Πολιτική | 04.11.2018 09:25

Νέο ταξίδι Τσίπρα στην Ουάσιγκτον στις αρχές του 2019

Βούλα Κεχαγιά

Αναβάθμιση στις ελληνοαµερικανικές σχέσεις µε βάση όσα «χτίστηκαν» στη διάρκεια της φετινής ∆ΕΘ, αλλά και κατά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα - Ρος στη Νέα Υόρκη, ξεκινούν Ουάσιγκτον και Αθήνα το επόµενο διάστηµα. Η νέα αρχή στηρίζεται στην έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ για την επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών, εξέλιξη που δεν αποκλείει την πραγµατοποίηση ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ µε το νέο έτος για συνάντηση µε τον Ντόναλντ Τραµπ.

Στις 13 ∆εκεµβρίου στην Ουάσιγκτον θα µεταβεί για την προγραµµατισµένη συνάντηση µε τον Αµερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Ποµπέο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Η εκπροσώπηση της κυβέρνησης από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αποφασίστηκε για τον πρόσθετο λόγο ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και γιατί προτιµήθηκε να δοθεί χρόνος ώστε να προετοιµαστεί µια συνάντηση κορυφής µε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο.

Η αναβάθµιση των σχέσεων των δύο χωρών θα γίνει στη βάση πέντε κεντρικών αξόνων που συνδέονται µε τους τοµείς της ενέργειας, της ασφάλειας, των περιφερειακών εξελίξεων, του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδος και της από κοινού αντιµετώπισης θεµάτων που σχετίζονται µε την τροµοκρατία. Κατά τη συνάντηση Κατρούγκαλου - Ποµπέο θα συζητηθούν πιθανότατα οι εξελίξεις περί το «Μακεδονικό», αλλά και οι προοπτικές που θα δηµιουργήσει για θέµατα σταθερότητας και ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής η επικύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Γ. Κατρούγκαλος θα υπενθυµίσει στην αµερικανική πλευρά την αποφασιστικότητά της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει και να υλοποιήσει τη συµφωνία περί το «Μακεδονικό», διευκρινίζοντας εµµέσως πλην σαφώς ποια είναι η εξωτερική πολιτική που ασκείται για το συγκεκριµένο ζήτηµα και συνολικότερα για τη Βαλκανική.

Σηµειωτέον πως εντός του ∆εκεµβρίου θα ξεκινήσει στενότερη συνεργασία µεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε επίπεδο γενικών γραµµατέων και για όλα τα θέµατα του στρατηγικού διαλόγου. Στην αναγκαιότητα έναρξης του στρατηγικού διαλόγου αναφέρθηκε, άλλωστε, προχθές και ο Αµερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη συνάντησή του µε τον υφυπουργό των Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη.

Η αναβάθµιση των ελληνοαµερικανικών σχέσεων πιστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής ∆ιεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ, ως τιµώµενη χώρα, εκπροσωπήθηκε από επιχειρηµατικούς κολοσσούς. Ο υφυπουργός Εµπορίου των ΗΠΑ, που εκπροσώπησε επισήµως την αµερικανική κυβέρνηση, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα επιτεύγµατα της Ελλάδας και στην έξοδό της από το µνηµόνιο, ενθαρρύνοντας τις αµερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα µας.

Το ίδιο έπραξε 20 ηµέρες αργότερα όταν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωµένων Εθνών στη Νέα Υόρκη προσκάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό και την κυβερνητική αντιπροσωπεία σε γεύµα εργασίας, στην οποία φρόντισε να βρίσκονται και εκπρόσωποι κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, του εµπορίου, της καινοτοµίας, της πληροφορικής, της βιοµηχανίας και της νεοφυούς επιχειρηµατικότητας.

Στο ίδιο γεύµα συµµετείχαν στελέχη από τον κατασκευαστικό τοµέα κι επίσης από τράπεζες και funds που δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Βεβαίως, η σύσφιξη των ελληνοαµερικανικών σχέσεων ξεκίνησε τον Οκτώβριο του Ž‘™š µε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποδέχτηκε τον Ελληνα πρωθυπουργό µε ιδιαίτερη θερµότητα και τότε από το Rose Garden έστειλε δηµοσίως µήνυµα εµπιστοσύνης προς την ελληνική οικονοµία. Σε εκείνο το ταξίδι στην Ουάσιγκτον συζητήθηκε διεξοδικά µε την αµερικανική κυβέρνηση και το θέµα της ΠΓ∆Μ. Λίγους µήνες αργότερα ξεκινούσε δειλά δειλά η προσέγγιση Ελλάδας και ΠΓ∆Μ για την αναζήτηση λύσης στο θέµα της ονοµασίας. 

ΟυάσιγκτονΗΠΑΑλέξης Τσίπρας