Πολιτική|08.02.2023 16:44

Νομοτεχνικές βελτιώσεις από Βορίδη στην τροπολογία για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη - Τι είπε ο Τζανακόπουλος

Αλέξανδρος Διαμάντης

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στην τροπολογία για το μπλόκο στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές 2023, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να πει «ναι», μετά την παρέμβαση των Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Τζανακόπουλου κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε δια του Πάνου Σκουρλέτη πώς θα ψηφίσει «παρών».

Ειδικότερα, αυτές έχουν ως εξής:

  • Στη περίπτωση β. περιορίζονται τα αδικήματα της ισόβιας κάθειρξης στα καθαρά πολιτειακά (όχι γενικά) για τον πρόεδρο, γραμματέα, μέλη διοικούσας επιτροπής, νόμιμο εκπρόσωπο και πραγματικής ηγεσίας που οδηγούν σε αδυναμία κατάρτισης συνδυασμών στις εκλογές
  • Παραμένει στη περίπτωση γ. η αναφορά στο άρθρο 29 του Συντάγματος για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ωστόσο, η κρίση επ’ αυτού από τον Άρειο Πάγο δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιαδήποτε βαθμό υποψηφίων, για αδικήματα που αφορούν στην εσχάτη προσωδία ( 134 ΠΚ) και εγκληματική οργάνωση (187, 187Α)
  • Δικαίωμα ακρόασης: Προς υποβοήθηση της κρίσης του Αρείου Πάγου, πολιτικά κόμματα ή εκλογές έχουν δικαίωμα κατάθεσης υπομνήματος. Σε περίπτωση αυτεπαγγέλτου ελέγχου, ο Άρειος Πάγος καλεί το ελεγχόμενο κόμμα να λάβει γνώση και υποβάλει υπόμνημα.

Νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε απευθυνόμενες προς τον Υπουργό Εσωτερικών ότι στην προσπάθειά σας να επιχειρηματολογήσετε, επί μιας στην πραγματικότητα αντισυνταγματικής ρύθμισης, προσπαθήσατε να τα μπλέξετε. «Η κυβέρνηση με αυτή την τροπολογία φέρνει δυο πράγματα στην υπάρχουσα νομοθεσία που ανησυχούν το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και έχει δεχτεί σφοδρότατη κριτική από έγκριτους συνταγματολόγους, όπως οι κύριοι Βενιζέλος, Αλιβιζάτος, Κοντιάδης που, φυσικά, δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Με την τροπολογία σας τίθεται επιπροσθέτως,  ως προϋπόθεση έτσι ώστε να μπορεί να καταρτιστεί συνδυασμός με δικαίωμα καθόδου στις βουλευτικές εκλογές, η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχει καταδικαστεί σε οποιοδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1 έως 6 του δεύτερου βιβλίου του Ποινικού Κώδικα.   Για πρώτη φορά εισάγεται η έννοια της πραγματικής ηγεσίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της πραγματικής ηγεσίας ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε τρεις αντιρρήσεις. «Πρώτον, το ζήτημα της απόδειξης. Λέτε π.χ. πως ο Κασιδιάρης έστειλε εξώδικο, άρα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απόδειξης. Θα σας θυμίσω τις βασικές αρχές του Συνταγματικού Δικαίου, οι οποίες λένε ότι η Βουλή νομοθετεί «γενικά» και «καθολικά», δεν νομοθετεί φωτογραφικά. Στην πραγματικότητα με την ομιλία σας κ. Βορίδη δίνεται εσείς ο ίδιος δικαίωμα στον Άρειο Πάγο να βγάλει τη διάταξή σας αντισυνταγματική. Κι αυτό επειδή λέτε πως δεν νομοθετείτε γενικά και καθολικά, για όλες τις υποθέσεις, παρά για το κόμμα Κασιδιάρη.  Δεύτερον. Ακριβώς επειδή η Βουλή νομοθετεί «γενικά» και «καθολικά» κι όχι φωτογραφικά, το ζήτημα δεν είναι η πραγματική απόδειξη της ηγεσίας Κασιδιάρη. Το ζήτημα είναι πως ο Άρειος Πάγος επί άλλης ένστασης θα μπορέσει να αποφασίσει αν όντως πρόκειται περί της πραγματικής ηγεσίας. Δεν τίθενται εδώ ζητήματα εξαιρετικά πολύπλοκης αποδεικτικής διαδικασίας, χωρίς καν δυνατότητα ακροαματικής συζήτησης; Το κρίσιμο, λοιπόν, ακριβώς επειδή η Βουλή νομοθετεί γενικά και καθολικά δεν είναι τόσο η απόδειξη. Είναι, όπως έχει τονιστεί, ότι ανοίγει μια πόρτα για την απαγόρευση άλλων συνδυασμών με την αξιοποίηση της έννοιας της πραγματικής ηγεσίας, ενδεχομένως κι από την Αριστερά. Δηλαδή, αξιοποιούμε την έννοια της πραγματικής ηγεσίας, φοράμε μια πραγματική ηγεσία σε έναν οποιονδήποτε συνδυασμό, τον οποίο επιλέγουμε να κόψουμε από τις βουλευτικές εκλογές, κι έτσι ανοίγουμε μια Κερκόπορτα στη δυνατότητα του Άρειου Πάγου να κόβει συνδυασμούς.  Τρίτον, ο κ. Κοντιάδης σήμερα χαρακτηρίζει στην παρέμβαση σας ως αλαλούμ. Φανταστείτε να είμαστε δυο μέρες μετά την ψήφιση και να κατατίθενται στον Άρειο Πάγο ενστάσεις επί ενστάσεων διαφόρων κομμάτων, μικρότερων ενδεχομένως, κι ο Άρειος Πάγος να κληθεί, στη βάση των υπομνημάτων που θα κατατεθούν, να αποφασίσει αν π.χ. 30 σχηματισμοί έχουν πραγματική ηγεσία που παραβιάζει τις ρυθμίσεις του νόμου. Εκεί πραγματικά θα γελοιοποιηθεί η λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», είπε.

εκλογέςΗλίας Κασιδιάρηςειδήσεις τώραΜάκης ΒορίδηςΒουλήτροπολογίαεκλογές 2023