Πολιτική|20.04.2023 14:59

Εκλογές 2023: Διευκρινήσεις για τα σενάρια περί «κυβέρνησης ηττημένων» από Τσακαλώτο και Δραγασάκη

Newsroom

Σε διευκρινήσεις σχετικά με το σενάριο σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων» μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, προχώρησαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Δραγασάκης. Υπενθυμίζεται ότι, τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χθες με δηλώσεις τους δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανάρτησή του διέψευσε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ μίας «κυβέρνησης ηττημένων» και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για απομόνωση μιας αποστροφής του που οδηγεί σε συμπεράσματα που δεν ισχύουν, ενώ έκανε λόγο για «προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ».

Η ανάρτηση Τσακαλώτου

Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ προσπαθεί από χθες να απομονώσει μια αποστροφή στην τηλεοπτική μου συζήτηση με τον κ. Μαγγηριάδη για να βγάλει συμπεράσματα που δεν ισχύουν.

Μεταξύ άλλων μιλήσαμε για συσχετισμούς και εκλογικά μαθηματικά.

Εγώ απάντησα ότι μια συμμαχική κυβέρνηση με 49% θα είχε μεγαλύτερη νομιμοποίηση από μια αυτοδύναμη με 38% στις δεύτερες εκλογές.

Αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι εφικτό ούτε μαθηματικά ούτε πολιτικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ δε βγει πρώτο κόμμα. Για αυτό όλοι παλεύουμε για αυτόν τον εντελώς εφικτό στόχο.

Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί μόνο με τον πρώτο.

Έτσι αν δεν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ η ίδια η πολιτική πραγματικότητα καθιστά μη πιθανή μια προοδευτική κυβέρνηση.

Άρα μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας την επόμενη των εκλογών.

Με αλλά λόγια μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία συνθήκη για να τελειώνουμε με το καθεστώς Μητσοτάκη.

 

Δραγασάκης: Θεωρητική η συζήτηση

Και ο Γιάννης Δραγασάκης όμως, ο οποίος, μιλώντας στο Attica την Τετάρτη (19/04) ανέφερε ότι, «δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα», σε σημερινή του συνέντευξη με τον Άδωνι Γεωργιάδη στο Action24 διευκρίνισε ότι  «θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε».

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής τους εμφάνισης, ο υπουργός ανάπτυξης είπε ότι «πιστεύω πως εάν τα αποτελέσματα των εκλογών αθροίζουν πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜεΡΑ25, ασχέτως του τι λέει ο κ. Τσίπρας, θα την κάνουν την προσπάθεια να κάνουν κυβέρνηση», με τον Γιάννη Δραγασάκη να παίρνει τον λόγο και να εξηγεί: «σε μία εποχή πολλαπλών κρίσεων […], εμείς λέμε πως τα προβλήματα που έχουμε είναι μεγάλα και θέλουμε όχι μόνο μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και κοινωνική. Με αυτό το σκεπτικό, όλα τα σενάρια που λέμε είναι εκτός του σχεδιασμού μας. Κι αν τα φέρει η πραγματικότητα, όμως, έχεις δίκιο να με ρωτάς (απευθύνθηκε στον κ. Γεωργιάδη), τότε θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε».

Οι δηλώσεις που άνοιξαν τη συζήτηση

Αν και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλάει για μία προοδευτική κυβέρνηση μόνο στην περίπτωση που θα είναι πρώτο κόμμα, τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα των ηττημένων την Τετάρτη (19/04). Ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος ισχυρίστηκε ότι αν τα τρία κόμματα αθροίζουν 46-47% «δεν το λες και ηττημένο αυτό το πράγμα», ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης λέει πως «θα διερευνηθούν τα δεδομένα».

Θετικός στο ενδεχόμενο ο Τσακαλώτος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, άφησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ. Στην επισήμανση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως «δεν θέλουμε την κυβέρνηση των ηττημένων», ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως (εφόσον μιλάμε για 47-49% αθροιστικά με τρία κόμματα) «δεν το λες και ηττημένο αυτό το πράγμα».

Αναφορικά με την πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε θετικός, επισημαίνοντας: «Νομίζω ότι μπορούμε να δοκιμάσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση, θα εξαρτηθεί», όμως, από τα νούμερα.

«Θα διερευνηθούν τα δεδομένα» λέει ο Δραγασάκης

Από πλευράς του, ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο Attica, ανέφερε αρχικά πως «άλλο τι θέλω να πετύχω και τι επιδιώκω και άλλο η διαχείριση της συγκυρίας. Για μας είναι ξένο να πούμε δεν τη θέλουμε (σ.σ. τη διερευνητική εντολή) διότι δεν μας ευνοεί ο συσχετισμός. Δεν θα μείνουν αδρανείς».

Ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα, προσέθεσε πως «στον ΣΥΡΙΖΑ λέμε, ότι θα διαχειριστούμε ενεργητικά τα συνταγματικά μας δικαιώματα, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Εννοούμε δηλαδή, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα».

«Ακόμα και ως δεύτεροι;» ήταν η ερώτηση που ακολούθησε με τον Γιάννη Δραγασάκη να απαντά: «Ναι, αυτό έχω καταλάβει. Θα διερευνηθούν τα δεδομένα», είπε.

Αποστάσεις πήρε το ΠΑΣΟΚ

Αν και η κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ θα περιελάμβανε το ΠΑΣΟΚ, το ρήγμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βαθαίνει όλο και περισσότερο. Πλέον, μετά τη σοβαρότατη καταγγελία της Έλενας Χρονοπούλου σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη για σεξουαλική κακοποίηση αλλά και την ανάρτηση της Ζωής Βαρέλη - Στεφανίδη, μητέρας της Κατερίνας Στεφανίδη, τα δύο κόμματα βρίσκονται στα... μαχαίρια.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται μεν τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, εκτιμούν ότι η προσπάθεια ενός «νέου βιασμού» της καταγγέλλουσας βρίσκεται σε εξέλιξη. Αρχικά η δημοσιοποίηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ -όπως υπογραμμίζουν- του ονόματος της κυρίας Χρονοπούλου έγινε για συγκεκριμένους λόγους και μέσω των troll του διαδικτύου συνεχίστηκε.

«Η διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι οι δήθεν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμιζε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες ο Παναγιώτης Δουδώνής. 

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε την Τετάρτη από τη μητέρα της Κατερίνας Στεφανίδη και υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Στεφανίδη – Βαρελά. Η ίδια ανήρτησε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό» που γράφει αθλιότητες και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, έγραψε στη λεζάντα: «Συγγνώμη αλλά δεν είναι απίθανο να είναι έτσι» κάνοντας hashtag τον Γεωργούλη.

Σε προηγούμενο tweet της μάλιστα -το οποίο και αυτό έχει διαγράψει- είχε γράψει «βρωμάει από όπου και να το πιάσεις», αναφερόμενη στην υπόθεση Γεωργούλη. Όπως ήταν λογικό η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν έντονη και άμεση. 

«Μετά τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων του θύματος,  μετά την επιχείρηση υποβάθμισης των εγκληματικών πράξεων, μετά την ενορχηστρωμένη πολιτική εκμετάλλευση μιας σοβαρής νομικής υπόθεσης,  αποδεικνύεται ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ «το βαρέλι δεν έχει πάτο». Η υποψήφια βουλευτής, περιφερειακή σύμβουλος και μέλος του τομέα Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Βαρέλη - Στεφανίδη, αναπαράγει και υιοθετεί στο Twitter κατάπτυστα και ψευδή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Μακελειό». Ρωτούμε τον κ. Τσίπρα προσωπικά τι άποψη έχει για όλα αυτά.  ΥΓ: Ας σβήνουν όσο προλαβαίνουν.  Εξάλλου, δεν περιμέναμε και τίποτα διαφορετικό. Ούτως ή άλλως, δεν πείθουν κανέναν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μάντζος. 

Είναι προφανές ότι στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν τραβήξει μια σαφή κόκκινη γραμμή. Αυτή παρέθεσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης προχθές: «Πριν από κάποιους μήνες, κάποιοι μας έλεγαν -και μιλώ για τον κ. Τσίπρα- ότι η βελγική δικαιοσύνη λειτουργεί άριστα και πρέπει να τη μιμηθεί η ελληνική δικαιοσύνη. Χθες η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, η κυρία Τσαπανίδου, μας είπε τελικά ότι η βελγική δικαιοσύνη έχει προβλήματα στη λειτουργία της. Καθυστερήσεις, ερωτηματικά για τον χρόνο όπου έγινε η αίτηση άρσης ασυλίας. Το πρόβλημα δεν είναι η βελγική δικαιοσύνη. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι στην Ελλάδα έχουν μια πολύ άσχημη νοοτροπία και αξιολογούν τις εγκληματικές πράξεις σε σχέση με τα πρόσωπα και την πολιτική τους ταυτότητα και όχι με τις πράξεις αυτές καθαυτές». Με άλλα λόγια, δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση τα δύο κόμματα δεν έχουν κανένα κοινό σημείο επαφής και συνεπώς μια οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία φαντάζει μάλλον δύσκολη. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιάννης Δραγασάκηςαπλή αναλογικήΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραεκλογές 2023