Πολιτική | 23.06.2023 07:16

Εκλογές 2023: Η συνάντηση Τσίπρα με Ομπάμα και το μήνυμά του για τις εκλογές - Ακόμα ανεβασμένοι οι τόνοι με το ΠΑΣΟΚ

Βούλα Κεχαγιά
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Αλ. Τσίπρας από Σύνταγμα/ Eurokinissi
Αλ. Τσίπρας από Σύνταγμα/ Eurokinissi
Αλ. Τσίπρας από Σύνταγμα/ Eurokinissi
Αλ. Τσίπρας από Σύνταγμα/ Eurokinissi
Αλ. Τσίπρας από Σύνταγμα/ Eurokinissi
Αλ. Τσίπρας από Σύνταγμα/ Eurokinissi
Αλ. Τσίπρας από Σύνταγμα/ Eurokinissi
Αλ. Τσίπρας από Σύνταγμα/ Eurokinissi
Αλ. Τσίπρας από Σύνταγμα/ Eurokinissi
Αλ. Τσίπρας από Σύνταγμα/ Eurokinissi
Αλ. Τσίπρας από Σύνταγμα/ Eurokinissi

«Μιλήσαμε για τις κοινές μας αξίες»: Με τη φράση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media τη χθεσινή του κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα, τον οποίο άλλωστε είχε υποδεχθεί ως πρωθυπουργός στην Αθήνα σε ένα από τα τελευταία επίσημα ταξίδια του ως Προέδρου των ΗΠΑ.

Εκλογές 2023: Τι συζήτησαν Τσίπρας και Ομπάμα

Η συνάντηση των δύο ανδρών, που έγινε στο περιθώριο της ομιλίας Ομπάμα στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αποτέλεσε μία καλή ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να ευχαριστήσει τον Αμερικανό αξιωματούχο για την στήριξή του στις δύσκολες στιγμές της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης και το μήνυμα που είχε δώσει ότι «οι Έλληνες ενέπνευσαν τον κόσμο» το 2016.

 

«Μιλήσαμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις και την επικαιρότητα των μηνυμάτων που είχε στείλει για τις ανισότητες, τη φοροδιαφυγή/συσσώρευση πλούτου των μεγάλων εταιρειών, το κράτος δικαίου και την ειρηνική επίλυση διαφορών», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε η Κουμουνδούρου, οι κ.κ. Τσίπρας και Ομπάμα συνομίλησαν για τις διεθνείς εξελίξεις, την άνοδο της ακροδεξιάς, καθώς και τη συντηριτικοποίηση της κοινής γνώμης.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι στην κεντρική προεκλογική του ομιλία χθες το βράδυ στο Σύνταγμα ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στο δίλημμα «ανθρωπιά ή βαρβαρότητα» έχει διαλέξει πλευρά: «Είμαστε με την ανθρωπιά. Για εμάς η ανθρώπινη ζωή είναι αυταξία. Και δεν λογαριάζουμε χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα, οικονομική δυνατότητα. Γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά όλοι είμαστε ίσοι. Γι’ αυτό και δεν λογαριάζουμε το κόστος είναι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και την ανθρώπινη ζωή. Αυτό κάναμε και με το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, όπου μάς είπανε, μη μιλάτε, μη ρωτάτε, μην αναπνέετε. Γιατί δεν ήταν πλούσιοι, ήταν κατατρεγμένοι».

 

Ήταν μία ομιλία κατά την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έστειλε και ένα μήνυμα κατά της αποχής «γιατί η ψήφος που αφαιρείται από την κάλπη της Δημοκρατίας προστίθεται στην κάλπη της Νέας Δημοκρατίας» είπε στο Σύνταγμα καλώντας τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ «να πείσουμε κι αυτούς που δεν ψήφισαν το Μάιο να ψηφίσουν τον Ιούνιο». Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεν είναι μία φωτοβολίδα αλλά ήταν και θα μείνει ώριμο τέκνο της ανάγκης και εκφραστής της ελπίδας των λαϊκών στρωμάτων και σημείωσε ότι «είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ μαζί».

Σημειωτέον πως στο φινάλε της προεκλογικής περιόδου ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ εξ αφορμής των αποκαλύψεων της «Δημοκρατίας» για την συμμετοχή του εκπροσώπου Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη ως δικηγόρου σε υπόθεση για πλειστηριασμού από fund κατοικίας για οφειλή σε ελβετικό φράγκο. Στο θέμα παρενέβη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας στο in.gr πως θα περίμενε από τον κ. Ανδρουλάκη «μια γενναία απόφαση, να βγάλει τον κ. Μάντζο από το ψηφοδέλτιο». Πρόσθεσε πως με την στάση μας θα πρέπει να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο και ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και την συντηρητική παράταξη.

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜέΡΑ25Δημήτρης ΚουτσούμπαςΚΚΕΓιάνης ΒαρουφάκηςΑλέξης ΤσίπραςΝέα ΔημοκρατίαεκλογέςΕλληνική ΛύσηΖωή ΚωνσταντοπούλουΠλεύση ΕλευθερίαςΚυριάκος Βελόπουλοςειδήσεις τώραεκλογές 2023αποτελέσματα εκλογών 2023Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Κόμμα Νίκη