Εκλογές 2023: Γιατί ο Μητσοτάκης μιλά για απειλή ακυβερνησίας και αναφέρεται στο παράδειγμα της Βουλγαρίας - Τι δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΓια την «παγίδα» της απλής αναλογικής που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία μιλούν από την Νέα Δημοκρατία, ξορκίζοντας το ενδεχόμενο μιας χαλαρής ψήφου στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Ένας νέος κύκλος περιοδειών του πρωθυπουργού είναι σε εξέλιξη, με το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών να μπαίνει εμφατικά. Μάλιστα στην ατζέντα ο κ. Μητσοτάκης βάζει θέματα τα οποία θεωρεί πως η πλειοψηφία των πολιτών εμπιστεύεται περισσότερο την Νέα Δημοκρατία, όπως το μεταναστευτικό (να σημειωθεί πως σήμερα επισκέπτεται τον Έβρο για την υπογραφή της επέκτασης του φράχτη).
To κεντρικό δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου σημειώνεται από το γαλάζιο στρατόπεδο και επισημαίνεται παράλληλα πως χρειάζονται «καθαρές λύσεις». Αυτό που τονίζεται είναι πως ουσιαστικά δεν υπάρχει πρώτη κάλπη και δεύτερη κάλπη αλλά μια κάλπη, αυτή της 21ης Μαΐου. Εκεί θα φανεί η δυναμική των κομμάτων αλλά και πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας σε μία δεύτερη αναμέτρηση.
Στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτά προς το κοινό των αναποφάσιστων, το οποίο επιχειρεί να προσεγγίσει με ένα αφήγημα σταθερότητας και χτυπώντας… καμπανάκια για την «βόμβα» της ακυβερνησίας. Σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες επισημαίνουν από το κυβερνών κόμμα και η μητέρα των μαχών δίνεται για την συσπείρωση των ψηφοφόρων του 2019.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη να υπάρξει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις κάλπες, καθώς όπως σημειώνει το αίτημα αυτό «συνδέεται αφενός με την ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, αφετέρου με την ανάγκη να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο τολμηρά, ακόμα πιο αποφασιστικά και να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον». Παράλληλα έχει επανειλημμένα αναφερθεί στις δυσκολίες που προκύπτουν σε άλλες χώρες, που έχουν την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα, όπως η Βουλγαρία που ετοιμάζεται για τις πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια.
Με τον τρόπο αυτό από την Νέα Δημοκρατία θέλουν να μιλήσουν σε ένα ακροατήριο, που δεν επιθυμεί ένα ρευστό μετεκλογικό σκηνικό και ανησυχεί για το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε μία τρίτη κάλπη. Εστιάζουν δε σε δύο μεγάλες ομάδες : στους γαλάζιους ψηφοφόρους που μετά τα Τέμπη μετακινήθηκαν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων και σε ένα κομμάτι των κεντρώων που έχει αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά.
Το βλέμμα είναι στραμμένο σε αυτό το ακροατήριο και ο πρωθυπουργός σημειώνει πως στην κάλπη της απλής αναλογικής είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των Αλ.Τσίπρα, Ν.Ανδρουλάκη και Γ.Βαρουφάκη, κάνοντας λόγο για μια «κυβέρνηση ηττημένων» . Και για να αποφευχθεί μία «πολιτική τερατογένεση»- όπως αναφέρει- χρειάζεσαι να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος στην πρώτη κάλπη.
Τι δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις
Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές είναι τα δημοσκοπικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και στις τελευταίες μετρήσεις το κυβερνών κόμμα διατηρεί το προβάδισμα σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο αποδεικνύεται πως η επανασυσπείρωση ψηφοφόρων που μετά τα Τέμπη στράφηκαν κυρίως προς την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων δεν είναι απλή υπόθεση.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Merton Analysis η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 26,2%, χάνοντας 0,1 μονάδα από τις αρχές Μαρτίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 21,5% κερδίζοντας μία μονάδα συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση (ήταν στο 20.5%), ενώ το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο 9.4%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% (αναποφάσιστοι και δεν απαντώ), ποσοστό που δεν περνά απαρατήρητο με δεδομένο πως σε περίπου επτά εβδομάδες η χώρα θα έχει εκλογές.
Πάντως στην εκτίμηση ψήφου η εταιρεία δίνει στο κυβερνών κόμμα ποσοστό 32,5% και στον ΣΥΡΙΖΑ 26,7%, δηλαδή διαφορά 5,8 μονάδες. Να σημειωθεί ακόμα πως σύμφωνα με την Metron Analysis το 48% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, έναντι του 49% που επιθυμεί κυβερνήσεις συνεργασίας.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με έρευνα της MRB στην πρόθεση ψήφου η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων κινείται στο 3,3%. Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 28% (μετά τα Τέμπη είχε υποχωρήσει στο 27,4%) και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 24,7% (απο 24.5%). Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η αδιευκρίνιστη ψήφος που είναι στο 16%, ενώ όσον αφορά στα ποσοστά συσπείρωσης η Ν.Δ. είναι στις 67.5% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 67.4%. Σε ό,τι αφορά την αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων φαίνεται η Νέα Δημοκρατία να αγγίζει το 30,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 27,2%
Στο γαλάζιο στρατόπεδο μελετούν με προσοχή τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και τα …μηνύματα που στέλνουν οι ψηφοφόροι. Πάντως εστιάζουν σε δύο σημεία : στην υπεροχή στις δημοσκοπήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και στο ό,τι σε αυτή την συγκυρία δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σημαντικό ρεύμα υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Βέβαια αναγνωρίζουν πως η προσπάθεια για την προσέγγιση των αναποφάσιστων δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδίως σε αυτή την χρονική συγκυρία που έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες.
Τα γαλάζια ψηφοδέλτια
Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις από τη Νέα Δημοκρατία των υποψηφιοτήτων, καθώς τα ψηφοδέλτια έχουν κλείσει (πλην ελαχίστων ονομάτων). Ήδη ανακοινώθηκε πως στην Ηλεία θα κατέβει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στα Χανιά η Σέβη Αμανατίδου Βολουδάκη (χήρα του εκλιπόντος Μανούσου Βολουδάκη) και στην Α’ Πειραιά ο Νίκος Βλαχάκος.
Να σημειωθεί ακόμα πως στις Σέρρες πρόκειται να είναι υποψήφιος ο τέως υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής. Επίσης θα είναι υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, καθώς «δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα μη συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο» όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ωστόσο εκτός ψηφοδελτίων μένουν η Μαρία Σπυράκη (καθώς συνεχίζεται η ευρωπαϊκή έρευνα για το επίδομα αλλοδαπής που έπαιρνε συνεργάτης της) και ο Θέμης Χειμάρας (που είχε παραιτηθεί από βουλευτής και είχε βρεθεί στο επίκεντρο καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ για επιχειρηματικές του δραστηριότητες). Επίσης όπως είχε ανακοινωθεί δεν θα είναι υποψήφια στην Εύβοια η Σοφία Νικολάου.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ