταμνημονιακής εποχής» η κυβέρνηση. Και το εγχείρημα δεν είναι άλλο από το «να μπουν οι βάσεις ώστε η χώρα να βαδίσει στις λεωφόρους του μέλλοντος, με ασφάλεια, βασισμένη στις δικές τις δυνάμεις, και αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

«Η Ελλάδα μπορεί πλέον να κοιτά μπροστά. Έχει κάθε λόγο να το κάνει. Και έχει πια και τη δύναμη για να το κάνει. Τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που της δίνουν τα δικά της επιτεύγματα. Τα επιτεύγματα ενός ολόκληρου λαού που έκανε μεγάλες θυσίες και υπέστη τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνεται. Ενός λαού που στα κρίσιμα, εμπιστεύτηκε εκείνους που του έδωσαν προοπτική και διέξοδο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Στη συνέχεια της ομιλίας του έκανε λόγο για «μια δύσκολη αποστολή» που ανέλαβε η κυβέρνηση «μια κυβέρνηση που εργάστηκε έντιμα και αποφασιστικά και ανέλαβε το τιτάνιο έργο να καταφέρει μέσα σε τέσσερα χρόνια όχι μόνο να επουλώσει πληγές δεκαετιών, αλλά και να συγκροτήσει ένα νέο όραμα, ένα νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε και ορισμένα από τα μεγέθη της οικονομίας το 2014 αναφερόμενος ειδικότερα στη «συσσωρευτική ύφεση από το 2010, ύψους 25%, τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, την επιθετική λιτότητα με μέτρα 65 δισ. στην πενταετία και την ανεργία που έφτασε ακόμα και το 28%».

Ωστόσο, όπως είπε «σήμερα έχουμε διανύσει πια μεγάλο μέρος της διαδρομής. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Όμως, ένα πράγμα είναι δεδομένο: Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο κάνοντας λόγο για «αξιοποίηση ευκαιριών ώστε να συνδιαμορφώσουμε θετικές εξελίξεις μαζί με τους γείτονές μας που έδειξαν ανάλογο σθένος, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα έναντι των προκλήσεων που θέτει η συγκυρία στο διεθνές πεδίο.Μπορούμε, όμως με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι με τις προσπάθειες μας, η εικόνα στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχει βελτιωθεί αισθητά».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες με τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία αλλά και το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στην αναβάθμιση των στενών σχέσεων με την Κύπρο στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή και τα αποτελέσματα των ερευνών στο κοίτασμα «Γλαύκος» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Εργαστήκαμε στενά και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα όμως, αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και πλέον, μετά τα χαρμόσυνα νέα που ήρθαν από τις έρευνες στο κοίτασμα "Γλαύκος" στην κυπριακή ΑΟΖ, η Κύπρος αναβαθμίζει εκ των πραγμάτων το ρόλο και τη θέση της στο διεθνές πεδίο, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό».

Στο σημείο αυτό ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε και την ικανοποίησή του από την εξέλιξη αυτή αλλά και την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις. Όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίηση τους», είπε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών και τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων μίλησε για μια «νέα ελπιδοφόρα, δημιουργική και ευρωπαϊκή προοπτική». 

«Από την πρώτη στιγμή, αναλάβαμε δράση. Να ανοίξουμε τις πόρτες του διαλόγου, να μην αφήσουμε χρόνιες εκκρεμότητες να μας στερήσουν τη δυνατότητα να βρούμε επωφελείς και προωθητικές λύσεις για τους λαούς μας. Γνωρίζετε ότι το απαιτητικότερο εγχείρημα όλων ήταν η επίλυση του ονοματολογικού με τη Βόρεια Μακεδονία. Μια υπόθεση που για σχεδόν 30 χρόνια πλήγωσε και τις δύο χώρες. Και η μεγαλύτερη πληγή που άνοιξε ήταν ότι και στις δύο πλευρές των συνόρων κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη διαιώνιση του ζητήματος για να χτίσουν πολιτικές καριέρες πάνω στον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία, την αλλοίωση και τη στρέβλωση της ιστορίας. Όσοι λίγοι, τόλμησαν με καλή τη πίστη, να εργαστούν για την επίλυση του ζητήματος, βρήκαν όριο στο τείχος της παραδοξολογίας και του εθνικισμού που έχτισαν από κοινού κάθε λογής λαοπλάνοι και δημαγωγοί στις δύο χώρες», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε ότι ότι «η δική του κυβέρνηση και αυτή του Ζόραν Ζάεφ, βρέθηκαν ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας και ότι για πρώτη φορά, υπήρξαν δύο κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές των συνόρων αποφασισμένες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία. Να συζητήσουν, να διαβουλευτούν, να διαπραγματευτούν σκληρά αλλά με ειλικρίνεια και προωθητικό πνεύμα και φυσικά, το σημαντικότερο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί για τρεις δεκαετίες».

Χαρακτήρισε επίσης τη Συμφωνία των Πρεσπών «ένα ορόσημο για την ιστορία όχι μόνο των δύο χωρών αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια καθώς είναι η πρώτη φορά που σε ένα διμερές ζήτημα, ο εθνικισμός ηττήθηκε».

Σημείωσε τέλος ότι «σήμερα, η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία είναι δύο γείτονες που επενδύουν στη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και δίνουν το παράδειγμα όχι μόνο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Για τον λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε, μέσα στους επόμενους μήνες, «θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή».

Προανήγγειλε τέλος «την ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξεταστούν οι τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, οι οικονομικές ανταλλαγές, ο τουρισμός, η ενέργεια, ο πολιτισμός, αλλά και η στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία».

Αλέξης ΤσίπραςπρωθυπουργόςΣυμφωνία των ΠρεσπώνΟικονομικό Φόρουμ Δελφών