Πολιτική|28.04.2023 07:14

Εκλογες 2023: Στη δεξαμενή των αναποφάσιστων κοιτά η κυβέρνηση - «Φλερτ» σε νέους, γυναίκες και κεντρώους

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 Σε συγκεκριμένες ομάδες - στις οποίες καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά των αναποφάσιστων επικεντρώνεται η κυβέρνηση, καθώς κοντοζυγώνει η ώρα των εκλογών. Η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος κοιτά προς δύο «δύσκολες» ομάδες- τους νέους και τις γυναίκες - αλλά και προς ένα κεντρώο ακροατήριο που αμφιταλαντεύεται στο τι θα ψηφίσει. 

Στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν με προσοχή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, όπου φαίνεται πως η «πίτα» των αναποφάσιστων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στο «δεν ξέρω - δεν απαντώ» είναι το 11% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Pulse ,  ενώ στο 13% είναι η αδιευκρίνιστη ψήφος στη δημοσκόπηση της MRB.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Marc πάνω από έξι  στους δέκα αναποφάσιστους είναι γυναίκες, ενώ το 23.9 % στην αδιευκρίνιστη ψήφο είναι νέοι  απο  17 - 34 ετών. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τουλάχιστον  ένας στους τέσσερις αναποφάσιστους δηλώνει «κεντρώος». 

Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει το συγκεκριμένο ακροατήριο η κυβέρνηση ξεδιπλώνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που αποτυπώθηκαν και στο γαλάζιο πρόγραμμα. Ειδικότερα οι κινήσεις που γίνονται στοχεύουν: 

  • Στους νέους, που είναι ένα δύσκολο κοινό για το κυβερνών κόμμα. Από την κυβέρνηση επιχειρούν να προσεγγίσουν τους 20ρηδες με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιοποιεί όλο και συχνότερα τo Tik Tok για να προσεγγίσει την Generation Z. Παράλληλα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία γίνονται συγκεκριμένες αναφορές σε θέματα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, το στεγαστικό πρόγραμμα ειδικά για τους νέους κ.α. 
  • Στις γυναίκες. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να δώσει συνεντεύξεις και σε τηλεοπτικές εκπομπές που απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό σε ένα γυναικείο κοινό. Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα που «κοιτάνε» προς τις εργαζόμενες μητέρες, όπως η σύσταση 150 νέων  Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, η διεύρυνση του ωραρίου  λειτουργίας παιδικών σταθμών κ.α.
  • Σε ένα κεντρώο ακροατήριο, που αμφιταλαντεύεται ακόμα και τώρα για το τι θα ψηφίσει την ώρα της κάλπης. Η στρατηγική που ακολουθείται για την προσέγγιση αυτού του κοινού είναι διπλή. Από την μία πλευρά δίνεται βαρύτητα σε ένα αισιόδοξο αφήγημα για την επόμενη ημέρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  να εστιάζει στο θέμα των αυξήσεων των μισθών αλλά και στις συντάξεις. Από την άλλη πλευρά δίνεται βαρύτητα στην ανάγκη σταθερότητας την επόμενη ημέρα και με αναφορές στην περίοδο του δημοψηφίσματος του 2015 επιχειρεί να επανασυσπειρώσει ένα «αντιΣΥΡΙΖΑ» ακροατήριο.

 Με σκληρό ροκ η συσπείρωση 

 «Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν χωρούν επιπόλαιες συμπεριφορές, ούτε χωρούν άσφαιρες ψήφοι δήθεν διαμαρτυρίας» τόνισε  χθες ο πρωθυπουργός, που ανεβάζει τους τόνους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει μια χαλαρή ψήφο στις εκλογές της απλής αναλογικής και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι  πως «κανένα  λάθος δεν διορθώνεται μετά την κάλπη».

Για να προσεγγίσουν τους αναποφάσιστους από το γαλάζιο στρατόπεδο επιμένουν να μιλούν για το ενδεχόμενο  να προκύψει μια «κυβέρνηση» ηττημένων, δηλαδή χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε  αναφορές  και στη συζήτηση για κυβέρνηση ανοχής και σημείωσε : κλείστε πόρτες, παράθυρα και χαραμάδες σε αυτές τις κυβερνήσεις της ενοχής και της ανοχής, στα σχέδιά τους για μια κυβέρνηση «κουρελού».

Αυτό που τονίζεται από την Νέα Δημοκρατία είναι πως σε μία εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων απαιτείται σταθερότητα και δεν υπάρχουν περιθώρια για περιπέτειες. Μάλιστα αναφέρεται το παράδειγμα της Βουλγαρίας όπου μέσα σε δύο χρόνια έγιναν πέντε εκλογικές αναμετρήσεις και η γειτονική χώρα οδεύει σε έκτες εκλογές. 

«Σας ρωτώ, χρειαζόμαστε τέτοια πολιτική αστάθεια στον τόπο; Η απάντηση είναι μια: Όχι, χρειαζόμαστε καθαρό ορίζοντα στην πορεία, καθαρή λύση στην ηγεσία» είπε χθες ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «όσο πιο βροντερό είναι το μήνυμα, τόσο πιο εύκολα η δεύτερη κάλπη θα οπλίσει με δύναμη το νικητή για να κυβερνήσει αποτελεσματικά τη χώρα».

Ουσιαστικά από τη Νέα Δημοκρατία θέλουν να πετύχουν ένα καλό ποσοστό στις εκλογές της απλής αναλογικής, ώστε να μπορέσουν σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Και στο πλαίσιο αυτό η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την αύξηση των ποσοστών της συσπείρωσης.

 Τα «αποκαλυπτήρια» του Επικρατείας 

Τα πρόσωπα που θα είναι στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας θα παρουσιάσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα έχει  δώσει μια πρόγευση μιλώντας για ένα «anti-star system» και για ανθρώπους που είναι καταξιωμένοι και έχουν συγκεκριμένο έργο 

Στο ψηφοδέλτιο θα είναι σημαντική η παρουσία των γυναικών και σύμφωνα με πληροφορίες η Ειρήνη Αγαπηδάκη (νυν γενική γραμματέας δημόσιας υγείας) θα είναι σε εκλόγιμη θέση. Επίσης στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να είναι  η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου που εμπνεύστηκε το project «Υπέροχες Γυναίκες», με στόχο την ενδυνάμωση και την παρότρυνση των γυναικών να δημιουργούν δράσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Από την κυβέρνηση σε εκλόγιμες θέσεις πρόκειται να  είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και  Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης.  Επίσης στο ψηφοδέλτιο θα είναι  ο Γιώργος Σταμάτης, γ.γ  για την καταπολέμησης της φτώχειας.

Παράλληλα στο ψηφοδέλτιο θα είναι και πρόσωπα που μπορούν να «μιλήσουν» στους νέους (ακούγεται το όνομα της Πορφυρένιας Κανελλοπούλου από την ΟΝΝΕΔ) αλλά και σηματοδοτούν πολιτικά ανοίγματα (έχουν υπάρξει πληροφορίες για τον Σπύρο Καρανικόλα που αποχώρησε πέρσι από το ΠΑΣΟΚ). Στην τελευταία και τιμητική θέση θα είναι ένα από τα στελέχη με μακρά διαδρομή στο κόμμα ο Αντώνης Σγαρδέλης (που ήταν γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη).

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραεκλογέςεκλογές 2023ψηφοδέλτιο ΕπικρατείαςΝέα Δημοκρατία