Πολιτική|19.06.2023 07:10

Εκλογές 2023: Τα θερινά νομοσχέδια της ΝΔ και τα … μηνύματα στους πρωτοκλασάτους - Τι θα γίνει με την Συνταγματική Αναθεώρηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μία άνετη αυτοδυναμία για την Νέα Δημοκρατία με περισσότερους από 160 βουλευτές - ακόμα και σε περίπτωση επτακομματικής Βουλής - δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στο δρόμο προς τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνει το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα και δίνει μια πρόγευση για το πως σχεδιάζει την επόμενη κυβέρνηση.

Εκλογές 2023: Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους πρωτοκλασάτους 

«Εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός στις 27 Ιουνίου θα ορκιστεί μία κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος» σημείωσε χθες κατά την διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης. Έστειλε δε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, καθιστώντας σαφές πως η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ριζικά ανανεωμένη και με πολιτικά …ανοίγματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηριστικά σημείωσε πως δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε μία λογική εσωτερικών ισορροπιών και έμφαση θα δοθεί στη δυνατότητα των προσώπων να υλοποιήσουν συγκεκριμένες πολιτικές. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως η προσπάθεια ανανέωσης «του μπολιάσματος της Νέας Δημοκρατίας με ικανά στελέχη» δεν πρόκειται να σταματήσει, δείχνοντας πως θα συνεχιστεί η αξιοποίηση προσώπων που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό πυρήνα.

Δεδομένο είναι πως στην επόμενη κυβέρνηση θα αξιοποιηθούν περισσότερες γυναίκες, ενώ θα υπάρξει rotation κάτι που σημαίνει σαρωτικές αλλαγές στα υπουργεία. Πρωτοκλασάτοι υπουργοί θα αξιοποιηθούν σε νέα πόστα , ενώ θα δοθεί η δυνατότητα και σε νέους «παίκτες» να δείξουν τις δυνατότητές τους. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αριθμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι ατελείωτος και επομένως «είναι δεδομένο ότι μπορεί να υπάρχουν στελέχη τα οποία να είχαν υπουργικό ρόλο και στην επόμενη τετραετία σε πρώτη φάση να μην αξιοποιηθούν».

Όσον αφορά στις «γαλάζιες» προτεραιότητες έμφαση δίνεται στις αυξήσεις στους μισθούς, στη μείωση των ανισοτήτων και στην περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Με την αναμόρφωση του ΕΣΥ να έχει χαρακτηριστεί ως το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας και το 8% των συνολικών πόρων από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθύνονται στην υγεία.

Ποια θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης.

Τα πρώτα νομοσχέδια μίας νέας «γαλάζιας» κυβέρνησης στόχος είναι να ψηφιστούν μέσα στον Ιούλιο και η αρχή θα γίνει από την επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους. Οι ρυθμίσεις που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή θα αφορούν στην οργάνωση της κεντρικής διοίκησης, την κατανομή αρμοδιοτήτων και την λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υπάρξουν μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων.

Ειδικότερα προβλέπεται το «σπάσιμο» του υπουργείου Εργασίας και η δημιουργία ενός ξεχωριστού υπουργείου για ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, την ισότητα, τη δημογραφική αλλά και τη στεγαστική πολιτική. Επιπλέον θα μεταφερθεί το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού από το υπουργείο Πολιτισμού στο υπουργείου Παιδείας (με αναπληρωτή υπουργό) και στόχος είναι να συνδεθεί πιο στενά και με τον σχολικό αθλητισμό. Υπό συζήτηση είναι αν θα υπάρξει ένα υπερυπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, ενώ θεωρείται πιθανόν θα ανατεθεί σε ένα πρόσωπο η διαχείριση όλων των κοινοτικών πόρων (π.χ. ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΣΔΙΤ).

Μέσα στον Ιούλιο θα ψηφιστεί ένα ακόμα κομβικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις στο φορολογικό πεδίο σε ορίζοντα τετραετίας. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από το 2024, οι πολιτικές για τα τεκμήρια από το 2025 και η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος με στόχο την κατάργηση του εντός τετραετίας.

Παράλληλα μέσα στα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν θα είναι και αυτό που θα προβλέπει την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο (να φύγουν δηλαδή από την το υπερταμείο και να επανέλθουν στην άμεση εποπτεία του υπουργείου Υποδομών).

Τι θα γίνει με την Συνταγματική Αναθεώρηση

Η Συνταγματική Αναθεώρηση μπορεί να ξεκινήσει το 2025, με την επόμενη Βουλή να είναι η προτείνουσα και τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται από την μεθεπόμενη Βουλή. Να σημειωθεί πως όσα άρθρα στην νέα Βουλή συγκεντρώσουν πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών στην μεθεπόμενη Βουλή μπορούν να αναθεωρηθούν με τουλάχιστον 151 «ναι». Σε περίπτωση ωστόσο που στη νέα Βουλή κάποια άρθρα συγκεντρώσουν από 151 έως 179 θετικές ψήφους για να αναθεωρηθούν στη μεθεπόμενη Βουλή απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών τουλάχιστον

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμα χωρίς τη συναίνεση ενός τουλάχιστον κόμματος. Υπενθυμίζεται εδώ πως μεταξύ των άρθρων που στόχος είναι να αναθεωρήσουν είναι το 16 (για τα πανεπιστήμια), με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να χαρακτηρίζει θετική την προσέγγιση του κ. Ανδρουλάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα υπογράμμισε πως η συζήτηση δεν αφορά μόνο το άρθρο 16, καθώς στόχος είναι μια πιο ευρεία αναθεώρηση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημήτρης ΚουτσούμπαςΕλληνική ΛύσηΚόμμα ΝίκηΚΚΕΣΥΡΙΖΑδημοσκοπήσειςΠλεύση ΕλευθερίαςΝίκος ΑνδρουλάκηςΖωή Κωνσταντοπούλουαποτελέσματα εκλογών 2023εκλογές 2023εκλογέςΚυριάκος ΒελόπουλοςΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαΜέΡΑ25Γιάνης ΒαρουφάκηςΠΑΣΟΚΚυριάκος Μητσοτάκης