Πολιτική|20.02.2023 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Οι παρενέργειες του χάσματος με Πολάκη και γιατί το θέμα θεωρείται λήξαν

Βούλα Κεχαγιά

Εσωκομματικό μούδιασμα έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η -με τη μορφή τελεσίγραφου- αντίδραση του Παύλου Πολάκη στη σύνθεση του ψηφοδελτίου στα Χανιά παρά την προσπάθειά του εκ των υστέρων να ρίξει τούς τόνους και να παραπέμψει την «εκκρεμότητα» στα συλλογικά όργανα. Και αυτό την ίδια ημέρα που η Κουμουνδούρου θα έπρεπε να ρίχνει το βάρος της στην προβολή των προσώπων που πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος ανανεωμένα σε ποσοστό τουλάχιστον 50% επιχειρούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το ξέσπασμα του βουλευτή της.

Παρ’ όλα αυτά η αποφασιστικότητα που έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στον Κρητικό πολιτικό έχει ικανοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών του κόμματος αλλά και της βάσης του καθώς εξέπεμψε το μήνυμα πως η ηγεσία του κόμματος δεν μπορεί να εκβιάζεται δημοσίως. Μάλιστα το γεγονός πως για πρώτη φορά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέλεξε μέσω διαρροών της Κουμουνδούρου να αποδοκιμάσει το στέλεχός του δείχνει πως στην τελική ευθεία προς τις εκλογές δεν θα δεχθεί πιέσεις και προσωπικές στρατηγικές. Είναι ενδεικτική η ανάρτηση που έκανε στο Instagram λίγη ώρα από την στιγμή που επί της ουσίας έστειλε στον Π. Πολάκη το μήνυμα πως εφόσον δεν συμφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων μπορεί και να μην συμμετάσχει σε αυτά (Σημειωτέον πως ο βουλευτής Χανίων είχε απειλήσει πως εάν δεν συμπεριληφθεί ο φίλος του Μιχάλης Χαιρετάκης στη λίστα υποψηφίων στα Χανιά “εάν δεν γίνει διόρθωση του λάθους” δεν θα είναι ούτε ο ίδιος υποψήφιος) .

Η ανάρτηση Τσίπρα που έστειλε μήνυμα στον Πολάκη

«Μία χειμερινή βουτιά βοηθάει πάντα να παίρνεις καθαρές αποφάσεις. Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να πείσω την Κάρμεν (το σκυλί της οικογένειας Τσίπρα) να με ακολουθήσει…» έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύοντας το κείμενο με φωτογραφία στην οποία ο ίδιος βγαίνει από την (κρύα) θάλασσα υπό το βλέμμα της Κάρμεν. Ήταν το δεύτερο προσωπικό αυτή τη φορά μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τον Παύλο Πολάκη επικεντρωμένο στις λέξεις «καθαρές αποφάσεις». Επί της ουσίας ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε στον βουλευτή πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω ούτε ως προς την υποψηφιότητα Χαιρετάκη ούτε ως προς την επαπειλούμενη αποχώρηση Πολάκη από τα ψηφοδέλτια σε περίπτωση που δεν ενταχθεί και ο Μ. Χαιρετάκης σε αυτά.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε μεν μία πρόσκαιρη εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου ενδεχομένως να έχει και θετικές «παρενέργειες». Κι αυτό διότι έδειξε πως ο Αλέξης Τσίπρας που έχει δεχτεί πολλές φορές κριτική ακόμη και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την…ανοχή του απέναντι στον Παύλο Πολάκη φανέρωσε πως δεν θα δεχτεί πιέσεις ή τελεσίγραφα. Επίσης, σύμφωνα με ορισμένους εάν τελικώς ο κρητικός πολιτικός αποφασίσει να αποσύρει την υποψηφιότητά του αυτό μπορεί να αποβεί και καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αφαιρώντας και από τους πολιτικούς αντιπάλους του κόμματος τα επιχειρήματα για τον…πολακισμό.

Σημειωτέον πως για την υποψηφιότητα του Μ. Χαιρετάκη είχαν κατατεθεί κάποιες ενστάσεις από τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στα Χανιά γι’ αυτό και η υποψηφιότητά του παρέμεινε κατά κάποιον τρόπο ως εκκρεμότητα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Σε ‘πηγαδάκι” στην Κουμουνδούρου αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο Π. Πολάκης ακούστηκε να λέει ενώπιον και άλλων στελεχών στον Αλ. Τσίπρα πως δεν γίνεται να μείνει εκτός ο Χαιρετάκης και ο πρόεδρος του κόμματος να σχολιάζει πως πρέπει να βρεθεί μία λύση. Οι «εκκρεμότητες» ως προς τις υποψηφιότητες εξετάστηκαν αργότερα από μία ολιγομελή επιτροπή (Σβίγκου, Βασιλειάδης, Καλογήρου, Σπίρτζης, Φίλης) που ήλεγξε και τις ενστάσεις ή τις διαφωνίες και κατέληξε στις τελικές αποφάσεις. Σημειωτέον ότι η έκτη θέση στο ψηφοδέλτιο Χανίων έμεινε κενή και δεν συμπεριελήφθη ούτε ένα ακόμη στέλεχος που θα ήθελε να είναι υποψήφιος, τον Αντώνη Σιετάκη που προέρχεται από την ανανεωτική αριστερά.

Να επισημανθεί ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος επιθυμεί το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στα Χανιά να είναι πολύ ισχυρό διότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος καθώς τα Χανιά είναι η γενέτειρα και η πολιτική έδρα της οικογένειας Μητσοτάκη. (Στα Χανιά είναι υποψήφια η Ντόρα Μπακογιάννη). Εξ αυτού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είχε ζητήσει ο ίδιος από τον πρώην υπουργό Γιώργο Σταθάκη να είναι εκ νέου υποψήφιος στα Χανιά (το 2019 δεν εξελέγη) κι όχι σε περιφέρεια της Αττικής, ούτως ώστε το κόμμα να δώσει με όλες του τις δυνάμεις την κρίσιμη μάχη εξασφαλίζοντας για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την πρωτιά και παραπάνω από μία έδρες.

Λήξαν θεωρεί το θέμα η Κουμουνδούρου

Η Κουμουνδούρου, πάντως, θεωρεί το θέμα λήξαν. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν το βράδυ της Κυριακής ότι το μήνυμα που εξέπεμψε η ηγεσία ήταν σαφές και δεν αφορούσε μόνο τον Παύλο Πολάκη αλλά όλους. «Ουδείς δικαιούται να θέτει όρους για συμμετοχή σε ψηφοδέλτια. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές και συντεταγμένες με σκοπό την καλύτερη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τη νίκη και την πολιτική αλλαγή», έλεγαν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές 2023ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑεκλογέςΠαύλος Πολάκης