Πολιτική|12.05.2023 22:32

Εκλογές 2023: Σκληραίνει το άτυπο debate μια σχεδόν εβδομάδα πριν τις κάλπες - Τα πεδία της πολιτικής αντιπαράθεσης από Ρόδο και Καβάλα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Απάντηση στην χθεσινή φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη κερδίζεις μένεις, χάνεις φεύγεις έδωσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας από την Καβάλα, συνεχίζοντας έτσι το άτυπο debate μεταξύ τους πριν τις εκλογές. «Υπάρχει ένας κανόνας σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες. Εάν σέβεσαι το Σύνταγμα και τους νόμους μένεις, εάν παραβιάζεις το Σύνταγμα και τους νομούς φεύγεις. Όταν σε πιάσουν με τη γίδα στην πλάτη, εάν δεν έχεις αξιοπρέπεια μένεις, εάν έχεις αξιοπρέπεια φεύγεις. Από μόνος σου φεύγεις», σημείωσε. Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το δίλημμα των εκλογών: «Το δίλημμα λοιπόν την κάλπης προβάλλει ξεκάθαρο: πάμε μπροστά, συνεχίζουμε αυτή την πορεία προόδου ή πάμε πίσω;

Θέλουμε αποτελέσματα ή θέλουμε ψέματα και πάλι; Θέλουμε καλύτερους μισθούς και αμοιβές ή θέλουμε ξανά φόρους και περικοπές; Θέλουμε σύνορα ασφαλή ή ανοιχτά σε κάθε απειλή; Με άλλα λόγια επιλέγουμε ΝΔ με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Τσίπρα; Αυτό είναι το δίλημμα».

Ο ίδιος, μάλιστα, επέμεινε στην κριτική του προς το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο η ΝΔ θεωρεί ότι είναι ακοστολόγητο. «Δεν είναι παράδεισος η Ελλάδα, αλλά έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω», σημείωσε. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως επέμεινε στα βασικά του προγράμματος του, μιλώντας για ένα «Συμβόλαιο Αλλαγής» «Ένα Συμβόλαιο με δυο εταίρους, τον λαό και την προοδευτική κυβέρνηση.

Και έναν βασικό όρο, που διατρέχει όλα τα άρθρα του: Δικαιοσύνη για όλους. Δικαιοσύνη παντού. Επιγραμματικά προβλέπει: Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο αποτελεσματικό κράτος». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε και νέο μήνυμα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για τυφλό μέτωπο εναντίον της ΝΔ. «Απευθύνομαι όμως και στον κο Ανδρουλάκη που για πρώτη φορά προχθές μίλησε καθαρά για την ανάγκη να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι. Και τον ρωτώ: Πιστεύει αλήθεια πως αυτό μπορεί να γίνει με μια κυβέρνηση της ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη; Προφανώς, και δε θα γίνει ποτέ. Για αυτό ας αφήσει τους ανιστόρητους διμέτωπους. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση θα λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι του παρακράτους, θα αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα και θα ξαναγίνει η Ελλάδα μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, δυστυχώς, έχει μετατραπεί σε αταίριαστο εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ παρασύροντας την παράταξή του σε ένα τυφλό μέτωπο κατά της Νέας Δημοκρατίας. Έχω πει μερικές φορές ότι όλοι είναι ενωμένοι σε κάτι: στο να μην είμαστε εμείς κυβέρνηση και να μην είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός, αυτό όμως δεν συνιστά εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Και ειδικά για τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, να ξανασκεφτούν λίγο και την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές γιατί, για να παραφράσω τον στίχο, «για αλλού κινήσαν να παν και αλλού ο αρχηγός τους πάει».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία. Είπε συγεκριμένα: «Δεν είναι μόνο οι υποκλοπές που δεν θυμίζουν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την απόλυτη ευθύνη για μια τετραετία δεινών, αδικίας, ανισότητας και ψέματος. Έχει την ευθύνη για τον τραγικό χειρισμό στην πανδημία» είπε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας. Για τη διαχείριση της πανδημίας προσέθεσε: «Χάσαμε 37.000 ανθρώπινες ζωές. Είμαστε από τις χειρότερες χώρες στους δείκτες της απώλειας ανθρώπινης ζωής, αναλογικά με τον πληθυσμό μας όχι μονάχα στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχει την ευθύνη για τα ατελείωτα ψέματα και τη συγκάλυψη. Όταν μας έλεγε ότι είναι ψέμα πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ δεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες να σωθούν με όσους είναι εντός ΜΕΘ. Ενώ γνώριζε και έκρυβε την έκθεση των Καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, που έλεγε ακριβώς το αντίθετο».

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ό τους στόχους του προγράμματός της ΝΔ ξεχωρίζει τα καλύτερα εισοδήματα και τους καλύτερους μισθούς. «Ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, συμπαρασύροντας μαζί και όλα τα σχετικά επιδόματα. Ο μέσος μισθός μπορεί να φτάσει τα 1.500 ευρώ», επισήμανε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εκλογές 2023Αλέξης Τσίπραςαποτελέσματα εκλογών 2023ΣΥΡΙΖΑΝέα ΔημοκρατίαεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα