Εκλογές 2023: Οι περιοδείες που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ατζέντα που βάζει μπροστά
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΑντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου και στην Πειραιώς ανεβάζουν ταχύτητες. Το τραγικό δυστύχημα με θύματα δεκάδες μετανάστες είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι προεκλογικές δραστηριότητες, ενώ χθες δεν πραγματοποιήθηκε το debate των πολιτικών αρχηγών.
Ωστόσο, ο πολιτικός χρόνος «τρέχει» και επανασχεδιάζεται το πρόγραμμα των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ βαρύτητα δίνεται στο διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας- παράλληλα βέβαια με τη συζήτηση που εκ των πραγμάτων έχει ανοίξει για το μεταναστευτικό - είναι η οικονομία και η υγεία.
Την Κυριακή στη διακαναλική συνέντευξη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επαναλάβει την ανάγκη για «ασφαλή αυτοδυναμία» προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα θα εστιάσει στην επόμενη ημέρα, ξεδιπλώνοντας το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.
Βάρος στο θέμα των μισθών
Από την Πειραιώς δίνουν πρωτίστως βάρος στο θέμα των μισθών και ειδικότερα σε ένα νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το 2024 αλλά και στην αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 25% σωρευτικά μέχρι το τέλος της τετραετίας. Στόχος είναι ο κατώτατος μισθός - που λαμβάνουν περίπου 550.000 άτομα - να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ.
Ένα νέο οικονομικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέσα στον Ιούλιο - σε περίπτωση γαλάζιας αυτοδυναμίας - όπου θα ξεδιπλώνεται βήμα βήμα η φορολογική πολιτική της επόμενης τετραετίας. Μεταξύ άλλων θα γίνεται αναφορά στην αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από το 2024 και στη σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος με στόχο την οριστική κατάργηση του το 2027.
Οι στόχοι της επόμενης τετραετίας
Μία εικόνα των στόχων της επόμενης τετραετίας έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Reuters, εστιάζοντας στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό μέσα στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές. Στις «γαλάζιες» προτεραιότητες είναι η μείωση των ανισοτήτων αλλά και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Ψηλά στην ατζέντα της Πειραιώς είναι και το θέμα της υγείας, με στόχο την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Το σχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό νοσοκομείων και κέντρων υγείας αλλά και παρεμβάσεις στο ΕΚΑΒ (με στόχο μεταξύ άλλων να δημιουργηθούν έξι βάσεις ελικοπτέρων για γρήγορες διακομιδές).
Όσον αφορά στο πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την Δευτέρα ομιλία στην Αχαΐα (είχε αναβληθεί λόγω του τραγικού ναυαγίου), στη συνέχεια περιοδεία σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση θα γίνει την επόμενη Παρασκευή στην Αθήνα. Αύριο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να επισκεφθεί την Λακωνία.
Ποιες αλλαγές έρχονται σε υπουργεία
Στην ανάγκη να υπάρξει μία άνετη αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές εστιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως χρειάζεται καθαρή εντολή από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Μία σειρά δημοσκοπήσεων δείχνουν πως ανάλογα με το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή μπορεί να εκλεγούν από 157 έως 163 «γαλάζιοι» βουλευτές.
Από εκεί και πέρα σε πλήρη εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα και στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα περάσει από την Βουλή σε περίπτωση «γαλάζιας» αυτοδυναμίας να αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους και την αναδιάταξη κάποιων υπουργικών χαρτοφυλακίων.
Ειδικότερα προβλέπεται η δημιουργία ενός ξεχωριστού υπουργείου για ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, την ισότητα, τη δημογραφική πολιτική αλλά και τη στεγαστική πολιτική. Μεταξύ άλλων αυτό το υπουργείο θα έχει την ευθύνη για την υλοποίηση πολιτικών που βοηθούν τις μητέρες να συνδυάζουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή, μέτρα για την γεφύρωση της διαφοράς στις αμοιβές ανδρών και γυναικών αλλά και στεγαστικά προγράμματα (όπως το «Σπίτι μου» που απευθύνεται σε νέους και θα διπλασιαστεί ο αριθμός των δικαιούχων).
Υπό συζήτηση είναι αν θα δημιουργηθεί ένα υπερυπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, ενώ μένει να φανεί αν θα υπάρξουν αλλαγές στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αυτό που έχει κλειδώσει είναι πως ο αθλητισμός θα πάει στο υπουργείο Παιδείας (σε επίπεδο αναπληρωτή).
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες