Πολιτική|03.03.2019 07:18

ΚΙΝΑΛ: Διαβάζουν τις δηµοσκοπήσεις, ποντάρουν στο DNA του ΠΑΣΟΚ

Φώφη Γιωτάκη

Στο ΠΑΣΟΚ, το σκληρό DNA της παράταξης, προσβλέπει το Κίνηµα Αλλαγής για να συγκεντρώσει γύρω του όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάµεις του προοδευτικού χώρου και να αναχαιτίσει έτσι µε «δυνατά όπλα» την επιχείρηση κατάκτησης της πολιτικής ηγεµονίας της παράταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ηγεσία και στελέχη που διαβάζουν προσεκτικά τις δηµοσκοπήσεις εκτιµούν ότι υπάρχουν σηµαντικά περιθώρια για κινήσεις που θα συµπαρασύρουν τις προοδευτικές δυνάµεις προς το µέρος τους για τη συγκρότηση ενός ισχυρού κεντροαριστερού πόλου.

Παρά, δε, τα µονοψήφια ποσοστά στα γκάλοπ, επιµένουν ότι οι τάσεις συσπείρωσης από το «ρεσάλτο» του Αλέξη Τσίπρα στην προοδευτική παράταξη δείχνουν ότι οι µέχρι τώρα «αµήχανοι» ψηφοφόροι δίνουν πόντους στο δύσκολο εγχείρηµα του ΚΙΝΑΛ, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική µάχη του ΠΑΣΟΚ να υπηρετεί µε ειλικρίνεια τον πολίτη.

Εµπειρα στελέχη πιστεύουν ότι το κλίµα έχει αλλάξει από το 2012-2015, την εποχή της εκλογικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ. Εννοούν ότι τότε Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να επωµιστεί όλα τα βάρη της χρεοκοπηµένης εικόνας της χώρας το ΠΑΣΟΚ, προκειµένου να απαλλαγούν από τις πολιτικές ευθύνες, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από τη «ζώνη πυρός».

Δύσκολη μάχη

Ενα από τα κορυφαία στελέχη της πολυετούς πορείας της παράταξης προβλέπει ωστόσο ότι η µάχη αποτροπής του σχεδίου συρρίκνωσης του ΚΙΝΑΛ, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Ν∆, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη στην προεκλογική περίοδο. «Το ΚΙΝΑΛ δεν µπορεί να κρατάει κερί στο χέρι για να περάσει µέσα από τη διακεκαυµένη ζώνη της άγριας πόλωσης. Πρέπει να έχει ξεκάθαρο προσανατολισµό, σχέδιο και στόχους» λέει το έµπειρο στέλεχος περιγράφοντας µε λίγες λέξεις τις δυσκολίες του εγχειρήµατος.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως δυσφορούν όταν ακούν ότι το Κίνηµα Αλλαγής δεν έχει ακόµη περιγράψει µε ενάργεια το «αφήγηµά» του και αποδίδουν τα σχετικά σχόλια στο «σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να θολώσει τα “µηνύµατα” του ΚΙΝΑΛ και να αλώσει τον χώρο, ψαρεύοντας γυρολόγους και διάσπαρτες δυνάµεις».

Για την άµεση και ευθύβολη επίθεση επιλέγουν κατ’ αρχάς την απευθείας επαφή µε τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, αναµένοντας ότι ένα µεγάλο κοµµάτι απογοητευµένων από το κυβερνών κόµµα και αναποφάσιστων στα γκάλοπ αφενός θα γυρίσουν οριστικά την πλάτη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου θα στραφούν στο ΚΙΝΑΛ, αποτρέποντας ταυτόχρονα την αυτοδυναµία της Ν∆.

Στόχος τον οποίο επαναλαµβάνει η κυρία Γεννηµατά σε κάθε ευκαιρία είναι το ΚΙΝΑΛ θέλει να έχει ρόλο ρυθµιστικού παράγοντα για την επόµενη µέρα. Βασική προϋπόθεση είναι το διψήφιο ποσοστό και η ισχυρή εντολή που, όπως προβλέπει από τη συµµετοχή του κόσµου στις περιοδείες, µπορεί να εξασφαλίσει στις εθνικές εκλογές.

Το πρόγραµµα των περιοδειών και των προσυνεδριακών διαδικασιών συµπεριλαµβάνει έτσι κι αλλιώς πολλούς «σταθµούς», που η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να αξιοποιήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Η σηµερινή προσέλευση χιλιάδων µελών στις κοµµατικές κάλπες ανά την Ελλάδα για την εκλογή συνέδρων -που προβλεπόταν µαζικήεντάσσεται στην ίδια λογική και υπηρετεί τον «διαρκή πόλεµο» προς τον Αλέξη Τσίπρα µετά το κάλεσµα προς τις προοδευτικές δυνάµεις.

Η αποδόµηση Κινήσεων, όπως της «Γέφυρας», ή της ∆ΗΜΑΡ, που απάντησε θετικά στο κάλεσµα του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου µε κορµό τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκ των πραγµάτων µία από τις βασικές προτεραιότητες των επόµενων ηµερών και µηνών. Και αυτό γιατί το ΚΙΝΑΛ γνωρίζει ότι αντίστοιχες µονοµαχίες θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα.

Εν όψει της κρίσιµης µάχης των ευρωεκλογών, το Κίνηµα Αλλαγής εκτιµά ότι η αυριανή εκδήλωση των Σοσιαλδηµοκρατών στην Αθήνα δεν είναι παρά µία από εκείνες που θα ακολουθήσουν και τις οποίες ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκµεταλλευτεί για να µπει στο «ίδιο κάδρο» µε στελέχη της παράταξης.

«Η άρνηση της Γεννηµατά και του Παπανδρέου να µιλήσει στην εκδήλωση αποµάκρυνε την “παγίδα” που θα ήθελε να στήσει η κυβέρνηση» επισηµαίνει συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, προκαλώντας τον κ. Τσίπρα να πει ευθέως ποια στάση κρατά απέναντι στην υποψηφιότητα του σοσιαλδηµοκράτη υποψηφίου για την προεδρία της Κοµισιόν, Φρανς Τίµερµανς.

Υπέρ του Γερµανού σοσιαλδηµοκράτη έχει ταχθεί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος θα µιλήσει στην αυριανή εκδήλωση, όπως και ο Μ. Κύρκος από το Ποτάµι, η Λούκα Κατσέλη, η πρώην ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, ενώ θα παραβρεθούν και άλλα στελέχη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς και υπουργοί της κυβέρνησης – άλλωστε τις εργασίες της εκδήλωσης θα κλείσει µε οµιλία του ο Αλ. Τσίπρας. 

ΣΥΡΙΖΑΦώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛΠΑΣΟΚ