Πολιτική|19.06.2023 07:17

Εκλογές 2023: Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει την τελική αντεπίθεση - Το σταθερό διψήφιο ποσοστό και το βάρος στην Αττική

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την τελευταία… αντεπίθεση ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ για την τελευταία εβδομάδα πριν τις δεύτερες κάλπες, βλέποντας ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά βρίσκονται σταθερά. Από την μια έχουν αρκετούς λόγους για να «χαμογελούν» διότι το πιθανότερο σενάριο ήθελε τη Χαριλάου Τρικούπη -ελέω δικομματισμού- να συμπιέζεται, ωστόσο στην ηγεσία επιθυμούν να έρθουν πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναγνωρίζουν ότι το σενάριο να είναι δεύτερο κόμμα αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, αλλά θέλουν να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη μέρα, αφού θεωρείται πιθανό ότι οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ (αν επιβεβαιωθεί η μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ) θα λειτουργήσουν υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται στην τελική ευθεία να επιμείνουν σε δύο στοιχεία:

  • ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τη ΝΔ.
  • θα λειτουργήσουν ως αξιόπιστη αντιπολίτευση. «Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο, δεν πάμε στα χωριά να λέμε στον κόσμο να μην πληρώνει τα κόκκινα δάνεια. Εμείς λέμε πράγματα που μπορούν να γίνουν για να βελτιώσουν τη ζωή του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Ανδρουλάκης δείχνοντας τις προθέσεις του για την επόμενη ημέρα.

«Όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο πολιτικά αδύναμη θα είναι η Νέα Δημοκρατία», εξηγούν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκης, οι οποίοι δεν εκτιμούν ότι και στην δεύτερη κάλπη το κόμμα θα συγκρατήσει, αν όχι αυξήσει, τις δυνάμεις του.

Με το βλέμμα στην Αθήνα

Βασικός στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η Αττική, εκεί που το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικά προβλήματα. Εξ αρχής το ζήτημα στα μεγάλα αστικά κέντρα ήταν γνωστό ενώ αποτυπώθηκε και στις προηγούμενες εκλογές. Στην Αττική αναμένεται συνεχιστούν οι εξορμήσεις υποψηφίων, με κλιμάκια να οργανώνουν καθημερινές επισκέψεις σε αγορές, λαϊκές, εμπορικά κέντρα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ν. Ανδρουλάκης θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη την κεντρική ομιλία στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, η συνολική στρατηγική και αυτό που θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες είναι η φράση που είπε στη συνέντευξή του με τον Αλέξη Παπαχελά: «Αγωνιζόμαστε μία ισχυρή ανταγωνιστική ,εξωστρεφή, παραγωγική βάση. Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ισχυρό κοινωνικό κράτος με δημόσια Υγεία και Παιδεία και σεβασμό στους θεσμούς στη διάκριση των εξουσιών, μια ποιοτική δημοκρατία. Και βέβαια ορθολογισμό στα εθνικά θέματα και στους εξοπλισμούς. Ορθολογισμό, συνέπεια, σοβαρότητα».

ειδήσεις τώραεκλογέςεκλογές 2023ΠΑΣΟΚΝίκος ΑνδρουλάκηςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023αποτελέσματα εκλογών 2023