Μηνύματα Μητσοτάκη για οικονομία, εθνικά και κάλπες: Η στρατηγική μέχρι τις εκλογές
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΜε διαρκείς αναφορές στον στόχο της αυτοδυναμίας και «πυρά» στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ προχωρά προς τις εκλογές η κυβέρνηση, με μια καθαρή εικόνα της στρατηγικής να ξεδιπλώνεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε μια σειρά μηνυμάτων, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τον ακριβή χρόνο της επόμενης κάλπης.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο διακύβευμα της επόμενης αναμέτρησης, επισημαίνοντας πως οι πολίτες θα μπορέσουν να συγκρίνουν την πρόταση της κυβέρνησης με άλλες προτάσεις. Παράλληλα επανέλαβε για μια ακόμα φορά τον γαλάζιο στόχο για την επίτευξη αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «πολιτικής Μαυρογιαλούρου» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να υπογραμμίσει πως όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί είναι κοστολογημένα και στα πλαίσια των αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε από την κυβέρνηση προσέρχονται στις εκλογές με ένα αφήγημα σταθερότητας και δεν θέλουν να περάσει στην κοινή γνώμη μια εικόνα παροχών που θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία και αποσκοπούν στην προσέλκυση ψηφοφόρων.
«Δεν είναι παροχές με την έννοια της εξαγοράς ψήφων. Μακριά από εμένα οποιαδήποτε τέτοια λογική. Αλλά δεν είναι και παροχές οι οποίες χρηματοδοτούνται με δανεικά» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να προσθέσει πως «είναι το προϊόν της οικονομικής ανάπτυξης, όχι το προϊόν δανεικών, ούτε το προϊόν υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης». Η αναφορά αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς από το γαλάζιο στρατόπεδο κοιτούν ιδιαίτερα προς τη μεσαία τάξη καθώς είναι ένα κοινό που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Πάντως, το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης μέχρι τις κάλπες κλείνει και πλέον στην κυβέρνηση εστιάζουν στα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ερώτημα αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα στήριξης πριν τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα».
Να σημειωθεί πάντως εδώ πως το γεγονός ότι ο βασικός κορμός των νέων μέτρων θα μπει σε εφαρμογή τον Μάρτιο ενισχύει ακόμα περισσότερο το σενάριο για εκλογές στις 9 Απριλίου. Σε μια τέτοια περίπτωση -εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής- οι δεύτερες κάλπες θα γίνουν στις 14 ή στις 21 Μαΐου.
Τα γαλάζια ψηφοδέλτια είναι σχεδόν έτοιμα - μπαίνουν απλά οι τελευταίες «πινελιές» - και στόχος είναι να σταλεί και ένα μήνυμα ανανέωσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες είπε πως στην επόμενη κυβέρνηση θα υπάρχουν νέα πρόσωπα και περισσότερες γυναίκες.
Η επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ
Σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να τραβήξουν στην κυβέρνηση, ενώ δεν αποτελεί μυστικό πως η στρατηγική της πόλωσης οδηγεί στην αύξηση των ποσοστών της συσπείρωσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε χθες τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως ουσιαστικά θέλει να κάνει διαχείριση της ήττας και πως επιχειρεί να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος.
Παράλληλα, εξαπέλυσε εκ νέου πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συζήτηση περί «κυβέρνησης ηττημένων», δηλαδή το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα.
«Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει "κυβέρνηση ηττημένων" και βγαίνει σήμερα ο κ. Σκουρλέτης και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο, και ως ηττημένος, να βρει κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο». Όπως είπε αυτό είναι πολύ δύσκολο αριθμητικά αλλά όχι αδύνατο, αναφορά που έχει ως στόχο να στείλει... μηνύματα στους ψηφοφόρους πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο.
Παράλληλα, με αφορμή τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς από την κυβέρνηση επιχειρούν να «πάνε» οι ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, αναγνωρίζεται πως είναι ένα θέμα που έχει πολιτικό αντίκτυπο, ωστόσο δεν αναμένεται νέα ρύθμιση με το επιχείρημα πως ουσιαστικά η συγκεκριμένη απόφαση επικυρώνει προηγούμενα νομοθετήματα και δεν έχει αλλάξει κάτι στο πλαίσιο.
Οι αναφορές στα εθνικά
Την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων «διαβάζουν» στην κυβέρνηση, που αναμένουν να δουν πως θα πορευθεί το επόμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο απέναντι στη χώρα μας αλλά και γενικότερα απέναντι στη Δύση. «Ο σεισμός αυτός, μέσα από την ανείπωτη καταστροφή που προξένησε, θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Υπό προϋπόθεση, και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης συνολικά» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βέβαια, υπογράμμισε πως «δεν πιστεύω ότι οι χώρες αλλάζουν πολιτική έτσι, από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε ότι θα ακυρωθεί από τη μία στιγμή στην άλλη ο τουρκικός αναθεωρητισμός», μίλησε όμως για «ένα κλίμα ψυχολογικής ταύτισης μεταξύ των δύο λαών, το οποίο είναι σημαντικό».
Από την Αθήνα τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί ο Τούρκος πρόεδρος το επόμενο διάστημα. Σε αυτή την χρονική συγκυρία τα «φώτα» στρέφονται στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα στις 19 του μήνα και στην Αθήνα στις 20 και 21.
- Αναλγησία: Δέσμευσαν λογαριασμούς σεισμοπλήκτων του Αρκαλοχωρίου Κρήτης, παρότι είναι ακατάσχετοι!
- Μηνύματα Μητσοτάκη για οικονομία, εθνικά και κάλπες: Η στρατηγική μέχρι τις εκλογές
- Ετοιμάζονται αλλαγές στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων - Πώς θα επιλέγονται
- Σεισμός στην Τουρκία: Προεκλογική σύγκρουση πάνω στα ερείπια – Σενάρια για αναβολή εκλογών έως και 6 μήνες
- Ξανά στο προσκήνιο ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη - Η σημασία του έργου
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες