Πολιτική|26.04.2023 07:05

Εκλογές 2023 - Τα μηνύματα Τσίπρα από τα Χανιά: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηριχθεί μια κυβέρνηση»

Βούλα Κεχαγιά

Τη δυνατότητα στήριξης μιας κυβέρνησης ακόμη και με ψήφο ανοχής υπενθύμισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τον στόχο συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης την επομένη των εκλογών.

Έχει τη σημασία του το γεγονός πως προχώρησε στην υπόμνηση αυτή όταν ρωτήθηκε στο πρωινό του Alpha για την πρόθεση του να συνεργαστεί μετεκλογικά με το ΜέΡΑ25  μετά και την παρουσίαση του προγράμματος «Δήμητρα» από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενός προγράμματος που δεν αποκλείει το κλείσιμο τραπεζών ή ακόμη και την έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Αυτό το οποίο θέλω με έμφαση να τονίσω είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στηριχθεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτή είτε και με την ανοχή του» σχολίασε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 σε ένα αυριανό προοδευτικό σχήμα εάν αυτό επιλέξει απλώς την ανοχή προς μια νέα προοδευτική κυβέρνηση.

«Δεν πηγαίνουμε στο πουθενά όπως πήγαινε το τρένο στα Τέμπη»

Επιπλέον, όμως ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που καλλιεργεί κυρίως η Νέα Δημοκρατία προκαλώντας συνειρμούς του 2015, δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συναινέσει στο σχέδιο Βαρουφάκη. «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη γίνονται σε μια προγραμματική βάση συμφωνημένη. Δεν πηγαίνουμε στο πουθενά όπως πήγαινε το τρένο στα Τέμπη. Πηγαίνουν στη βάση ενός προγράμματος που συμφωνείται και δεν μπορεί λοιπόν σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του. Είναι αστείο», σχολίασε χαρακτηριστικά θέλοντας επί της ουσίας να απορρίψει τα σενάρια Βαρουφάκη. Πρόσθεσε επίσης ότι σε μια προοδευτική κυβέρνηση το πρώτο κόμμα,δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει τους όρους του.

Εκ παραλλήλου ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε κι επέμεινε σε αυτό θέλοντας να αποσυνδέσει απολύτως τα σχέδια του ΜέΡΑ25 από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ότι προσφάτως βρέθηκε στο Βερολίνο σε κατ/ ίδιαν συνάντηση με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να σχολιάσει: πιστεύετε ότι με δέχτηκε για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης για να συζητήσουμε τέτοιες προτάσεις; διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας των τραπεζών.

Είναι γεγονός πάντως πως στην Κουμουνδούρου δεν υποδέχονται με καθόλου θετική διάθεση το πρόγραμμα Βαρουφάκη γνωρίζοντας ότι οι απόψεις του έχουν αντίκτυπο στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όχι μόνο γιατί θυμίζουν το παρελθόν και τις θέσεις που είχε διατυπώσει ο ίδιος ως υπουργός οικονομικών αλλά και γιατί θολώνουν το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με τη συμμετοχή ενός κόμματος που εξακολουθεί να αμφισβητεί το ευρώ.

Ως εκ τούτου και το βράδυ από τα Χανιά ο Αλέξης Τσίπρας πήρε εκ νέου αποστάσεις από τα σενάρια του ΜέΡΑ 25 αποδίδοντας τη διόγκωση των προτάσεων του σε διάθεση μετατόπισης της πολιτικής ατζέντας. Μιλώντας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι θέλει να ξεχαστούν όλες οι αστοχίες της κυβέρνησής του «και να συζητάμε μόνο για τον Βαρουφάκη, το Βελόπουλο και τον Κασιδιάρη».

εκλογές 2023Κυριάκος ΜητσοτάκηςΓιάνης ΒαρουφάκηςΜέΡΑ25Αλέξης ΤσίπραςεκλογέςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρα