Πολιτική|21.05.2023 16:00

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023: «Όλη η διαδρομή» μετά τις κάλπες - Η επόμενη ημέρα με τις διερευνητικές εντολές

Newsroom

Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών θα καθορίσει εάν θα υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη Βουλή και στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, κάθε διερευνητικό εντολή ισχύει για τρεις ημέρες και ο κάθε πολιτικό αρχηγός αποφασίζει το χρόνο που θα την κρατήσει. Αν ο αρχηγός του πρώτου κόμματος παραδώσει την εντολή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει με τον αρχηγό του δευτέρου κόμματος και εν συνεχεία με τον αρχηγό του τρίτου.

Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να κάνει μια ύστατη προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης καλώντας του πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως αναφέρει στο Open ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Θανάσης Διαμαντόπουλος: «Η μόνη φάση της διαδικασίας για την οποία το Σύνταγμα δεν προβλέπει ανώτατη χρονική οριοθέτηση που είναι το τριήμερο, είναι η προβλεπόμενη πρωτοβουλία του πολιτειακού ρυθμιστή να αναζητήσει συναινετικά τη συγκρότηση κάποιου κυβερνητικού σχήματος».

Και ο πολιτικός επιστήμονας Γιώργος Σεφερτζής εξηγεί πως: «Η διαχείριση των διερευνητικών εντολών ανεξάρτητα από το αν μπορούν ή όχι να αποδώσουν πολιτική λύση θα είναι μια δοκιμασία, που κατά κάποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθεί ενόψει του δευτέρου γύρου των εκλογών, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο τα κόμματα θα χειριστούν τις διερευνητικές εντολές, θα προετοιμάσει το έδαφος για την αναμέτρηση του δευτέρου γύρου».

Παράλληλα, την 1η Ιουνίου θα συνέλθει η Βουλή με τη νέα της σύνθεση ώστε να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών και να εκλεγεί νέος πρόεδρος, αντιπρόεδροι και κοσμήτορες. Αυτή η Βουλή μπορεί να κρατήσει μια το πολύ δύο ημέρες και ακολούθως να διαλυθεί και να θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα νέων εκλογών μέσα σε 30 ημέρες.

Εθνικές εκλογές 2023: Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και το μπόνους εδρών

Σημειώνεται πως οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 2 Ιουλίου, επειδή γίνεται εντός εξαμήνου, οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν μόνο κόμμα.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

Σύμφωνα με τον κ. Σεφερτζή: «Το κυριότερο και το πιθανότερο μάλλον είναι να είναι οι εκλογές που θα διεξαχθούν υπό συνθήκες ακραίας πόλωσης, γιατί το διακύβευμα θα είναι εκλογές από τις οποίες θα βγαίνει ή δεν θα βγαίνει κυβέρνηση». 

Αξίζει να σημειωθεί πως με την ενισχυμένη αναλογική εάν το πρώτο έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από 25% τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες από το 25% και μετά για κάθε 0,5% θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα ενώ τα μάξιμουμ των 50 εδρών λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.  

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΕλληνική ΛύσηΝέα ΔημοκρατίαΝίκος ΑνδρουλάκηςΑλέξης Τσίπραςεκλογέςειδήσεις τώραΚΚΕΣΥΡΙΖΑΓιάνης ΒαρουφάκηςΚυριάκος ΒελόπουλοςΠΑΣΟΚαποτελέσματα εκλογών 2023ΜέΡΑ25εκλογές 2023Δημήτρης ΚουτσούμπαςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023