Πολιτική|30.03.2023 22:24

Σε τροχιά εξομάλυνσης τα ελληνοτουρκικά; Το νέο θετικό σήμα από Άγκυρα μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας και η επίσκεψη Παναγιωτόπουλου

Newsroom

Σε τροχιά εξομάλυνσης φαίνεται πως έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, γεγονός που καταδεικνύεται και από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών. Η συνδρομή της χώρας μας στη γείτονα μετά τους σεισμούς, αλλά και τα μηνύματα της Άγκυρας μετά την τραγωδία στα Τέμπη φαίνεται πως έχουν βελτιώσει το κλίμα.

Συμβούλιο Ασφαλείας Τουρκίας: «Επωφελής η συνέχιση του θετικού κλίματος με την Ελλάδα»

Σε αυτό το πλαίσιο, τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε σήμερα στην Άγκυρα υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση κράτησε 3 ώρες και στην γραπτή δήλωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση, υπογραμμίζεται ότι: «Η συνέχιση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα θα ήταν επωφελής και για τις δύο πλευρές και για την περιοχή μας. Αναφέρθηκε επίσης ότι παρακολουθούνται στενά οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Η συνεδρίαση ήρθε λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Αντιόχεια στις 4 Απριλίου. Ο Ακάρ και ο Παναγιωτόπουλος θα επισκεφθούν το Χατάι, το οποίο επλήγη από σεισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Παναγιωτόπουλος θα φτάσει στην Αντιόχεια (Hatay) την Τρίτη 4 Απριλίου μετά από πρόσκληση του Ακάρ. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και ο κ. Παναγιωτόπουλος θα έχουν στη συνέχεια τετ α τετ συνάντηση.

Οι ίδιος πηγές αναφέρουν ότι οι Ακάρ και Παναγιωτόπουλος στην τηλεφωνική τους συνομιλία στις 9 Μαρτίου συμφώνησαν να αναπτύξουν μία ατζέντα στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Παναγιωτόπουλος για ελληνοτουρκικά: Φανερή η αποκλιμάκωση της έντασης

Επ αφορμή της εξέλιξης αυτής, ο κ. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως «είναι φανερή η αποκλιμάκωση της έντασης. Οφείλουμε να το εκλάβουμε ως ευκαιρία να δούμε πού καλύτερα μπορούμε να πάμε, χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι».

Και συνέχισε: «Η καταστροφή με τους σεισμούς παίζει ρόλο. Πρώτο μέλημα για την Τουρκία είναι να ανορθώσει την κατάσταση στη χώρα. Δεν γίνεται χωρίς ξένη βοήθεια. Σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει αποτελεσματικότητα».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στις 4 Απριλίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν πάω για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, αλλά για να εκπέμψουμε ενα μήνυμα συμβολικό ότι οι τραγωδίες είναι πάνω από γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αποκλιμάκωσης της έντασης».

Τι βλέπει η Αθήνα πίσω από τα μηνύματα φιλίας

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλαν επιστολές στη χώρα μας με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου και τα μηνύματα πίσω από αυτές ήταν πολλά. Όσο περνούν οι μέρες, παρατηρούνται όλο και περισσότερες κινήσεις στο πεδίο των συμβόλων και στο πλαίσιο της λογικής που καλεί σε αποκλιμάκωση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ειδικά οι εν λόγω επιστολές, είναι κινήσεις γεμάτες συμβολισμό, καθώς έρχονται την ημέρα που οι Έλληνες γιορτάζουν την έναρξη του αγώνα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, θα αποτελούσε έκπληξη να δούμε την Τουρκία να κάνει πίσω στις πάγιες θέσεις, όσον αφορά πχ την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι χειροπιαστό για την επόμενη περίοδο, άλλωστε είναι και οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία που συνηγορούν σε κάτι τέτοιο. Είναι γεγονός, όμως, ότι στην Αθήνα βλέπουν μια νέα πραγματικότητα. Προτεραιότητα είναι το καλό κλίμα που υπάρχει να προστατευθεί και να «κληροδοτηθεί» στις κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τουρκικές προκλήσειςσεισμός Τουρκίαειδήσεις τώραΝίκος ΠαναγιωτόπουλοςΤουρκίαελληνοτουρκικάΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΧουλούσι Ακάρ