Πολιτική|25.04.2023 07:12

Εκλογές 2023: Η διπλή στρατηγική Μητσοτάκη - Το θετικό αφήγημα και η απειλή της «κυβέρνησης κουρελού»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αιγάλεω (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Την στρατηγική με την οποία θα φτάσει μέχρι τις κάλπες έχει ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε ένα μπαράζ περιοδειών βάζει το διακύβευμα της κάλπης. Από τη μία πλευρά θέλει να στείλει μήνυμα πως τα δύσκολα είναι πίσω και έρχονται καλύτερες μέρες στην οικονομία. Από την άλλη πλευρά ωστόσο προειδοποιεί πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο και επικαλείται το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης κουρελού» που δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εξωγενείς προκλήσεις.

Για μία ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης - που χθες μίλησε στο Αιγάλεω - επέλεξε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης των ηττημένων» , δηλαδή χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος. «Είναι ικανοί να συνασπιστούν ακόμα και αν ηττηθούν. Εάν οι αριθμοί τούς ευνοήσουν, τότε μην έχετε καμία αμφιβολία, θα επιχειρήσουν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Βαρουφάκη» είπε και κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν πολύ τι θα ψηφίσουν.

Από την Νέα Δημοκρατία συνεχίζουν τις αναφορές στην περίοδο του 2015 και στα όσα προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος με τις κλειστές τράπεζες. Στόχος είναι να μιλήσουν σε ένα κοινό που δεν επιθυμεί περιπέτειες και ανησυχεί για την επόμενη ημέρα, ενώ συνεχιζόμενο είναι το… φλερτ στους ψηφοφόρους που σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

«Μπορεί, για παράδειγμα, να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και αύριο να δουν πρωθυπουργό Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα συνέχισε τις αναφορές στον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 λέγοντας πως: μόλις προχθές διάλεξε και νόμισμα μόλις μας βγάλει από το ευρώ. Πώς το βάφτισε; «Δήμητρα».

Στο κυβερνών κόμμα παρακολουθούν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως σταδιακά περιορίζονται οι απώλειες που υπήρξαν μετά τα Τέμπη, ωστόσο αναγνωρίζουν πως χρειάζεται να επιταχυνθεί η προσπάθεια συσπείρωσης. Για παράδειγμα, σε χθεσινή δημοσκόπηση της Alco η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας από το 68% το Μάρτιο φτάνει πλέον το 74%, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως το Φεβρουάριο ήταν στο 77%.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να απευθυνθούν λοιπόν σε ένα κοινό, που στο παρά πέντε των εκλογών παραμένει αναποφάσιστο, από την Νέα Δημοκρατία μιλούν για την ανάγκη «καθαρών λύσεων». Διαρκείς είναι οι αναφορές στο στόχο της αυτοδυναμίας σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενώ επισημαίνεται πως οι επόμενες κάλπες θα κρίνουν αν η χώρα «θα πάει μπροστά ή θα κάνει βήματα πίσω».

Τα αποκαλυπτήρια του προγράμματος της Ν.Δ.

Η παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία θα γίνει αύριο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για ένα «κοστολογημένο, φιλόδοξο αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο». Από το κυβερνών κόμμα θέλουν να μιλήσουν πρωτίστως στη μεσαία τάξη και να καλλιεργήσουν ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα (για παράδειγμα απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023).

Σε πέντε βασικές ενότητες εστιάζει το γαλάζιο πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας:

  • Μισθοί. Στόχος είναι μια σωρευτική αύξηση 25% στους μισθούς για την επόμενη τετραετία, ένα νέο μισθολόγιο στο δημόσιο το 2024 αλλά και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες την επόμενη τετραετία.
  • Υγεία. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός όλων των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και των 156 κέντρων υγείας. Παράλληλα το γαλάζιο πρόγραμμα προβλέπει και την πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών σε βάθος τετραετίας.
  • Αποτελεσματικότερο δημόσιο. Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας θα περιλαμβάνει μονιμοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων μετά από δοκιμαστική θητεία. Επίσης προβλέπεται πως μέχρι το 2027 όλες οι διαδικασίες στη δημόσια διοίκηση θα είναι ψηφιακές.
  • Στήριξη των νέων. Ήδη τρέχει ένα στεγαστικό πρόγραμμα και αναμένεται να διπλασιαστούν τα κονδύλια για να μπορέσουν ακόμα 10.000 νέοι να αποκτήσουν σπίτι με φθηνά δάνεια.
  • Εξωτερική πολιτική και αμυντική θωράκιση της χώρας. Είναι χαρακτηριστική χθες η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η κυβέρνηση δρομολόγησε 68 εξοπλιστικά προγράμματα.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι περιοδείες του πρωθυπουργού, που σήμερα θα επισκεφθεί το Σχηματάρι, την Θήβα και την Λιβαδειά, ενώ το βράδυ είναι προγραμματισμένη τηλεοπτική συνέντευξη.

ειδήσεις τώραεκλογές 2023Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαεκλογές