Πολιτική | 15.06.2023 07:22

ΣΥΡΙΖΑ: Στην Καλαμάτα ο Τσίπρας για να ενημερωθεί για το ναυάγιο - Να διερευνηθούν οι συνθήκες της τραγωδίας

Βούλα Κεχαγιά

Στην Καλαμάτα μεταβαίνει σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να επισκεφθεί τον χώρο στον οποίο μεταφέρονται οι διασωθέντες μετανάστες από το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ  θα ενημερωθεί σύμφωνα με την Κουμουνδούρου,  από τις αρμόδιες Αρχές για την πορεία της επιχείρησης διάσωσης. Πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρουν ότι το ναυάγιο έγινε σε χώρο όπου έπρεπε να βρίσκονται ελληνικά σκάφη, γιατί ήταν μέρος της έρευνας και της διάσωσης του ελληνικού χώρου. Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Σαρμά και ενημερώθηκε ότι ήδη από προχθές το βράδυ ήταν κοντά κάποια πλοία του ελληνικού λιμενικού και ένα ελικόπτερο, παρ’ όλα αυτά δεν τα κατάφεραν κάτι που σημαίνει πως οι συνθήκες της ανείπωτης τραγωδίας πρέπει να διερευνηθούν. 

Αμφίβολο το debate

Στη χώρα έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος και είναι απολύτως αμφίβολο ότι απόψε θα διεξαχθεί το προγραμματισμένο debate μεταξύ των πέντε πολιτικών αρχηγών καθώς έχουν ανασταλεί και όλα τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας διέκοψε χθες το μεσημέρι την περιοδεία του στην Κρήτη ακυρώνοντας την επίσκεψή του στη Σητεία. Νωρίτερα όμως παραχώρησε συνέντευξη στο Κρήτη tv όπου και μίλησε αναλυτικά για το θέμα της Ροδόπης αποκαλύπτοντας πότε τού έστειλε απόρρητο σημείωμα ο κ. Μητσοτάκης και τον πυρήνα του περιεχομένου του με αναφορές σε όλους τους μειονοτικούς υποψηφίους της Θράκης.

« Ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα ότι με είχε ενημερώσει για θέματα της Θράκης προεκλογικά’.Εγώ έχει αποδείξει ότι υπερασπίστηκα με ευθύνη τα εθνικά θέματα, χωρίς να είμαι “πατριδοπώλης”, χωρίς να πουλάω πατρίδα όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης». Είναι δύο μόνο από τις πολλές φράσεις που χρησιμοποίησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας για να καταρρίψει σε συνέντευξή του στο Κρήτη tv για το θέμα της Ροδόπης τις αιτιάσεις της ΝΔ σε σχέση με τον ρόλο δύο μειονοτικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι στο τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής.

Διαψεύδει όσα υποστήριξε η ΝΔ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην συγκεκριμένη συνέντευξη διέψευσε με κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο όσα υποστήριξε η ΝΔ, ότι δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης τον ενημέρωσε πριν από τις εκλογές για την κατάσταση με το τουρκικό προξενείο στη Θράκη και μάλιστα μέσα από σημειώματα της ΕΥΠ. «Ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε ασκήσεις ανευθυνότητας σ’ ένα ευαίσθητο θέμα, εθνικό. Λέει ψέματα ότι με είχε ενημερώσει για οτιδήποτε προεκλογικά. Λέει ψέματα . Και είναι πολύ κρίσιμο κάποιος που ήταν τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός και θέλει να ξανακερδίσει τις εκλογές να είναι και τα επόμενα τέσσερα χρόνια για να διαχειριστεί ευαίσθητα εθνικά θέματα, να λέει ψέματα να θέλει να εκμεταλλευτεί στην προεκλογική αρένα τέτοιου είδους ζητήματα, τα οποία θα τα βρει μπροστά του» ήταν η αρχική αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια πάντως εξήγησε τι ακριβώς είχε συμβεί γύρω από την “επίμαχη” ενημέρωση που φέρεται να τού έκανε ο κ. Μητσοτάκης για το ζήτημα της Ροδόπης: «Την Τρίτη μετά  τις εκλογές μού στέλνει έναν φάκελο στον οποίο εμπεριέχεται ένα απόρρητο σημείο της ΕΥΠ στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά για όλους τους υποψηφίους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη». Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει να επεκταθεί σ’ αυτό το θέμα διότι θα ανοίξουν και άλλα θέματα εξηγώντας ότι η αποστολή του φακέλου έγινε χωρίς να προηγηθεί κάποιο τηλεφώνημα. “Μού το έστειλε μέσω του κ. Γεραπετρίτη στον διευθυντή του Γραφείου μου. Μού το στέλνει χωρίς να ζητήσει όπως έκανα εγώ επανειλημμένως ως πρωθυπουργός στον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν το έκανε αυτό. Μού στέλνει ένα χαρτί άκρως απόρρητο. Και δύο εβδομάδες μετά, αποσπασματικές πληροφορίες απ’ αυτό το χαρτί που μού έστειλε, δημοσιεύονται, αποσπασματικές, όπως βολεύει το αφήγημα, σε μία εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας». Ακολούθως μίλησε για ένα «άθλιο σχέδιο» από τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος δεν ήταν εκείνες τις ημέρες πρωθυπουργός και διαχειρίστηκε απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ και διοχέτευσε αποσπασματικά στοιχεία από αυτά τα έγγραφα, προκειμένου να ασκήσει το πολιτικό του παιχνίδι. Σημείωσε πως αυτή δεν είναι στάση σοβαρότητας και εθνικής ευθύνης καθώς επί της ουσίας ζητούσε από τον ίδιο να δημιουργήσει μείζονα εθνική και θεσμική κρίση και παρατήρησε πως ο κ. Μητσοτάκης τα έκανε όλα αυτά για να κερδίσει 15.000 ψήφους παραπάνω και για να μην υπάρχει κανένα μέρος του εκλογικού χάρτη με άλλο χρώμα πέραν του χρώματος του κόμματός του.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κυρία Μπακογιάννη «που πήγε στη Θράκη προκειμένου να εκβιάσει τη μουσουλμανική μειονότητας λέγοντας ότι εάν δεν ψηφίσετε ΝΔ θα περάσετε τέσσερα δύσκολα χρόνια» θυμίζοντας πως η ίδια κατέβηκε το 2012 στις εθνικές εκλογές κι ενώ πήρε 2,5% πανελλαδικά στη Ροδόπη πήρε 18%. «Τί είχε κάνει; Συμφωνία με τον Ερντογάν; Ήταν εθνική εξαίρεση;» σχολίασε ειρωνικά με την επισήμανση πως είναι ντροπή να λέγονται αυτά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας ότι δεν κράτησε ίσες αποστάσεις, ομοίως και ο κ. Κουτσούμπας για να επισημάνει ότι στο ίδιο ζήτημα ο κ. Ανδρουλάκης κράτησε ίσες αποστάσεις κάτι που είναι απαράδεκτο.

Αναφορικά με τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ κ. Κατραντζή ο οποίος τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές δήλωνε «Τούρκος της Δυτικής Θράκης» ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως ο εν λόγω παραμένει υποψήφιος στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και ότι τα ερωτήματα πρέπει να αντιστραφούν και να ζητηθεί από τον κ. Μητσοτάκη να πει εάν ζητάει από τον γαλάζιο υποψήφιο δηλώσεις εθνικοφροσύνης και μετάνοιας όπως ζητάει από τους δύο μειονοτικούς υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν δηλαδή δηλώσεις ότι είναι Έλληνες πολίτες.

ΚΚΕαποτελέσματα εκλογών 2023Γιάνης ΒαρουφάκηςΝίκος ΑνδρουλάκηςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΜέΡΑ 25ΚαλαμάταΖωή ΚωνσταντοπούλουΔημήτρης Κουτσούμπαςεκλογές 2023Πλεύση ΕλευθερίαςΕλληνική ΛύσηΚόμμα ΝίκηΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος ΒελόπουλοςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023ΠΑΣΟΚεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκης