Πολιτική|01.03.2023 07:20

Έρχονται διπλές ανακοινώσεις Μητσοτάκη: Αρχή με την αύξηση του κατώτατου μισθού και αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη εκλογών

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η ώρα των ανακοινώσεων έρχεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ουσιαστικά θα αποτελέσει την τελευταία μεγάλη εξαγγελία της κυβέρνησης πριν από τις επόμενες εκλογές. Το ύψος της αύξησης στον κατώτατο μισθό - που αφορά περίπου 650.000 άτομα - θα αποκαλυφθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής και από εκεί και πέρα το μόνο που μένει είναι η επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει «κλειδώσει» η απόφαση για πρώτες κάλπες τον Απρίλιο, ώστε να ακολουθήσει η δεύτερη αναμέτρηση τον Μάιο. Η προκήρυξη των εκλογών αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, καθώς δεν μπορεί να γίνει άμεσα για δύο λόγους:

  • Πρώτον γιατί αναμένεται το Σάββατο εκτός απροόπτου η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη.
  • Δεύτερον γιατί το Σάββατο είναι προγραμματισμένος ο γραπτός διαγωνισμός για  τις προσλήψεις στο δημόσιο  και με βάση την νομοθεσία δεν μπορεί να γίνονται διαδικασίες προσλήψεων από το ΑΣΕΠ εφόσον διαλυθεί η Βουλή

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικεντρώνονται σε μία στρατηγική συγκρίσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας βαρύτητα στην παρουσίαση ενός αναλυτικού προγράμματος για την επόμενη τετραετία. Παράλληλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και μηνύματα στα γαλάζια στελέχη, λέγοντας ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια αλαζονείας και αυταρέσκειας.

«Οι εκλογές κερδίζονται ψήφο-ψήφο, κερδίζονται στο πεζοδρόμιο, στα καφενεία, στα ΚΑΠΗ, πόρτα-πόρτα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει  ένας νέος κύκλος περιοδειών του πρωθυπουργού, που χθες συνομίλησε με πολίτες  στο Δήμο Αχαρνών (σημείωση : η επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στη Θεσσαλονίκη αναβλήθηκε).

Στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει  πως το βασικό ερώτημα είναι αν η χώρα θα πάει μπροστά ή πίσω και εστιάζει στην ανάγκη αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο στις εκλογές της απλής αναλογικής είναι το μήνυμα που εκπέμπεται διαρκώς από το κυβερνών κόμμα. 

Κλείνουν οι εκκρεμότητες

Στο πεδίο της οικονομίας εστιάζει η κυβέρνηση, που θέλει να εφαρμόσει μέσα στο μήνα μια σειρά ψηφισμένων μέτρων στήριξης προκειμένου  να φτάσει στις εκλογές χωρίς εκκρεμότητες. Ενδεικτικά  αναφέρεται πως άμεσα  θα μπει σε εφαρμογή το μέτρο της προκαταβολής της επικουρικής σύνταξης (αφορά περίπου 40.000 άτομα που είναι στην αναμονή για την έκδοση της απόφασης) και θα ακολουθήσει η καταβολή της εφάπαξ ενίσχυσης- ύψους 200 έως 300 ευρώ- σε περίπου 1.1 εκατομμύριο συνταξιούχους.

Σε περίπτωση που η Βουλή κλείσει στις 10 του μήνα τα τελευταία νομοσχέδια θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέσα την επόμενη εβδομάδα. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει και μία ακόμα παρέμβαση στην Ολομέλεια  του Κ. Μητσοτάκη πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Όσον αφορά στα γαλάζια ψηφοδέλτια κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην Θεσσαλονίκη, καθώς στόχος είναι να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο μετά την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι εκ νέου υποψήφιος. Μάλιστα στη συγκεκριμένη περιφέρεια αναμένεται να είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνολικά μπορεί να επιλέξει τρεις περιφέρειες (οι άλλες δύο είναι ο Εβρος και ο Δυτικός Τομέας της Αθήνας). 

Συνεχίζεται η επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ 

Διαρκή  είναι τα πυρά προς την αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τόσο την ανάρτηση του Π. Πολάκη όσο και τη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Ν. Παππά.  Μάλιστα στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «ο  βασικός εκφραστής του πολακισμού ήταν και είναι ο κ. Τσίπρας. Όταν ακόμα και σήμερα ο κ. Τσίπρας λέει ότι ο κ. Παππάς πρέπει να δικαστεί από το φυσικό του δικαστή εννοώντας το λαό, λέει αυτό που λέει ο κ. Πολάκης. Τα ίδια ακριβώς λένε».

Από την Πειραιώς παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ και περιμένουν να δουν πως θα κινηθεί η Κουμουνδούρου το επόμενο διάστημα. Χθες το βράδυ πάντως η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της σημείωσε πως «σε ένα δημοκρατικό κόμμα, η διαγραφή του κ. Πολάκη μετά τη χυδαία και φασιστική ανάρτηση με τις προγραφές δημοσιογράφων και δικαστικών, θα ήταν αυτονόητη». Εξαπολύει δε επίθεση στον Αλ. Τσίπρα πως ούτε αυτό κάνει, ούτε αφήνει τον Ν. Παππά εκτός ψηφοδελτίων. 

Κυριάκος Μητσοτάκηςκατώτατος μισθόςειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2023