Πολιτική|21.05.2023 06:00

Εθνικές βουλευτικές εκλογές 2023 - Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη: Τι περιμένει από τις σημερινές κάλπες και τι θα κάνει όταν πάρει την διερευνητική εντολή

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

To διακύβευμα της σημερινής αναμέτρησης τόνιζε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες». Αυτό που επιδιώκουν από την Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι μια «καθαρή νίκη», που -όπως σημειώνουν θα ανοίξει το δρόμο για την αυτοδυναμία σε μία δεύτερη αναμέτρηση. Υπενθυμίζεται πως με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020- και θα εφαρμοστεί σε περίπτωση δεύτερων εκλογών - προβλέπεται μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Εθνικές βουλευτικές εκλογές 2023: Με τα μάτια στους νέους ψηφοφόρους

Βέβαια από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν πρωτίστως στην σημερινή αναμέτρηση και αναμένουν να δουν πως θα κινηθούν οι αναποφάσιστοι αλλά και το τι θα πράξουν οι περίπου 430.000 νέοι ψηφοφόροι. Στο γαλάζιο στρατόπεδο όλο το προηγούμενο διάστημα υπογράμμιζαν πως «το τελευταίο το οποίο χρειάζεται σήμερα η χώρα σε αυτό το περίπλοκο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι μια ασταθή κυβέρνηση». 

Στη Νέα Δημοκρατία αναμένουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα απόψε το βράδυ και επικεντρώνονται σε τρία θέματα: ποιο θα είναι το γαλάζιο ποσοστό, ποια θα είναι η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Μάλιστα το ποσοστό των κομμάτων, που θα μείνουν εκτός Βουλής είναι κρίσιμο σε περίπτωση δεύτερων εκλογών καθώς από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό της αυτοδυναμίας

Για παράδειγμα - σε περίπτωση μιας καλοκαιρινής αναμέτρησης-  αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων  είναι κοντά στο 9% με 10% για την αυτοδυναμία απαιτείται ένα ποσοστό πάνω από το 37% και κοντά στο 37.5%. Ωστόσο αν το ποσοστό αυτό είναι στο 8% ο πήχης πάει κοντά στο 38%.

Τι ακολουθεί αύριο

Απο αύριο ξεκινάνε οι διερευνητικές επαφές, που θα δοθούν με την σειρά στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων. Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης θα πάρει την εντολή αλλά το πιθανότερο είναι να την επιστρέψει μέσα στην ίδια μέρα, επαναλαμβάνοντας πως η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση.

Άλλωστε από τη Νέα Δημοκρατία έχουν πει «όχι» σε οποιαδήποτε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία με την Ελληνική Λύση. Παράλληλα έχουν κόψει τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση του Ν. Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο.

Να σημειωθεί πως σε περίπτωση που οι διερευνητικές δεν οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης τότε θα γίνει μια τελευταία προσπάθεια σε σύσκεψη υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, αν και αυτή η προσπάθεια αποβεί άκαρπη θα προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τότε.

Η Βουλή θα ανοίξει τη 1η Ιουνίου και θα ακολουθήσει η ορκομωσία των βουλευτών και η εκλογή προεδρείου. Στην συνέχεια - αν δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση - θα κλείσει εκ νέου και η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες.

Η μάχη του σταυρού

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα αποτελέσματα για τους σταυρούς που θα πάρουν οι βουλευτές. Οι μεγαλύτερες … μάχες για την πρωτιά δίνονται σε περιφέρειες της Αττικής, όπου κατεβαίνουν γνωστά ονόματα του κόμματος. Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό πως για τους υποψηφίους έχει ιδιαίτερη σημασία η σειρά κατάταξης, καθώς αυτό επηρεάζει τις μετοχές στο εσωκομματικό «Χρηματιστήριο».

ΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑαποτελέσματαΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Νέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές 2023