Πολιτική | 23.06.2023 07:17

Εκλογές 2023: Το σχέδιο Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα - Τι θα γίνει με μισθούς, συντάξεις, φόρους

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στο σχέδιο της επόμενης ημέρας, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται ασφαλής αυτοδυναμία για να υλοποιηθούν άμεσα μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ψαλίδα με το ΣΥΡΙΖΑ δεν κλείνει και φαίνεται πως την Κυριακή θα υπάρξει άνετη «γαλάζια» αυτοδυναμία.

Εκλογές 2023: Το βασικό «χαρτί» της ΝΔ

Σήμερα πραγματοποιείται η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα, όπου για ακόμα μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Το βασικό «χαρτί» στο οποίο εστιάζει η Νέα Δημοκρατία είναι η οικονομία και το γαλάζιο πρόγραμμα περιλαμβάνει νέες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά και περαιτέρω μείωση των φόρων. 

Βαρύτητα δίνεται και σε μία κοινωνική ατζέντα καθώς η αναμόρφωση του συστήματος υγείας αποτελεί το βασικό στοίχημα της επόμενης τετραετίας. Αλλαγές θα δρομολογηθούν και στην παιδεία, αφού το άρθρο  16 ( για τα πανεπιστήμια) θα μπει στη συζήτηση που θα ξεκινήσει το 2025 για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Αναλυτικά το σχέδιο που «ξεδιπλώνει» η Νέα Δημοκρατία για την επόμενη τετραετία εστιάζει μεταξύ άλλων στα εξής σημεία : 

  • Μισθοί: Ένα νέο μισθολόγιο θα μπει σε εφαρμογή στο δημόσιο τομέα από το 2024, ενώ προβλέπεται και αύξηση της οικογενειακής παροχής. Στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος μισθός μέχρι το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός θα πάει στα 1500 ευρώ.
  • Υγεία: Αυτό που τονίζεται από την Πειραιώς είναι πως η  αναμόρφωση του συστήματος υγείας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα. Χθες σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στο σχεδιασμό για την επόμενη  τετραετία, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «έχω κουραστεί να απαντάω σε fake news περί ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και  έχω εξηγήσει γιατί η συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα, από τη στιγμή που είναι δωρεάν για τον ασθενή, είναι τελικά προς όφελος του πολίτη».
  • Προσλήψεις: Νέο μοντέλο θα εφαρμοστεί στην λειτουργία του ΑΣΕΠ. Αυτό δεν αφορά προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, αλλά για μεγαλύτερη ταχύτητα από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία πρόσληψης μέχρι τη στιγμή που κάποιος θα πιάσει δουλειά.
  • Συντάξεις: Αύξηση και το 2024 θα δοθεί στις συντάξεις, ενώ θα συνεχιστεί η στήριξη των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά. Παράλληλα ανοίγει παράθυρο για μία ακόμα ενίσχυση στο τέλος του χρόνου για ευάλωτα νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Φόροι: Το δεύτερο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από μία νέα «γαλάζια» κυβέρνηση θα περιλαμβάνει τις φορολογικές προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας. Το σχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αύξηση το 2024 του αφορολόγητου κατά 1000 για τις οικογένειες με παιδιά κ.α. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο μειώσεων του ΦΠΑ, αυτό θα εξεταστεί στο δεύτερο μισό της επόμενης τεράστιας. 

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Άνετη «γαλάζια» αυτοδυναμία και σκηνικό  ρευστότητας στα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σημειώνεται πως όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο ευκολότερη είναι η αυτοδυναμία, ενώ ισχύει και το αντίστροφο. Με βάση μια σειρά από μετρήσεις το πιθανότερο είναι πως επτά κόμματα θα μπουν στη Βουλή, ωστόσο τίποτε δεν έχει κλειδώσει και δεν αποκλείονται εκπλήξεις

Από τις χθεσινές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνεται πως η ψαλίδα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δεν κλείνει και ακόμα και σε επτακομματική Βουλή προκύπτει ισχυρή αυτοδυναμία. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Pulse σε μια εξακομματική  Βουλή οι γαλάζιες έδρες θα είναι 166 αλλά και σε μια επτακομματική Βουλή θα φτάσουν  τις 162 έδρες. Μάλιστα ακόμα και στο σενάριο Βουλής οκτώ κομμάτων - σύμφωνα με την έρευνα  - η Νέα Δημοκρατία φτάνει τις 158 έδρες (όσες δηλαδή είχε και το 2019). 

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜέΡΑ25Δημήτρης ΚουτσούμπαςΚΚΕΓιάνης ΒαρουφάκηςΑλέξης ΤσίπραςΠΑΣΟΚΝέα ΔημοκρατίαεκλογέςΕλληνική ΛύσηΖωή ΚωνσταντοπούλουΠλεύση ΕλευθερίαςΚυριάκος Βελόπουλοςειδήσεις τώραεκλογές 2023αποτελέσματα εκλογών 2023Νίκος ΑνδρουλάκηςΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023Κόμμα Νίκη