Πολιτική|12.03.2019 20:07

Βαρουφάκης από Θεσσαλονίκη: Τεράστια επιτυχία η Συμφωνία των Πρεσπών

Τίμος Φακαλής

Πολύ καλή χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών από τη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τρίτης ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι είναι μια τεράστια επιτυχία- αν και έγινε για λάθος λόγους και με καταστρεπτικό  τρόπο όπως σημείωσε. 

Μιλώντας σε εκδήλωση στο "Ι Βελλίδης" με αφορμή τις προσεχείς ευρωεκλογές ο πρώην υπουργός Οικονομικών και γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι «δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από την μετονομασία της χώρας αυτής σε Βόρεια Μακεδονία» και πρόσθεσε: «Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου η Δημοκρατία αυτή είναι καταγεγραμμένη ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το να υπάρξει ο γεωγραφικός προσδιορισμός μας δίνει την δυνατότητα να λέμε ότι η πραγματική Μακεδονία  είναι εδώ στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ότι απεμπόλησαν τουλάχιστον επίσημα τον αλυτρωτισμό, ότι άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου, του αυτοκινητόδρομου δήλωσαν ότι αποδέχονται ότι η αρχαία Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Αυτό είναι μια τεράστια επιτυχία».

Σημείωσε παράλληλα ότι η Συμφωνία έγινε για λάθος λόγους και μόνο για να μπει η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ - γεγονός που την αποδυναμώνει.  Παράλληλα, χαρακτήρισε καταστροφικό τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η Συμφωνία εξηγώντας ότι «το δημοψήφισμα στα Σκόπια εξευτέλισε το λαό της χώρας αυτής με τον τρόπο που τέθηκε».

Αναφερόμενος στην σημερινή αρνητική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  και στην προσφυγή των Φάμπιο Ντε Μάσι και του ίδιου κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη οποία  ζήτησαν να δουν τη γνωμοδότηση πάνω στην οποία βασίστηκε η απόφαση του Μάριο Ντράγκι να κλείσει τη στρόφιγγα στις ελληνικές τράπεζες τόνισαν ότι το σκεπτικό της είνα σαθρό και θα καταπέσει.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα κάνει έφεση και θα προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο. «Ο κύριος Ντράγκι δεν εμπιστεύτηκε τις δικές του υπηρεσίες της δικής του τράπεζας. Πήρε τα δικά μας χρήματα και πλήρωσε ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο στις Βρυξέλλες προκειμένου να του δώσει μια γνωμοδότηση για να του απαντήσει στο ερώτημα αν είναι νόμιμο να κλείσει την κάνουλα προς τις ελληνικές τράπεζες. Εμείς το μάθαμε αυτό και ζητήσαμε να διαβάσουμε την γνωμοδότηση. Στο Ευρωπαικό δικαστήριο στο οποίο θα προσφύγουμε  τώρα νομίζω ότι θα καταπέσει ο σαθρός ισχυρισμός» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

ΘεσσαλονίκηΓιάννης ΒαρουφάκηςΕυρωεκλογές