Πολιτική | 13.04.2023 22:32

Σύγκρουση μετά τις καταγγελίες Τζανερίκου για τον «ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα»: Φουλ επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ - «Θεωρίες συνωμοσίας», απαντά η κυβέρνηση

Newsroom

Στα ύψη βρίσκεται το θερμόμετρο λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές 2023, με φόντο τις καταγγελίες του παραιτηθέντος αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου ότι προσεγγίστηκε από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, ο οποίος του υποσχέθηκε – κατά τα λεγόμενα του δικαστικού- θέση σε ανεξάρτητη αρχή με αντάλλαγμα το μπλόκο στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως υπήρξε θεσμικού τύπου διαβούλευση, και απορρίπτει μετ επιτάσεως την καταγγελία Τζανερίκου ότι τον προσέγγισε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος. Διευκρινίζουν πως οι διαβουλεύσεις ήταν για τυπικά ζητήματα, ενόψει της τροπολογίας που επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή.

Πυρά Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης. «Κανονικά θα έπρεπε να είχε επιληφθεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διότι εδώ μιλάμε για κακουργηματική πράξη», είπε και άφησε αιχμές κατά του Ισίδωρου Ντογιάκου. «Αντί να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη αυτούς που έκαναν τις παρακολουθήσεις, έσπευδε να δημιουργήσει τείχος σε αυτούς που αποκάλυπταν την αλήθεια», είπε και συνέχισε: «Δικαιοσύνη μάθετε’ λένε οι γραφές, ‘γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές’ επίσης λένε οι γραφές».

Οικονόμου: «Θεωρίες συνωμοσίας»

«Η κυβέρνησή μας δεν παζαρεύει με κανέναν την ηθική και πολιτική αρχή της ότι εγκληματικές οργανώσεις και καταδικασμένοι για συμμετοχή σε αυτές δεν μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Και επισημαίνει: «Όλα τα υπόλοιπα είναι εκτός πραγματικότητας. Ας αφήσει ο κ. Τσίπρας, έστω για λίγο, τις θεωρίες συνομωσίας στην άκρη. Δεν συνάδουν και με το πνεύμα των Αγίων ημερών και με τις προσδοκίες της κοινωνίας. Εξάλλου, η Κέρκυρα, στην οποία επέλεξε να περάσει το Πάσχα, προσφέρεται για ένα χαρούμενο, λαμπερό και καθόλου "μαύρο" Πάσχα, παρά τα όσα διαλαλεί. Του το ευχόμαστε».

Γεραπετρίτης: «Καμία ανταλλαγή, κανένα παζάρεμα»

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανταλλαγή, δεν υπάρχει κανένα παζάρεμα. Η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση αξιών και δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση», απάντησε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον παραιτηθέντα αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου, ανέφερε ειδικότερα: «Βεβαίως είχα εκτενή διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου και με την πρόεδρο και με τον αντιπρόεδρο, τον κ. Τζανερίκο, στο πλαίσιο των διατάξεων και σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά ζητήματα, δεν υπήρξε όμως καμία απολύτως συζήτηση γι' αυτά τα οποία αναφέρονται». Πρόσθεσε δε ότι σημασία για τη χώρα έχει «να μπορέσει να συνεχίσει τη δημοκρατική της πορεία και μορφώματα τα οποία είναι αντιδημοκρατικά, φασιστικά, θα πρέπει να μένουν εκτός πολιτικής σκηνής και αυτό θα πρέπει να είναι η επιδίωξη όλων μας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλίας Κασιδιάρηςεκλογέςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023κυβέρνηση