Πολιτική|21.02.2023 21:43

Άγρια κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Τσιάρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Newsroom

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στην τηλεόραση του OPEN.

Η δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης να προχωρήσει στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας έληγε στο τέλος του 2019. Εμείς φροντίσαμε και παρατείναμε σχεδόν για δύο χρόνια αυτούς τους πλειστηριασμούς, να μην γίνονται», είπε ο κ. Τσιάρας.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και Γεροβασίλη

Για «ψέματα» όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Συγκεκριμένα σε δήλωσή του αναφέρει: «Τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας κράτησαν μόνο δύο εβδομάδες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας "άδειασε" σήμερα πανηγυρικά όλη τη ΝΔ. Ο κ. Τσιάρας παραδέχθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο μάλιστα είχε φροντίσει να ισχύει και για έξι μήνες μετά τις εκλογές, μέχρι το τέλος του 2019. Ό,τι δηλαδή είχε πει στις 30 Απριλίου 2020 και ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή». 

Ακολούθως υποστηρίζει: «Μετά την παραδοχή Τσιάρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί άλλο να κρύβεται: Η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης είναι στρατηγική της επιλογή, όπως στρατηγική της επιλογή είναι οι πλειστηριασμοί και η εξυπηρέτηση των Πάτσηδων».

«Με χαροποιεί η παραδοχή του κ. Τσιάρα ότι ο νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που προστάτευε την α’ κατοικία και τον παρέτεινε το 2019 αλλά και το 2020, επ’ αφορμή της πανδημίας.

«Άρα, ο νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας υπήρχε από το 2015 ψηφισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ήταν σε ισχύ μέχρι 31/12/19, με προγραμματισμένη –ήταν σαφώς καταγεγραμμένος αυτός ο όρος- την κατάθεση ενός πληρέστερου σχεδίου προστασίας της α κατοικίας και ρυθμιστικού των όρων των πλειστηριασμών».

Απάντηση Τσιάρα

«Η κυρία Γεροβασίλη είτε δεν κατάλαβε τι ψήφισε με τον Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε την προστασία πρώτης κατοικίας είτε, πολύ χειρότερα, παριστάνει πως δεν κατάλαβε, παρασύροντας το κόμμα της σε μια δήλωση που επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και προσθέτει: «Επαναλαμβάνω λοιπόν για να είναι ξεκάθαρο προς όλους: Με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας από τον Φεβρουάριο του 2019».

Ο κ. Τσιάρας στη δήλωσή του σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέσπισε νέα εργαλεία και πρόσθετες δυνατότητες προστασίας της πρώτης κατοικίας και αναστολής πλειστηριασμών για την ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ευάλωτων οφειλετών» και τονίζει ότι «με απόφαση αυτής της κυβέρνησης ανεστάλησαν όλοι οι πλειστηριασμοί, προστατεύοντας τον σύνολο των δανειοληπτών, καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πλειστηριασμοίΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρακυβέρνηση