Πολιτική|09.02.2023 10:57

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Να δοθεί συντονισμένη βοήθεια από όλες τις χώρες της ΕΕ στην Τουρκία

Newsroom

Στις δηλώσεις του, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως πρέπει να δοθεί συντονισμένη ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ την σεισμόπληκτη Τουρκία.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται στη σκιά του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. Για ακόμα μια φορά θέλω να εκφράσω την οδύνη μου, εκ μέρους του ελληνικού λαού, για τις απώλειες. Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών, όπως έχει ήδη κάνει, με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων και με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για να υποστηριχθούν εκατομμύρια άνθρωποι. 

Επίσης, τόνισε ότι «θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να οργανωθεί και μια διάσκεψη δωρητών, έτσι ώστε να βρεθούν πρόσθετοι πόροι για την ανοικοδόμηση στις πληγείσες περιοχές». 


«Θα μας δοθεί η ευκαιρία να επαναλάβουμε τη δεδομένη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον ουκρανικό λαό και την ουκρανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια δίκαιη ειρήνη, με τους δικούς τους όρους», επισήμανε. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως θα συζητηθούν δύο κρίσιμα θέματα για την ευρωπαϊκή οικογένεια αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και στην πράσινη μετάβαση: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα, προσβλέπουμε σε υποστήριξη και θα διεκδικήσουμε πρόσθετους πόρους, Επίσης, η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει με την πολιτική των επιστροφών. 

«Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει και να είναι πρωταγωνίστρια στην απορρόφηση πόρων, όπως είμαστε πρωταγωνιστές και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ. Σε αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε στο επόμενο διάστημα», επεσήμανε.

Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού

«Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται στη σκιά του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και την Συρία. Θέλω να εκφράσω ακόμα μια φορά την οδύνη μου εκ μέρους ολόκληρου του ελληνικού λαού για τις τραγικές απώλειες. Να επαναλάβω ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών, όπως ήδη έχει κάνει με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια, αλλά και με την παροχή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να υποστηριχθούν εκατοντάδες χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι θα βρεθούν το επόμενο διάστημα χωρίς σπίτια.

Επίσης, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή προκειμένου να οργανωθεί εδώ στις Βρυξέλλες μια διάσκεψη δωρητών, έτσι ώστε να βρεθούν πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πληγέντων περιοχών.

Η Σύνοδος Κορυφής θα μας δώσει την ευκαιρία να υποδεχθούμε τον Πρόεδρο για να επαναλάβουμε ακόμα μια φορά την αμέριστη στήριξή μας στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας. Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας σε αυτή την προσπάθεια θεωρείται δεδομένη και θα δώσουμε τη δυνατότητα στον ουκρανικό λαό και στην ουκρανική κυβέρνηση να μπορεί να διαπραγματευτεί μια δίκαιη ειρήνη με τον ρωσικό εισβολέα, με τους όρους όμως που η ίδια θα θέσει.

Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε δυο κρίσιμα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το πρώτο αφορά τα ζητήματα της μετανάστευσης, ειδικά της παράνομης μετανάστευσης, η οποία δείχνει έντονες τάσεις σημαντικής αύξησης τον τελευταίο χρόνο. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα. Είναι κάτι που ως χώρα το κάνουμε ήδη, αλλά προσβλέπουμε σε ακόμα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή υποστήριξη και θα εξακολουθούμε να διεκδικούμε ευρωπαϊκούς πόρους, πρόσθετους χρηματικούς πόρους, έτσι ώστε να έχουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας. Και όταν αναφέρομαι σε όλα τα μέσα, αναφέρομαι και στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει φυσικά εμπόδια, όπως ο φράχτης τον οποίο κατασκευάζουμε στον Έβρο. Την ίδια στιγμή, είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις πολιτικές επιστροφών, έτσι ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης.

Ταυτόχρονα θα συζητήσουμε και θέματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, υποστήριξης των τεχνολογιών εκείνων που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε γρήγορα την πράσινη μετάβαση. Είναι μια συζήτηση η οποία καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική μετά τις αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής την χαλάρωση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων, η οποία όμως πρέπει να γίνει με ένα τρόπο οποίος θα είναι προσωρινός και στοχευμένος και να μη φέρει σε δύσκολη θέση χώρες οι οποίες δεν έχουν τόσο δημοσιονομικό χώρο ώστε να υποστηρίξουν τις εθνικές τους επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη θα εξακολουθεί να αγωνίζεται σε όλα τα μέτωπα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Ένας πρόσθετος τρόπος για να γίνει αυτό είναι και η χαλάρωση του τρόπου με τον οποίο αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αλλά είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσει και η συζήτηση για πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους, οι οποίοι θα είναι απαραίτητοι προκειμένου να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι από τους πρωταγωνιστές στην απορρόφηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων. Είμαστε πρωταγωνιστές στο ταμείο ανάκαμψης. Είμαστε πρωταγωνιστές στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Συνοχής, από το από το ΕΣΠΑ και σε αυτή την πορεία θα εξακολουθούμε να κινούμαστε και το επόμενο διάστημα».

Τι θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ

Με μια ευρεία ατζέντα συνεδριάζουν οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της Ε.Ε., με την οικονομία και το μεταναστευτικό να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού συμβουλίου. Στο οικονομικό σκέλος των συζητήσεων κεντρικό θέμα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα και μάλιστα σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων για τις επιχειρήσεις (πληθωρισμός, ενέργεια κ.α.

Ψηλά στην ατζέντα είναι και το μεταναστευτικό, θέμα που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την ελληνική πλευρά, που εστιάζει στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εργαλείων εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων αλλά και τεχνητών εμποδίων. Παράλληλα οι ηγέτες θα αναφερθούν στην στήριξη της Ουκρανίας και στην ευρωπαϊκή της προοπτική, ενόψει της επετείου ενός έτους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο μέτωπο της οικονομίας έχει ξεκινήσει η συζήτηση που αφορά την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό Inflation Reduction Act (δηλαδή το νόμο για την μείωση του πληθωρισμού). Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η .. χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Ωστόσο αυτό είναι ευκολότερο για τις μεγαλύτερες χώρες που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια από τους προϋπολογισμούς για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται:

  • Να τονίσει ότι χρειάζεται να γίνουν επιπλέον κινήσεις, καθώς δεν πρέπει να δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
  • Να επισημάνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται μάλιστα για μία θέση με την οποία συντάσσονται και άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα η Ιταλία. Υπενθυμίζεται πως η οικονομία με αφορμή το σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν τη Δευτέρα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζ. Μελόνι.
  • Να εστιάσει στην ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί πιο φιλόδοξα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της στην πράσινη μετάβαση και να βάλει και χρήματα στο τραπέζι, όπως είχε κάνει με το RepowerEU.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΒρυξέλλεςσεισμός Τουρκίαειδήσεις τώρα