Πολιτική|08.02.2023 07:12

Εκλογές 2023: Αποκωδικοποιώντας την ομιλία Μητσοτακη στη Βουλή -Τα πολιτικά μηνύματα, τα εκλογικά διλήμματα και το target group

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μια εικόνα από τα προσεχώς έδωσε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε μεν στα μέτρα στήριξης του προσωπικού των ενόπλων δυνάμενων αλλά παράλληλα έστειλε και πολιτικά μηνύματα. Στο δρόμο προς τις εκλογές από το κυβερνών κόμμα επιδιώκουν την μέγιστη δυνατή συσπείρωση, βάζοντας εμφατικά τα διλήμματα της κάλπης και εστιάζοντας και σε συγκεκριμένα target group με στοχευμένες ανακοινώσεις.

Απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ο Κυριάκος Μητσοτάκης καυτηρίασε εκ νέου την απόφαση μη συμμετοχής στις ψηφοφορίες στη Βουλή, λέγοντας πως «ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς». Μάλιστα έκανε λόγο για μια «σπασμωδική κίνηση» και σημείωσε πως «αποχώρηση από κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία σημαίνει τελικά προσχώρηση στην κάθε πλατεία για να ζωντανέψετε και πάλι τον λαϊκισμό των συνθημάτων έναντι του ορθολογισμού και των επιχειρημάτων».

Ουσιαστικά από την κυβέρνηση εκτιμούν πως η συγκεκριμένη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά θετικά αντιμετωπίζεται από ένα πιο συντηρητικό ακροατήριο που δεν θέλει να αναβιώσουν μνήμες από το κλίμα της μνημονιακής περιόδου. Και αυτό το κοινό η Νέα Δημοκρατία θέλει να προσεταιριστεί με ένα αφήγημα σταθερότητας για την επόμενη ημέρα.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει μια σειρά θετικών διατάξεων και αυτό είναι κάτι που θα τονίζεται όλο και εντονότερα στο δρόμο προς τις κάλπες. Άλλωστε από τη Βουλή θα περάσει ένα πακέτο θετικών μέτρων, ένα σημαντικό μέρος των οποίων αφορά σε κοινά στα οποία κοιτά η Νέα Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό πως ψηφίστηκαν ευνοϊκές διατάξεις για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, ενώ μια σειρά ρυθμίσεων που ξεδιπλώνονται σταδιακά αφορούν στους συνταξιούχους (π.χ. η προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης που κάνει πρεμιέρα το Μάρτιο).

Από την Νέα Δημοκρατία δεν επιδιώκουν μόνο να συσπειρώσουν «παραδοσιακά» κοινά ψηφοφόρων αλλά παράλληλα δεν θέλουν να αφήσουν χώρο στη δεξιά πολυκατοικία για νέους ενοίκους. Δεν θέλουν δηλαδή το επιχειρούμενο άνοιγμα στο κέντρο να φέρει διαρροές προς τα δεξιά, κυρίως στις εκλογές της απλής αναλογικής που επικρατεί μια χαλαρή ψήφος.

Το πως τελικά θα εξελιχθεί αυτό το γαλάζιο φλερτ προς τις δύο κατευθύνσεις- δηλαδή στο κέντρο αλλά και στο παραδοσιακό δεξιό ακροατήριο - θα φανεί το επόμενο διάστημα. Σαφές πάντως είναι πως θα συνεχιστεί η στρατηγική συγκρίσεων και το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» θα μπαίνει όλο και εντονότερα. Παράλληλα βέβαια από τη Νέα Δημοκρατία θα μπαίνουν και πρόσθετα ερωτήματα στους ψηφοφόρους όπως «προχωράμε μαζί μπροστά; Ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω;»

Τα εθνικά θέματα

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι τα εθνικά θέματα και χθες από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε: στις κινήσεις που έχουν γίνει για την αμυντική θωράκισή της χώρας αλλά και σε ένα πακέτο μέτρων για τους ένστολους. Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει σήμερα, ενώ ένα ακόμα θέμα που έχει ενδιαφέρον είναι πως θα κινηθεί η τουρκική πλευρά το επόμενο διάστημα.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών έχουν ανοίξει μετά τον σεισμό, ενώ χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια ανάρτηση με ένα συγκινητικό στιγμιότυπο από την στιγμή που Έλληνες και Τούρκοι διασώστες ανασύρουν επιζώντες. Μάλιστα σε ανάρτηση του στα τουρκικά έστειλε το δικό του μήνυμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Έλληνες και Τούρκοι δίπλα-δίπλα, παλεύουν μαζί για να σώσουν ζωές».

Μέτρα σε δόσεις

Από το 2024 θα εφαρμοστεί το νέο μισθολόγιο και στους ένστολους, ενώ ανάλογο χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί και για τους δημόσιους υπαλλήλους. Υπενθυμίζεται πως από την κυβέρνηση θέλουν να προτάξουν ένα αφήγημα καλύτερων μισθών για την επόμενη τετραετία, ενώ προς το παρόν το βάρος πέφτει στην αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από τον Απρίλιο.

Όσον αφορά στους ενστόλους μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε. Ωστόσο μένουν και κάποια θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης, καθώς για παράδειγμα το άρθρο 53 εντάσσει σε διορθωτική ρύθμιση τους εισαχθεντες το 1992 και 1993 και αφήνει εκτός τους εισαχθέντες το 1994 και 1995

Από την κυβερνητική πλευρά το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων στήριξης και ήδη εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται στο οικονομικό επιτελείο. Το μήνυμα πάντως που εκπέμπεται είναι πως οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι κοστολογημένες για να μην τιναχθεί στον αέρα η δημοσιονομική ισορροπία.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήειδήσεις τώραεκλογές 2023εκλογές