Πολιτική|06.03.2023 08:38

Εκλογές 2023 - Aνδρουλάκης: Να σεβαστούμε τουλάχιστον 40 μέρες το πένθος για τα Τέμπη, μετά οι κάλπες

Newsroom

Στην τραγωδία που εκτυλίχθηκε στα Τέμπη, τις πιθανές συνεργασίες μετά τις ερχόμενες εκλογές, την Εύα Καϊλή, τις παρακολουθήσεις και τα διλήμματα που προκύπτουν από τις κάλπες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha το βράδυ της Κυριακής.

Τι είπε για τα Τέμπη

«Όποιος είναι γονιός, το πρώτο πράγμα που κάνει – κατά την άποψή μου – είναι να μπει στη θέση του γονιού, που χάνει το παιδί του», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και σημείωσε: «Είναι ένα τραγικό γεγονός. Ήταν για εμένα μια συγκλονιστική στιγμή, διότι υπάρχει ένα μεγάλο γιατί. Πως είναι δυνατόν εν έτει 2023 να κρέμονται τόσες ανθρώπινες ζωές από το λάθος ενός ανθρώπου που βρέθηκε σε μια θέση, χωρίς φαίνεται να έχει επαρκή εξειδίκευση, μόνος του, χωρίς να έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτή τη θέση. Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά».

«Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε μια συγγνώμη, που για εμένα δεν είναι μια αυθόρμητη συγγνώμη. Πέντε ημέρες μετά τη γενική κατακραυγή για τον τρόπο που απάντησε, βάζοντας μπροστά την ευθύνη του σταθμάρχη, έρχεται αυτή η συγγνώμη με ό,τι υποκρύπτει ως επικοινωνιακό χειρισμό. Και το λέω, διότι κι εγώ έχω δεχθεί στο παρελθόν τη συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη και γνωρίζω ποια ήταν τα αποτελέσματα, τα επόμενα βήματα αυτής της συγγνώμης», τόνισε.

«Υπάρχει μια σύμβαση, η 717/2014, ύψους 41 εκατ. ευρώ για να έχουμε τηλεδιοίκηση, φωτοσήμανση σε όλο το δίκτυο Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Το 2014. Έχουν περάσει δύο κυβερνήσεις. Από το 2016 και μετά έχει πάρει επτά παρατάσεις αυτή η σύμβαση. Μάλιστα, επί Νέας Δημοκρατίας, αυτή η σύμβαση προικοδοτείται και με 13 εκατ. ευρώ, δηλαδή 54 εκατ. ευρώ σύνολο. Μα πέρασαν 10 χρόνια. Δεν πρέπει η Δικαιοσύνη να καλέσει υπουργούς, διοικητές οργανισμών, γενικούς γραμματείς, τις εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτή τη σύμβαση; Γιατί πέρασαν δέκα χρόνια, ενώ έπρεπε το έργο να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια προκειμένου να έχουμε την τεχνολογική επάρκεια και η τεχνολογία να αντιμετωπίζει το όποιο ανθρώπινο λάθος», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Αναφορικά με την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή, εξήγησε: «Ο κ. Καραμανλής είναι έκθετος, γιατί έβγαινε στη Βουλή και έψεγε τους συναδέλφους του βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έθεταν το θέμα ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Τους έλεγε ότι αυτό που κάνουν είναι υπονομευτικό. Και μετά από μερικές εβδομάδες, είδαμε τι συνέβη. Ο κ. Μητσοτάκης, μια μέρα πριν από την τραγωδία, προγραμμάτιζε να πάει στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο τηλεδιοίκησης να κάνει ανακοινώσεις. Τι ανακοινώσεις θα ήταν αυτές;» διερωτήθηκε.

«Βασικό μέσο πράσινης μετάβασης είναι το τρένο. Τι επενδύσεις έγιναν; Βασικό ζήτημα πράσινης μετάβασης είναι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, είναι οι ενεργειακές κοινότητες. Τι κάναμε σε όλα αυτά; Έχουμε ακολουθήσει κάποιο μοντέλο μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας για να μειώσουμε την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο;» διερωτήθηκε σημειώνοντας την διαφορετική φιλοσοφία για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Να σεβαστούμε το πένθος των οικογενειών για 40 μέρες»

Σχετικά με τις εκλογές που αναμένεται να προκηρυχθούν, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε πως «μιλάμε για ένα τραγικό γεγονός. Προσωπικά, ενόψει της προκήρυξης των εκλογών, θεωρώ ότι θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε το πένθος των οικογενειών που θρηνούν τους νεκρούς τους για τουλάχιστον 40 ημέρες».

Σχετικά με τα μετεκλογικά σενάρια ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Μιλώ στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και σε αυτούς δεσμεύομαι. Στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας απευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θέλει καμία συνεργασία αλλά μόνο αυτοδυναμία. Αυτή είναι η ατζέντα του. Ο κ. Τσίπρας επιμένει να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεσμεύομαι στους νέους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και λέω: Όσοι θα μας ψηφίσουν, ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ για να υλοποιήσει την προγραμματική του ατζέντα. Αν είναι ισχυρό, αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα είναι αν μπορούν να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Αν δεν ικανοποιούνται αυτές οι συνθήκες, θα μείνουμε στην αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα χρήσιμο κόμμα, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, γιατί είναι προγραμματικό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και θα μπει σε κυβερνητική συζήτηση μόνο με προγραμματικούς όρους».

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Αυτό είναι το μήνυμά μου προς τον ελληνικό λαό. Δεν είμαι ούτε λαϊκιστής, ούτε εργαλειοποιώ τον φόβο του λαού. Ο κ. Μητσοτάκης λέει: “θα μου τα συγχωρήσουν όλα διότι αν δεν είμαι εγώ, θα είναι ο Τσίπρας”. Όχι, μην συγχωρήσετε τίποτα και στους δύο. Έχουν κάνει μεγάλη ζημιά. Πρέπει η χώρα να γυρίσει σελίδα» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης κάνοντας την αντίστιξη: «Αντισύστημα σημαίνει σύγκρουση με την ολιγαρχία.

Έχουν κάποιοι διάθεση να συγκρουστούν με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος; Ή ρίχνουν πιστολιές στον αέρα και στο παρασκήνιο είναι ακόλουθοι όλων των αποφάσεων που θέλουν να πάρουν;».

Ως προς το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως «η ενοχή του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται από τις αγωνιώδεις προσπάθειες του για τη συγκάλυψη αυτού του σκανδάλου» και αποκάλυψε ότι η Κυβέρνηση με επιστολή του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη αρνείται να συναντηθεί με τα μέλη της επιτροπής LIBE για τις ανθρώπινες ελευθερίες του ευρωκοινοβουλίου που έρχονται στη χώρα μας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέμπηεκλογές 2023ΚΙΝΑΛειδήσεις τώραεκλογέςΠΑΣΟΚ