Πολιτική|21.05.2023 23:51

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023: Οι πολιτικοί αρχηγοί για το εκλογικό αποτέλεσμα - Πανηγυρισμοί σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi - Intime News
Eurokinissi - Intime News
Eurokinissi - Intime News
Eurokinissi - Intime News
Eurokinissi - Intime News
Eurokinissi - Intime News
Eurokinissi - Intime News
Eurokinissi - Intime News
Eurokinissi - Intime News
Eurokinissi - Intime News
Eurokinissi - Intime News
Eurokinissi - Intime News
Eurokinissi - Intime News
Eurokinissi - Intime News

Μεγάλος νικητής των Εθνικών Βουλευτικών Εκλογών 2023 είναι, αδιαμφισβήτητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει, στο 91,35% της ενσωμάτωσης, ποσοστό 40,81%. Νικητής βγαίνει από την εκλογική μάχη και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει 41 έδρες, και το ποσοστό του να ανεβαίνει στο 11,57%. Μεγάλος χαμένος δεν είναι άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα, με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να «βυθίζονται» στο 20,06%. Μάλιστα, ο αρχηγός του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη στις δηλώσεις του από την Κουμουνδούρου προανήγγειλε τη σύγκλιση των εσωκομματικών οργάνων, ενώ έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικά αρνητικό» αποτέλεσμα. 

«Θα δώσουμε μαζί τον επόμενο αγώνα που ξεκινάει αύριο»

«Ευχαριστώ από καρδιάς. Η σημερινή νίκη ανήκει σε όλους εσάς. Στην κυριολεξία όλη η Ελλάδα είναι μπλε σήμερα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ και πανηγύριζε το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι δούλεψαν τόσο σκληρά για να πετύχουμε αυτή τη μεγάλη νίκη που ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θέλω σήμερα να ευχαριστήσω προσωπικά όλους τους στενούς μου συνεργάτες. Καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της δύσκολης τετραετίας δώσαμε πολλές μάχες κρατήσαμε τη χώρα όρθια και έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια καλύτερη πατρίδα.

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της κομματικής μας οργάνωσης. Επιβεβαιώσατε στην πράξη ότι η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη.

Θέλω να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην οικογένειά μου, στη Δάφνη, στον Κωνσταντίνο, στη Σοφία, στη Μαρέβα για όλη τη στήριξη που μου παρείχαν αυτή τη δύσκολη τετραετία.

Και θέλω να γνωρίζετε φίλες και φίλοι ότι το βάρος της ευθύνης που πέφτει στους ώμους σήμερα είναι τέτοιο που θα με κάνει να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά για να κινηθούμε ακόμα πιο τολμηρά και ακόμα πιο γρήγορα στην υλοποίηση των κεντρικών προεκλογικών μας δεσμεύσεων.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

Πάντα πίστευα και εξακολουθώ να το πιστεύω ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τους πολίτες και τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες μας ανταπέδωσαν απλόχερα αυτή την εμπιστοσύνη τους και έχουμε ένα χρέος με σεμνότητα και χωρίς έπαρση να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα δώσουμε μαζί τον επόμενο αγώνα που ξεκινάει αύριο κιόλας ώστε στις επόμενες εκλογές αυτό το οποίο αποφάσισαν ήδη οι πολίτες, την αυτοδύναμη ΝΔ να επιβεβαιωθεί και μαθηματικά στην κάλπη.

Ας επιτρέψουμε λοιπόν σήμερα στους εαυτούς μας να χαλαρώσουμε λίγο, να γιορτάσουμε όπως αξίζει αυτή η μεγάλη νίκη, που πιστεύω πράγματι πως είναι μια νίκη της προόδου απέναντι στην καθυστέρηση. Είναι μια νίκη μιας πιο φωτεινής Ελλάδας απέναντι στην γκρίζα Ελλάδα που κάποιοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν.

Από αύριο μας περιμένει πολλή δουλειά. Θα προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά και μπροστά για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα το οποίο κάναμε σήμερα και να είμαστε οι οριστικοί νικητές και να συνεχίσουμε τη σημαντική δουλειά που έχουμε αναλάβει».

«Οι πολίτες ζήτησαν να κυβερνήσουμε αυτοδύναμοι»

«Οι πολίτες ζήτησαν να κυβερνήσουμε αυτοδύναμοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα, κατά τις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών που δείχνουν θρίαμβο της ΝΔ. Στη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προανήγγειλε προσφυγή σε δεύτερες κάλπες, τονίζοντας, πάντως, ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια που του δίνει το σύνταγμα.

«Η ΝΔ έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν σήμερα οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο. Ζήτησαν αν τρέξουμε πιο γρήγορα στον δρόμο της προόδου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που να πιστεύει αλλά και να μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έκανε λόγο για «πολιτικό σεισμό», αναφερόμενος στον αποψινό εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ και επεσήμανε ότι οι Έλληνες πολίτες έδωσαν εντολή για έμπειρο χέρι στο τιμόνι της χώρας εγκρίνοντας την επιλογή του ιδίου και της ΝΔ για αυτοδύναμη Ελλάδα και αυτοδύναμη ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις συνταγματικές επιταγές αναφορικά με τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, επαναλαμβάνοντας την πάγια άποψή του ότι η χώρα δεν μπορεί να εμπλακεί σε ατελέσφορα κομματικά παζάρια.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ενωτικά, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε όλους όσοι δίστασαν να κάνουν αυτή τη φορά το βήμα και τόνισε με νόημα, πως με αυτοκριτική και την επιδίωξη για διαρκή βελτίωση θα βαδίσουμε προς την Ελλάδα του 2027.

«Απόψε κλείνει ένας κύκλος και ταυτόχρονα ανοίγει ένας άλλος τον οποίο και θα διανύσουμε μαζί» είπε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

«Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγές, τα συλλογικά μας όργανα θα αποφασίσουνε»

«Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγές, τα συλλογικά μας όργανα θα αποφασίσουνε», είναι το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα μετά την ιστορική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για το ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από λίγο επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του οι αγώνες έχουν και οι νίκες και ήττες τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα ώστε να αποτιμήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα».

«Ο εκλογικός κύκλος, ωστόσο, δεν έχει ακόμα τελειώσει δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση συνεπώς δεν έχουμε το περιθώριο του χρόνου», πρόσθεσε.

«Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη», τόνισε στη συνέχεια και κατέληξε:

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στήριξαν με την ψήφο τους και κυρίως τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δώσαμε τη δύσκολη εκλογική μάχη».

«Και στην επόμενη μάχη το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μεγάλος νικητής»

Εν μέσω πανηγυρισμών πραγματοποιήθηκε η πρώτη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη μετά το αποτέλεσμα των εκλογών που φέρνει το ΠΑΣΟΚ ενισχυμένο στην τρίτη θέση να συγκεντρώνει το 11,57% των ψήφων (ενσωμάτωση στο 91%). Οι συγκεντρωμένοι φίλοι του κόμματος υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και συνθήματα τον κ. Ανδρουλάκη ενώ στα ηχεία ακουγόταν το τραγούδι «ο ήλιος ο πράσινος».

«Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλες τις Ελληνίδες και όλους του Έλληνες για τη μεγάλη τιμή που μας έκαναν και συνυπέγραψαν απόψε την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Ο μεγάλος νικητής απόψε είστε όλοι εσείς που πιστέψατε, που αγωνιστήκατε που αψηφήσατε όσους ήθελαν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ υποταγμένο. Σήμερα αποδείχθηκε η βαθιά ιστορική και κοινωνική ρίζα της δημοκρατικής παράταξης. Το Λαογένητο Κίνημα γίνεται και πάλι πρωταγωνιστής στο πολιτικό προσκήνιο της πατρίδας μας», σημείωσε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης και εν συνεχεία απέδωσε τη νίκη της ΝΔ στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η ΝΔ κυβέρνησε με γνώμονα τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε περιτύλιγμα υποκλοπών και διαφθοράς. Ο μόνος λόγος που η ΝΔ δεν τα πλήρωσε αυτά στην κάλπη είναι ο χρυσός της χορηγός, που έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας», τόνισε.

«Η παράταξη έχει χρέος να παλεύει για τους πολλούς. Αυτό τον λαό δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη των αρχών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα, να τελειώνουμε με τη διχόνοια και την τοξικότητα. Έχουμε χρέος να έρθουν καλύτερες ημέρες. Γι αυτό και σήμερα καλώ κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό Έλληνα να αγωνιστούμε μαζί σε αυτή την ελπιδοφόρα πορεία».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και είναι έτοιμο για την επόμενη μεγάλη μάχη, για την επόμενη νίκη. Σήμερα ξαναπιάνουμε το νήμα της ιστορίας. Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι και στην επόμενη μάχη, το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μεγάλος νικητής. Έχουμε χρέος να εκφράσουμε τις αγωνίες, τις ελπίδες την προοπτική του ελληνικού λαού».

«Το ΚΚΕ θα ασκεί τη μόνη ελπιδοφόρα αντιπολίτευση»

Το μήνυμά του έστειλε, μετά τα πρώτα αποτελέσματα των Εθνικών Βουλευτικών Εκλογών 2023, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Θέλουμε να συγχαρούμε τα μέλη, τους φίλους, τα στελέχη του ΚΚΕ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους συμβάλλοντας στο αποτέλεσμα αυτό. Το αποτέλεσμα είναι καρπός της πείρας που αποκτήθηκε το τελευταίο διάστημα. Ευχαριστούμε όσους και όσες συστρατεύτηκαν μαζί μας στη μάχη. (…) Η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ ιδιαίτερα σε σημαντικά αστικά κέντρα της χώρας, σε εργατικές γειτονιές μεγάλων πόλεων, είναι ελπιδοφόρα μηνύματα. Ο συσχετισμός μεταξύ των αστικών κομμάτων δείχνει όχι μόνο τη δυνατότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης που μπορεί να συνεχίσει στην αντιλαϊκή κατεύθυνση αλλά και μιας συναίνεσης», ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Είναι ξεκάθαρο αυτό που επεσήμανε το ΚΚΕ ότι παρά τις επί μέρους διαφορές τους τα κόμματα συγκλίνουν σε βασικές πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα ως κυβέρνηση και έπειτα ως αντιπολίτευση αποτέλεσε βασικό φορέα συντηρητικοποίησης πολιτών και τελικά τροφοδότησε την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας», συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας.

«Καμιά στήριξη, καμιά ανοχή, κανένας συμβιβασμός σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές. Το ΚΚΕ θα ασκεί τη μόνη ελπιδοφόρα αντιπολίτευση. (…) Οι σκέψεις και τα σενάρια για νέες εκλογές γίνονται (…) γιατί θέλουν να αλλοιώσουν τη βούληση του λαού. Απαιτείται να ετοιμαστούμε για μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ». 

«Περάσαμε από τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι»

Για ήττα «των εταιρειών δημοσκοπήσεων» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, για τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ειδικότερα, δήλωσε πως «ηττήθηκαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. (…) Περάσαμε από τη φωτιά και βγήκαμε αλώβητοι. Έτσι είναι οι Έλληνες».

«Από 10 βουλευτές πήγαμε 16. (...) Είχαμε απέναντί μας ένα ολόκληρο σύστημα και θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε για όλους τους Έλληνες», πρόσθεσε.

«Η Ερντογανοποίηση και ο Ορμπανισμός της χώρας ολοκληρώθηκε με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ»

Έξω από την επόμενη Βουλή μένει το ΜέΡΑ25 καθώς τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, δείχνουν ότι το κόμμα συγκεντρώνει το 2,55% των ψήφων (με το 85% της Επικράτειας καταμετρημένο). Καταγράφει έτσι βαριά ήττα, καθώς τις προηγούμενες ημέρες τα στελέχη του ΜέΡΑ25 έμοιαζαν βέβαια ότι θα ξεπεράσουν το πολυπόθητο όριο του 3%.

Στις δηλώσεις του ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων ότι «η Ερντογανοποίηση και ο Ορμπανισμός της χώρας ολοκληρώθηκε» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο λαός μίλησε. Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη δώσαμε τον αγώνα που έπρεπε να δώσουμε υπέρ της νεολαίας, υπέρ των πολλών, υπέρ των αρχών του ανθρωπισμού και του ορθολογισμού. Απόψε η ερντογανοποίηση, ο εξορμπανισμός της χώρας ολοκληρώθηκε.

Η Μητσοτάκης Α.Ε. νίκησε κατά κράτος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που ενταφίασε την απλή αναλογική μη αποδεχόμενη την πρότασή μας εδώ και δύο χρόνια για μια σύγκλιση προεκλογική σε ένα κοινό μέτωπο ρήξης με αποτέλεσμα να αναδυθεί αυτό το απίστευτο τσουνάμι, το μέτωπο της συντήρησης. Ένας ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υποσχόταν πράγματα στον κόσμο, πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν αλλά για να γίνουν χρειαζόταν η ρήξη την οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δαιμονοποίησε» , ανέφερε αρχικά ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

Η δική μας ήττα απόψε θα μπει στο μικροσκόπιο της αυστηρής αυτοκριτικής μας γιατί προέχει στις επόμενες τρεις εβδομάδες το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη να τιμήσει τους ανθρώπους που πίστεψαν σε εμάς που προσήλθαν στις κάλπες έστω και πιο λίγοι από ότι περιμέναμε με χαμόγελο στα πρόσωπα, με την ελπίδα ότι οι προτάσεις μας, το συνεκτικό κυβερνητικό μας πρόγραμμα, το οποίο είτε διαφωνείτε είτε συμφωνείτε πρέπει να παραδεχθείτε ότι είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον και χρήσιμο πρόγραμμα, μια συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο. Αυτό το πρόγραμμα θα ξανακατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες με την αυτοκριτική που θα κάνουμε και φαντάζομαι και με πάρα πολύ κόσμο εκεί έξω που δεν μας ψήφισε και που σήμερα γνωρίζει ότι οι ολιγάρχες ανοίγουν σαμπάνιες γιατί ελπίζουν ότι δεν θα είμαστε ξανά στη Βουλή να τους ονοματίζουμε και να περιγράφουμε τα εγκλήματά τους. Θεωρώ ότι η επόμενη κάλπη θα είναι πολύ διαφορετική, ελπίζω να είναι διαφορετική, έχουμε ιερή υποχρέωση όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι να βάλουμε φρένο στον εξορμπανισμό, την ερντογανοποίηση αυτής της χώρας. Σας ευχαριστώ.

Κάποια συνεργασία θα κάνετε με άλλο κόμμα για τις δεύτερες εκλογές υπάρχει;

Σε καμία περίπτωση. Ξέρετε πολύ καλά εντός των εκλογών δεν υπάρχουν δυνατότητες για μια προγραμματική συμφωνία, εμείς απορρίψαμε εξαρχής τις συγκυριακές.

«Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε Ζωή στη Βουλή»

Εξαιρετικά ικανοποιημένη εμφανίζεται η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου για το αποτέλεσμα των εθνικών βουλευτικών εκλογών 2023. Συγκεκριμένα, στο 85,35% της ενσωμάτωσης, η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 2,84%, μια ανάσα από το όριο εισόδου στη Βουλή.

«Καλώ τον κόσμο να παραμείνει κοντά μας, χάρη σε αυτούς η Πλεύση Ελευθερίας είχε αυτή την εκτόξευση. Είμαστε μια ανάσα από τη Βουλή, το πρωί μπορεί να είμαστε στη Βουλή. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε Ζωή στη Βουλή», είπε στη δήλωσή της η κ. Κωνσταντοπούλου

«Προσωπικά δεσμεύομαι ότι εγώ δεν θα προδώσω κανέναν και καμία ποτέ. Κανένα από τα παιδιά που μου τηλεφωνούν. Δεν θα κάνω βήμα πίσω από τα όνειρα και τις ελπίδες μας», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜέΡΑ25Δημήτρης ΚουτσούμπαςΚΚΕΓιάνης ΒαρουφάκηςΑλέξης ΤσίπραςΠΑΣΟΚΝέα ΔημοκρατίαεκλογέςΕλληνική ΛύσηΖωή ΚωνσταντοπούλουΠλεύση ΕλευθερίαςΚυριάκος Βελόπουλοςειδήσεις τώραεκλογές 2023αποτελέσματα εκλογών 2023Νίκος ΑνδρουλάκηςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023