Πολιτική|28.04.2023 07:26

Εκλογές 2023: Tο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας - Τα ονόματα που ακούγονται

Βούλα Κεχαγιά

Αποκαλύπτει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δίνοντας συγχρόνως στη δημοσιότητα και το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή», όπως τιτλοφορείται θα παρουσιαστεί επισήμως σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Κατά τις πληροφορίες στις πέντε πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα βρίσκονται τα ονόματα του καθηγητή Ογκολογίας του Harvard κ. Όθωνα Ηλιόπουλου, του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, της συγγραφέως/δημοσιογράφου κ. Έλενας Ακρίτα, της αντιστράτηγου εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ κ. Ζαχαρούλας Τσιριγώτη, καθώς και της εκπροσώπου Τύπου κ. Πόπης Τσαπανίδου.

Κατά τη χθεσινή ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας διασαφήνισε με απόλυτο τρόπο τον εκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τονίζοντας μέσω της συνέντευξης του στον ANT1 πως είναι εφικτό να σχηματίσουν κυβέρνηση με 151 βουλευτές το πρώτο με το τρίτο κόμμα. Δηλαδή να συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και καθαρή νίκη είναι ρεαλιστική μία κυβέρνηση μακράς πνοής με το ΠΑΣΟΚ. Εκ των πραγμάτων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θέλησε να διευκρινίσει ότι μία προοδευτική κυβέρνηση ανάμεσα στα δύο κόμματα μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα και να αντέξει καθ’ όλη την τετραετία και συγχρόνως επεδίωξε αποστάσεις από το ΜΕΡΑ25 και τον κ. Βαρουφάκη.

Πρακτικά ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι κυβερνητική σύμπραξη μπορεί να γίνει μόνο με το ΠΑΣΟΚ, «δεν μίλησα για σύμπραξη με τον κ. Βαρουφάκη» είπε, και υποβάθμισε τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει μετά τις εκλογές το ΜΕΡΑ25 λέγοντας ότι δεν είναι συνομιλητής με τον γραμματέα του κόμματος. Ως προς το θέμα της ψήφου ανοχής επανέλαβε πως τα μικρότερα αριστερά κόμματα θα πρέπει τη νύχτα των εκλογών να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη αλλά και ευθύνες. Αλλιώς, είναι σαν να λένε ότι δεν τούς νοιάζει αν θα κυβερνάει άλλα τέσσερα χρόνια ο Μητσοτάκης» ανέφερε σχολιάζοντας πως ο κ. Βαρουφάκης έχει αναχθεί σε παρτενέρ του κ. Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές. «Περισσότερο ενδιαφέρεται πώς θα δώσει πάσες στον Μητσοτάκη» είπε και πρόσθεσε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης οι εμμονές του κ. Βαρουφάκη για νέο νόμισμα. 

ΣΥΡΙΖΑΜέΡΑ25Αλέξης ΤσίπραςΠΑΣΟΚεκλογέςαπλή αναλογικήειδήσεις τώραεκλογές 2023