Πολιτική|08.05.2023 16:31

Εκλογές 2023 - Παίρνει «φωτιά» η προεκλογική «σκακιέρα»: Σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για προγράμματα και συνεργασίες

Newsroom

Όλο και πιο σκληρές γίνονται οι «μάχες» ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2023. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συγκρούονται για ακόμα μία φορά ανταλλάσσοντας πυρά για το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών, καθώς και για τα προγράμματα που θα ακολουθήσει το κάθε κόμμα σε περίπτωση νίκης. Την ίδια ώρα «επίθεση» δέχεται και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λόγω της στάσης που διατηρεί απέναντι στα δύο κόμματα.

Επιμένει στην αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης

Σε κάθε περίπτωση το στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία παραμένει η αυτοδυναμία με τον πρωθυπουργό να επενδύει στην ανάγκη για σταθερότητα και στον φόβο για ενδεχόμενη ακυβερνησία ή για τη δημιουργία μίας ασταθούς κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, στην περίπτωση που επιχειρήσει τελικά ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει σε κυβέρνηση με το Νίκο Ανδρουλάκη και με την ανοχή του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει επίσης στο απολύτως, όπως λέει κοστολογημένο πρόγραμμα το οποίο κατατέθηκε στην Κομισιόν και αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα με όσα λένε στη ΝΔ αγγίζει τα 83 εκατ. ευρώ και θα οδηγήσει σε ένα τρίτο μνημόνιο.

Φαίνεται λοιπόν ότι η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί ως όπλο την οικονομία στον άτυπο προεκλογικό αγώνα προβάλλοντας τα επιτεύγματα της τετραετίας μιλώντας για τη μείωση του δημοσίου χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε η χώρα ακόμα και σε μικρό ποσοστό το 2022, τη μείωση της ανεργίας, αλλά και τη στήριξη των νοικοκυριών παρά το γεγονός ότι πέρασαν τόσες πολλές κρίσεις.

Στρατηγική πρώτης κάλπης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνει μία στρατηγική πρώτης κάλπης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει όλοι να τοποθετηθούν για τις προθέσεις τους. Με αυτό τον τρόπο η Κουμουνδούρου, με το πρόγραμμα που κατέθεσε ρίχνει τη μπάλα στο γήπεδο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και καλεί τον κ. Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί για προτάσεις που ακόμα και ο ίδιος προτείνει ως λύσεις.

Την ίδια ώρα απευθύνεται και στο προοδευτικό ακροατήριο σημειώνοντας ότι ο διμέτωπος αγώνας που κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η πολιτική γραμμή του Ανδρέα Παπανδρέου. Με αυτό τον τρόπο απευθύνεται σε αυτούς τους προοδευτικούς ψηφοφόρους και ελπίζει ότι μετά τις εκλογές και την αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με άλλους όρους και συσχετισμούς, θα ζητήσει τη συνεργασία από το τρίτο κόμμα και θα υπάρξουν μετατοπίσεις.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως εκφράζει «παράπονα» προς το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για ιστορικό διμέτωπο.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύουν νέα πυρά σε βάρος της κυβέρνησης στον απόηχο των νέων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για τη στήριξη των νέων και των νέων δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας ότι θα γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον της κυβέρνησης, καθώς από τη μία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως με τις κοστολογημένες προτάσεις του θα οδηγήσει τη χώρα στην χρεοκοπία και από την άλλη τρέχουν, τελευταία στιγμή και δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση του προγράμματός τους, να αλιεύσουν τις ψήφους των νέων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρααποτελέσματα εκλογών 2023Αλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςεκλογέςΓιάνης Βαρουφάκηςεκλογές 2023