Πολιτική | 21.05.2023 06:14

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023 - ΠΑΣΟΚ: Με το βλέμμα στραμμένο στο τελικό ποσοστό και το… μυαλό στην επόμενη ημέρα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στο ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας την προεκλογική εκστρατεία και κάνοντας ένα πρώτο απολογισμό, θεωρούν ότι δεν υπέπεσαν σε κάποιο σφάλμα. Αντιθέτως: παρουσίασαν το πρόγραμμά τους, το κοινώνησαν στους ψηφοφόρους και ανέδειξαν τις διαφορές ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκλογές 2023: Οι 4 βασικές προτεραιότητες του Ανδρουλάκη

Ο τελικός κριτής, τονίζουν, είναι πάντα ο λαός και σήμερα θα είναι το πρώτο κρας τέστ για τον πρόεδρο του κόμματος. Ευελπιστούν ότι θα κατάφεραν να πείσουν τους αναποφάσιστους να επιστρέψουν στην «αγκαλιά» του κόμματος, γνωρίζουν όμως ότι το βράδυ της Κυριακής και κυρίως η Δευτέρα θα είναι δύσκολες ημέρες. Όχι απαραίτητα λόγω ποσοστού, αλλά διότι τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν πάνω τους, εξαιτίας του ενδεχόμενου μιας συγκυβέρνησης. Είναι, εξάλλου, πιθανό ότι είτε με το πρώτο κόμμα είτε με συνασπισμό περισσότερων κομμάτων τα κουκιά θα… βγαίνουν για μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσεις τέσσερις βασικές προτεραιότητες:

  • Πρώτον το κόμμα να έχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Αυτό σημαίνει 12-13% και όχι λιγότερο. Και αυτό διότι στη Χαριλάου Τρικούπη με μονοψήφιο ποσοστό ο λαός δεν θα έχει δώσει την απαραίτητη εντολή προς τον Νίκο Ανδρουλάκη
  • Δεύτερον να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση και απαραίτητα να ερευνηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα σε πλείστες περιπτώσεις ο Ν. Ανδρουλάκης έχει μιλήσει για κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου, επαναφορά του ΕΚΑΣ, επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας με επικαιροποίηση του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010 κ.α. Αυτό προφανώς περιορίζει το παράθυρο συνεργασιών, αλλά από την Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν τα παραπάνω… προαπαιτούμενα.
  • Τρίτον στη θέση του πρωθυπουργού να μην βρίσκεται ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης («έχουν κριθεί και έχουν αποτύχει») ενώ η νέα κυβέρνηση να περιλαμβάνει πρόσωπα κοινής αποδοχής τουλάχιστον στα παραγωγικά Υπουργεία.
  • Τέταρτον, να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση και όχι κυβερνήσεις ανοχής ή ειδικού σκοπού, οι οποίες δεν θα βοηθήσουν τη χώρα να πάει μπροστά.

Μόνο στη βάση των παραπάνω το ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει προκειμένου να γίνει κυβερνητικός εταίρος, εξηγούν από τη Χαριλάου Τρικούπη. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα της κάλπης θα αποτελέσει τον οδηγό για την επόμενη μέρα, ακόμα και του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη. Φυσικά, σημαντικό ρόλο θα «παίξουν» οι εσωκομματικές ισορροπίες, δεδομένου ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δυνάμεις που είτε δεν θα συνεργάζονταν με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ.

Εν κατακλείδι, η επόμενη ημέρα για τον Νίκο Ανδρουλάκη μοιάζει με έναν δύσκολο γρίφο, τον οποίο θα κληθεί να λύσει προκειμένου να μην χάσει και τα… κεκτημένα.

εκλογέςΝίκος ΑνδρουλάκηςΠΑΣΟΚΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023ειδήσεις τώραεκλογές 2023απλή αναλογικήαποτελέσματα εκλογών 2023