Πολιτική|29.06.2023 06:55

Μετ’ εμποδίων ψήφισαν οι ομογενείς: Δυσφορία για τις προϋποθέσεις και το δικαίωμα ψήφου

Newsroom

Το εκλογικό τους δικαίωμα για δεύτερη φορά άσκησαν οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι ψήφισαν για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο. Η συμμετοχή ήταν μειωμένη καθώς στις κάλπες προσήλθε ποσοστό 67,81% από 79,06% που ψήφισαν στις 19 Μαΐου, ωστόσο οι εγγεγραμμένοι αυξήθηκαν κατά 2.785.

Οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν, ωστόσο δυσφορούν για τις προϋποθέσεις που ίσως δεν τους επιτρέψουν την ψήφο αλλά και για τις πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις που θα πρέπει να διανύσουν από τον τόπο διαμονής τους σε ένα εκλογικό τμήμα.

Για να μπορέσει ένας Έλληνας κάτοικος του εξωτερικού να ψηφίσει θα πρέπει να έχει μείνει συνολικά δύο χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

O Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά έχει δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων, για να αλλάξει το πλαίσιο και τα κριτήρια, ωστόσο θα χρειαστεί συναίνεση καθώς απαιτούνται 200 «ΝΑΙ» στη Βουλή για να περάσει η σχετική ρύθμιση.

«Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει γραφειοκρατία. Υπάρχει οδηγία του υπουργείο Εσωτερικών ότι για να ανοίξει κέντρο πρέπει να υπάρχουν 40 εγγεγραμμένοι αυτό δεν είναι εφικτό με αυτούς τους περιορισμούς», δήλωσε στο OPEN ομογενής από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Όσοι προσπάθησαν αν εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού υπήρχαν κάποια τεχνικά θέματα στο σύστημα στη πλατφόρμα, στο τέλος αναγκάστηκα να πάω στην Ελλάδα να ψηφίσω. Υπήρχαν αρκετοί γνωστοί που είχαν προβλήματα και στο τέλος παρήλθε η προθεσμία και δεν ψήφισαν», είπε Έλληνας δικηγόρος στις Βρυξέλλες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλληνες εξωτερικούειδήσεις τώραεκλογές 2023εκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκης